06 januari 2021 

Wanneer vaarbewijs 2 nodig?

Wanneer vaarbewijs 2 nodig?

Als je gaat varen is het belangrijk te weten wanneer vaarbewijs 2 nodig is. Als je niet precies weet wat vaarbewijs 2 inhoudt, lees dan vooral deze tekst goed door. We bespreken op welke wateren je vaarbewijs 2 moeten hebben in Nederland en op vakantie in het buitenland. Verder bespreken we de kosten voor het vaarbewijs en eindigen we met een tip om € 22,00 korting te krijgen op jouw theorie examen.

We kennen in Nederland drie soorten vaarbewijs voor de pleziervaart. Er is een klein vaarbewijs 1, klein vaarbewijs 2 en groot vaarbewijs 2. Een klein vaarbewijs is nodig voor alle boten die harder kunnen dan 20 kilometer per uur en/of die tussen de 15 en 25 meter lang zijn. Het groot vaarbewijs is verplicht voor boten tussen de 25 en 40 meter. Het cijfer 2 slaat niet op het soort boot, maar op welk water je mag bevaren met dat specifieke bewijs.

Inhoud

1 Wanneer vaarbewijs 2 nodig in Nederland?
2 Wanneer vaarbewijs 2 nodig op vakantie?
3 Hoe snel mag je met vaarbewijs 2 varen?
4 Meer slaagkans met een cursus
5 Korting op examen vaarbewijs 2

Wanneer vaarbewijs 2 nodig in Nederland?

In Nederland zijn er twee soorten vaarbewijs, namelijk 1 en 2. Wanneer vaarbewijs 2 nodig is, hangt af van waar je gaat varen met je boot. Met vaarbewijs 1 mag je alleen op binnenwateren varen. Dus op rivieren, meren, plassen en kanalen. Denk aan de Vinkeveense Plassen, de Maas of het Veluwemeer. Wil je echter ook op zee varen of op grote meren, dan heb je vaarbewijs 2 nodig. In Nederland gaat het om de volgende wateren:

 • Kustwateren
 • Oosterschelde
 • Westerschelde
 • Waddenzee
 • Dollard
 • IJsselmeer
 • Markermeer

Er is een kleine uitzondering: de Gouwzee. Dit is een deels gesloten kom aan de rand van het Markermeer. Precies tussen Monnickendam en het voormalig eiland Marken. In deze kom mag je varen met vaarbewijs 1.

Wanneer vaarbewijs 2 nodig op vakantie?

Jouw Nederlandse vaarbewijs 2 is ook in het buitenland geldig. Het is namelijk tevens het internationale ICC bewijs. ICC vaarbewijzen worden in veel landen geaccepteerd. Alle Europese lidstaten erkennen dit internationale vaarbewijs. Wanneer vaarbewijs 2 nodig is in het buitenland, herken je aan de volgende vereiste: ICC coastal waters. Als er alleen gevraagd wordt om een ICC inland waters, dan volstaat je vaarbewijs 1.

Toch is het evengoed wel belangrijk om even goed alles te checken alvorens je in het buitenland gaat varen. Want verschillende landen hebben verschillende systemen. Zo is het bijvoorbeeld in Spanje zo dat er zeven gradaties zijn. Wil je zeker zijn dat je niet voor verassingen komt te staan en op alle zeven soorten waterwegen mag varen, zorg dan dat je een vaarbewijs 2 hebt. Daarmee mag je gegarandeerd op alle waterwegen varen.

Hoe snel mag je met vaarbewijs 2 varen?

In Nederland geldt er geen maximum snelheid op open wateren. Dus als je met je vaarbewijs 2 lekker over het IJsselmeer gaat, mag je zo snel als je maar wilt. Dit geldt niet op drukkere waterwegen en smallere rivieren. Daar geldt vaak een snelheid limiet van 20 kilometer per uur. Op gevaarlijke punten is de limiet soms lager. Dit staat dan meestal duidelijk aangegeven. Je kunt dit ook altijd even checken op de waterkaarten van de Rijkswaterstaat. Goed geïnformeerd gaan varen, kan je al snel een boete van een paar honderd euro schelen.

Op de open wateren waar je helemaal los mag, zijn er toch wel een aantal restricties. Je mag bijvoorbeeld niet meteen vol gas vanaf de aanleg steiger vertrekken. Je mag pas op volle snelheid varen als je minimaal 20 meter van de oever bent. Er zijn nog meer mensen aan het recreëren en een golfslag kan pittig inslaan. In de volgende situaties mag je ook niet op volle snelheid varen:

 • In een straal van 50 m rondom een aanlegplaats of zwemgebied.
 • In de buurt van evenementen op het water en sportwedstrijden.
 • Slecht zicht, dus als je niet meer dan 500 m vooruit kunt zien.
 • In een straal van 100 m rondom een havengebied.
 • Dichtbij langzame veerponten.

Meer slaagkans met een cursus

Wanneer een vaarbewijs 2 nodig is, kun je dit krijgen na het afleggen van een eenmalig theorie examen bij het CBR. Het vaarbewijs 2 is vervolgens jouw hele leven geldig, net als je rijbewijs. Je schrijft je simpelweg in op een van de examen data bij jouw lokale CBR vestiging. Dan wordt het tijd om goed te studeren en meer dan 35 van de 50 meerkeuzevragen correct te beantwoorden.

Op het eerste gezicht lijkt het vrij makkelijk. Maar veel mensen vergissen zich daar in. Het wordt daarom ook aangeraden om een cursus te volgen van te voren. Dan beheers de je materie een stuk beter en blijft het langer hangen. Dat is niet alleen gunstig voor het examen zelf, maar ook veiliger tijdens het varen na het behalen van je vaarbewijs 2.


Kosten vaarbewijs 2

Het is handig om goed te weten wat alles moet gaan kosten, wanneer je vaarbewijs 2 nodig hebt. Dan kun je een budget voor jezelf maken. Ten eerste zul je vaarbewijs 1 moeten halen. Het examen voor KVB1 kost € 42,00. Daarna zul je het theorie examen KVB2 voor vaarbewijs 2 moeten halen. Deze kost € 50,00. Als je alles gehaald hebt, dan betaal je nog € 10,00 voor een gezondheidsverklaring en € 10,00 voor het pasje. In totaal ben je dus € 112,00 kwijt aan het vaarbewijs 2.

 • Vaarbewijs 1 examen € 42,00
 • Vaarbewijs 2 examen € 50,00
 • Gezondheidsverklaring € 10,00
 • Vaarbewijs 2 € 10,00

Korting op examen vaarbewijs 2

Mocht je van te voren al weten dat je uiteindelijk allebei de vaarbewijzen wilt halen, dan kun je ook een combi examen aanvragen. Dan doe je beide theorie examens op dezelfde dag. Dan geeft het CBR jou een korting van € 22,00. Om de korting te ontvangen, is het nodig om beide examens tegelijkertijd af te rekenen. Het totaalpakket van KVB 1 + KVB 2 kost € 70,00. Met de leges en andere kosten erbij, kost het vaarbewijs 2 op deze manier maar € 90,00.Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder  👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld