Wat is een lichtboei?

Wat is een lichtboei

Lichtboei

Een lichtboei is speciale boei met een lamp zodat deze in het donker zichtbaar is. Een boei is een groot cilindrisch drijflichaam welke op de ruime vaarwateren een inhoud kan hebben tot wel 10 m3.

Boeien kunnen verschillende vormen en betekenissen hebben:

  1. Groene boei, deze markeert de linkerzijde van het vaarwater (spits)
  2. Rode boei, deze markeert de rechterzijde van het vaarwater (stomp)
  3. Rood-witte boei, deze markeert het midden van het vaarwater en is bolvormig
  4. Gele boei, deze markeert een bijzondere situatie en is stomp, spits of rond.

Een boei wordt altijd voorzien van een dagmerk in de vorm van een betonningsvoorwerp welke ze voorstellen. Hebben vaak ook een licht en een topteken.

Onderdelen van een boei

De onderdelen van een boei zijn het topteken, licht, radarreflector, vaarwateraanduiding en volgnummer, drijflichaam, ketting en ankersteen.

Het kan ook gaan over tonnen en dan heeft het drijflichaam al een vorm van een betonningsvoorwerp dat het voor moet stellen. Ze kunnen ook voorzien zijn van een topteken en tonnen die geen verlichting hebben noemen we ook wel blinde tonnen. Deze blinde tonnen worden vaak geplaatst buiten de lijn tussen twee lichtboeien. Het zorgt ervoor dat je in de nacht als je van de ene naar de andere lichtboei moet varen niet in aanvaring komt hiermee.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld