Wat is vaarbewijs 2

Wat is vaarbewijs 2

Wanneer dat je vaarbewijs 1 hebt behaald, kan het zijn dat je graag verder wil. Je vraagt je dan af wat is vaarbewijs 2 eigenlijk? Als je daar een antwoord op hebt dan kun je pas beslissen of je het ook nodig hebt of dat je denkt, toch maar niet. Veel mensen die graag varen willen ook graag klein vaarbewijs 2 examen doen. Je hebt een vaarbewijs nodig om verantwoord te kunnen en mogen varen, maar welke je nodig hebt, hangt af van waar je wil en gaat varen. Daarom geven we je nu een antwoord op de vraag wat is vaarbewijs 2 en dan kun jij zelf beslissen of je deze nodig hebt en ook vaarbewijs examen wil doen. Het is een theorie examen, wij bieden je oefenvragen en veel oefenexamens aan, maar eerst maar eens nagaan wat je wil doen. 

  

Inhoudsopgave

 

 

Wat is vaarbewijs 2 eigenlijk?

Heb jij een schip waarvoor je over een vaarbewijs moet beschikken en wil je dan op ruime wateren varen, dan moet jij een vaarbewijs 2 hebben. Je kunt pas examen doen voor vaarbewijs 2 wanneer dat je voor vaarbewijs 1 bent geslaagd. 

 

Waar mag je varen met vaarbewijs 2?

Als je vaarbewijs 2 examen gaat doen en slaagt, dan mag je sowieso varen op de kustwaren, maar ook op het Markermeer, het IJsselmeer, de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Dollard en de Eems. 

 

Hoe kun je je voorbereiden op het vaarbewijs examen?

Het beste wat je kunt doen als je je voor wil bereiden op je vaarbewijs examen is een online vaarbewijs cursus volgen bij ons. Daarbij krijg je echt vragen die 100% examengericht zijn en veel oefenexamens. Hierdoor ben je goed voorbereid op het echte examen, het zal je geruststellen. Je bent minder zenuwachtig omdat je weet wat je kunt verwachten. Je moet ook veel leren over het navigeren, wat je bij klein vaarbewijs 1 nog niet hebt gehad, maar daar bereiden wij je ook goed op voor met onze oefenvragen.  

 

Welke vragen krijg je bij een vaarbewijs 2 examen?

Er zijn verschillende vragen die horen bij een vaarbewijs 2 examen. In totaal zijn het 27 vragen en je krijgt dan 90 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. Het gaat dan over 23 meerkeuzevragen (zoals je bij vaarbewijs 1 gewend bent) en dan nog 4 open vragen en die gaan dan over navigeren. Je moet dan op een zeekaart nauwkeurig koersen en posities uit kunnen zetten en je moet ook afstanden kunnen bepalen. 

 

Voor elke vraag kun je 1, 2, 3 of 4 punten krijgen. Alle vragen samen zorgen voor een totaal van 50 punten en als je wil slagen dan moet je minimaal 35 punten behalen en dat is 70% van de vragen die je dan goed moet hebben beantwoord.  

 

Wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2?

Een goede vraag en veel mensen vragen het zich ook af, want wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 eigenlijk? Dit leggen we je graag uit. Een andere naam voor vaarbewijs 1 is klein vaarbewijs 1, je mag dan varen op meren, rivieren en op kanalen. Het is geschikt voor de kleine binnenlandse wateren. Je hebt dan nog vaarbewijs 2 en daarmee mag je ook varen op het Markermeer, IJsselmeer en alles wat hierboven al is aangegeven onder het kopje waar mag je varen met vaarbewijs 2. 

 

Kun je vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen?

Vaarbewijs 2 halen kan pas wanneer dat je in het bezit bent van vaarbewijs 1. Het is wel mogelijk om beide examens tegelijkertijd af te leggen, maar is het aan te raden? Niet echt. Je kunt het dan erg spannend vinden, moet heel veel stof eigen maken en hebt geen idee wat je te wachten staat. Daarom is het voor jou prettiger als je eerst vaarbewijs 1 haalt en dan jezelf klaar kunt stomen voor vaarbewijs 2 en dat kan dan met onze online vaarbewijs cursus die wij je aanbieden. 

 

Heb je je vaarbewijs 2 op vakantie nodig?

Of dat je in het buitenland je Nederlandse vaarbewijs nodig hebt, hangt af van waar je op vakantie gaat. Het beste kun je voordat je op vakantie gaat even controleren wat je nodig hebt. Ieder land heeft zo zijn eigen systeem als het over varen en vaarbewijzen gaat. In Spanje heb je bijvoorbeeld zeven gradaties. Laat je niet afschrikken, maar zorg dat je vooraf gewoon kijkt of navraagt wat je op welke vaarwegen nodig hebt in het buitenland. Dan kun je je vaarbewijs alsnog halen en dan kun jij er verantwoord en geldig varen! 

 

Welke snelheid mag je varen met je vaarbewijs 2 op zak?

Je bent vast en zeker benieuwd hoe snel je nu mag varen als je je vaarbewijs 2 in bezit zou hebben. Goed om te weten is dat je in Nederland geen maximum snelheid hebt als het over de open wateren gaat. Op Het IJsselmeer mag je bijvoorbeeld zo hard varen als je maar wil, als je maar je vaarbewijs 2 in bezit hebt. Maar je moet altijd rekening houden met je omgeving en zien dat het veilig en verantwoord is. Je mag lang niet overal zo hard varen als je maar wil ook niet in Nederland. Als je op de drukkere waterwegen gaat varen of op de smallere rivieren, dan geldt daar een snelheidslimiet van 20 km per uur. Als het een gevaarlijk punt betreft dan wordt het onderweg aangeduid met borden hoe hard je daar mag varen. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 


vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld