17 november 2022 

Wateralmanak boekwerk voor aan boord!

Wateralmanak boekwerk voor aan boord!

Als je je vaarbewijs nodig hebt, dan zal je eerst examen moeten doen. Dan kom je ook het één en ander te weten over de Wateralmanak. Dit boekwerk is namelijk onmisbaar aan boord tijdens het varen. Omdat de Wateralmanak zo belangrijk is, gaan we er wat dieper op in. Je hebt verschillende delen en wat staat er allemaal in? Daar kom je achter als je dit artikel door gaat nemen. Aan het einde van dit artikel vind je nog een aantal oefenvragen (en antwoorden) om na te gaan of je de stof over dit onderwerp beheerst.

Inhoudsopgave

 

Wat staat er in de Wateralmanak?

De Wateralmanak is een fijn boekwerk wat je aan boord nodig hebt wanneer dat je gaat varen. Je hebt twee soorten en dat zijn deel 1 en deel 2. In het eerste deel staat het vaarreglement en deze moet je verplicht bij hebben aan boord als je gaat varen. Deze verplichting geldt als je schip een kajuit heeft. Als je een open boot hebt dan hoef je de Wateralmanak niet aan boord te hebben. In het tweede deel van de Wateralmanak vind je erg veel weetjes over de tijden waarop de sluizen en bruggen open en dicht gaan, maar ook meer informatie over de vaarregels.


Wateralmanak is echt onmisbaar

Misschien vind je het wel eens leuk om te gaan varen aan de hand van de waterkaart. Je vindt op een waterkaart de waterdieptes en ook vind je hierop meer informatie over de brughoogtes. Hierbij moet je goed opletten want de beschreven maten zijn niet altijd even duidelijk, ze kunnen goed afwijken van de realiteit en dat kan wel eens lastig zijn. De maten staan namelijk beschreven vanaf een bepaalde waterstand en dat noemen we ook wel het kanaalpeil (KP). Maar als het ineens flink heeft geregend dan is het waterpeil ook veel hoger dan dat op de kaart staat aangegeven. Daarbij moet je dan ook inzien dat de brughoogte een stuk lager is. Hoe weet je dan wat je moet doen? Dan is het tijd om de marifoon te gebruiken. Je kunt een brugwachter oproepen via de marifoonkanalen en dan kan deze jou van informatie voorzien. Je wil dan de actuele doorvaarthoogte bijvoorbeeld weten. Deel 2 van de Wateralmanak kun je ook gebruiken om meer te weten te komen over de bedieningstijden van de sluizen bijvoorbeeld.


Wateralmanak deel 1

In de Wateralmanak deel 1 vind je alle informatie over het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) van België en Nederland. Het is verplicht om deze aan boord te hebben op een zeilboot of motorboot. In het BPR staan alle wet- en regelgeving welke je moet weten als watersporter. Maar dat is nog niet alles, want je moet ook het verplichte deel van Handboek van de marifonie in de binnenvaart voor Nederland kennen en ook dat vind je in deel 1 van de Wateralmanak. Verder vind je hierin erg veel praktische informatie om te varen en veel tips. Vaaraanwijzingen staan hier in, maar ook nog de vlagvoering en andere belangrijke regels voor op de vaarwateren.

Wateralmanak deel 2

In de Wateralmanak deel 2 vind je een compleet overzicht van watersportplaatsen en vaarwegen in Nederland en België. Het gaat dan echt over informatie betreffende jachthavens, bedieningstijden van bruggen en sluizen en over bijvoorbeeld de brandstoftankplaatsen voor je schip. Dit boek is echt onmisbaar als je gaat varen. In het boek vind je meer dan 1000 jachthavens, veel situatietekeningen, de brugnummers die weer verwijzen naar de ANWB Waterkaarten en alle vaargegevens van Nederland en België. Ideaal voor als je even wat op moet zoeken of gewoon vragen hebt over een bepaalde plaats waar je wil varen.

 

Wateralmanak boekwerk voor aan boord oefenvragen

Oefenvraag 1: In welk deel van de Wateralmanak vind je alle informatie over vaarreglementen?

 • Deel 1
 • Deel 2

Oefenvraag 2: Wanneer moet jij een Wateralmanak verplicht aan boord hebben?

 • Altijd
 • Als je schip voorzien is van een kajuit
 • Als je een open boot hebt

Oefenvraag 3: In welk deel van de Wateralmanak vind je ook het verplichte deel van het Handboek van Marifonie in de binnenvaart voor Nederland?

Oefenvraag 4: Klopt het dat je in Wateralmanak deel 2 een compleet overzicht vindt van watersportplaatsen en vaarwegen in Nederland en België?

 • Waar
 • Niet waar

Oefenvraag 5: Moet je alles wat in de Wateralmanak staat uit je hoofd kennen?

 • Nee
 • Ja

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

In Wateralmanak deel 1 vind je alle informatie over vaarreglementen.

Antwoord oefenvraag 2

Je moet de Wateralmanak verplicht aan boord hebben wanneer dat je schip is voorzien van een kajuit.

Antwoord oefenvraag 3

In de Wateralmanak deel 1 vind je het verplichte deel van het Handboek van Marifonie in de binnenvaart voor Nederland.

Antwoord oefenvraag 4

Dit is waar in Wateralmanak deel 2 vind je een compleet overzicht van watersportplaatsen en vaarwegen in Nederland en België.

Antwoord oefenvraag 5

Nee je hoeft niet alle informatie uit de Wateralmanak uit je hoofd te kennen, maar de belangrijke vaarregels e.d. moet je uiteraard wel kennen. Deze kom je al tegen bij het oefenen van je vaarbewijs. Je hebt de Wateralmanak aan boord zodat je belangrijke informatie even op kunt zoeken als je het even niet weet. Het wordt vaak gezien als naslagwerk, en dan is het fijn om even tijden op te kunnen zoeken van wanneer bruggen of sluizen open gaan bijvoorbeeld (deze kent namelijk niemand van alle vaarwateren uit heel Nederland en België uit zijn hoofd).

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld