22 november 2022 

Zwemvest of reddingsvest, wat is het verschil?

Zwemvest of reddingsvest, wat is het verschil?

Als je gaat varen heb je dan een zwemvest nodig of is een reddingsvest verplicht? Het is een goede vraag en daarom leggen we je hier het verschil uit. Voor sommige mensen is het zo dat een zwemvest of reddingsvest gewoon hetzelfde is maar dat is toch niet zo. In dit artikel kom je dus meer over de verschillen te weten en waar dat ze voor bedoeld ook. Ook vertellen wij je of dat een zwemvest of reddingsvest verplicht is en zo ja wanneer. Dit moet je allemaal weten voor je klein vaarbewijs 1 als je examen gaat doen. Dus heb je je vaarbewijs nodig? Kom er dan snel achter, lees verder en ga aan het einde van deze blog de oefenvragen maken. Uiteraard vind je de antwoorden hier ook, en dan weet je snel of je dit onderdeel van het vaarbewijs al beheerst.

Inhoudsopgave

 

Meer over een zwemvest

Als het bedoeld is als een drijfhulpmiddel, dan hebben we het over een zwemvest. Het wil dus zeggen dat het je kan helpen met drijven, je moet dan zelf wel de positie kunnen houden in het water en dat wil dus zeggen met jouw hoofd omhoog. In het vaarwater kom je mensen met een zwemvest tegen en dat zijn dan vaak mensen met een kano of mensen die aan het waterskiën zijn. Een zwemvest kan vaak herkend worden aan het 50N logo.

 

Meer over een reddingsvest

Zoals de naam eigenlijk al zegt heb je een reddingsvest echt om jou te redden, daar zijn ze speciaal voor gemaakt. Stel je voor je ligt in het water en je hebt een reddingvest aan, als je dan buiten bewustzijn raakt, dan heb jij een reddingsvest om je op je rug te draaien en dan lig je dus met je hoofd omhoog. Dankzij het reddingsvest wordt jouw mond vrijgehouden van water. Meestal hebben (jonge) kinderen een reddingsvest aan, maar ook mensen die gaan zeilen of bij passagiersschepen.

Reddingsvest verplicht?

Een reddingsvest is verplicht voor iedere opvarende van een boot, daarvoor moet je een reddingsvest aan boord hebben. Een schipper is hier ook voor verantwoordelijk. Het mag dus geen zwemvest zijn, het moet echt een reddingsvest zijn. Je kunt ze herkennen aan de opvallende oranje of gele kleur. Het zijn platte modellen en vaak hangen ze als het ware als een hoefijzer om je nek. Je kunt ze vaak herkennen aan het 100N logo, dit zijn dan de oranje schuimvesten of je ziet een 150N en een 275N logo, dat zijn dan de automatische reddingsvesten.

 

Zwemvesten of reddingsvesten en drijfvermogen en normeringen

Voor zwemvesten of reddingsvesten geldt een speciaal drijfvermogen, of bepaalde normeringen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Als het gaat over minder dan 50N drijfvermogen, dan hebben we het over drijfvesten. Dit noemen ze ook wel impact shields. Ze worden vaak gedragen door mensen die aan het waterskiën zijn of aan het wakeboarden. Ook als je alleen zwemkleding draagt kun jij deze gebruiken, dan zijn ze vaak bedoeld als extra drijfvermogen bij bijvoorbeeld het snorkelen. Het voordeel van een minder dan 50N drijfvermogen vest is dat deze erg dun is, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Maar ze zijn niet officieel gecertificeerd.
  • 50N – EN393 drijfvermogen. Deze worden vaak gebruikt bij actieve watersporten. Je kunt denken aan zeilen en waterskiën. Maar ook tijdens het roeien of kanoën. Een 50N vest heeft het voordeel dat er een beetje opwaarts vermogen gegeven kan worden, dan hoef jij niet te watertrappelen. Je moet als je dit vest draagt wel zelf op je rug gaan liggen als je even rustig wil kunnen liggen.
  • 100N – EN395 drijfvermogen. De reddingsvesten die dit drijfvermogen hebben, zijn echter maar beperkt veilig bij een redding op het kustwater. Maar dat geldt ook wanneer dat je wat lichtere kleding draagt (te denken aan een T-shirt). Als je het grotere water op wil gaan dan is 100N veel te weinig aan drijfvermogen.
  • 150N – EN396 drijfvermogen, dit model staat ook wel bekend als het meest lichte model van een automatisch reddingsvest. Daarnaast staat 150N bekend als een veelgebruikte standaard maat die gedragen wordt bij actieve watersport. Als je staand aan het varen bent dan moet jij een reddingsvest dragen. Het is echter alleen maar geschikt als je lichte kleding draagt, dus vaak in de zomermaanden.
  • 275N – EN399 drijfvermogen. Als een reddingsvest een drijfvermogen heeft van 275N dan ben je eigenlijk in iedere situatie veilig. Voor beroepsmatig gebruik worden deze reddingsvesten vaak ingezet. Je zou dan kunnen denken aan het werken aan booreilanden, maar ook voor de weg- en waterbouw. In de visserij worden ze ook volop gebruik, net als schepen welke voor beroepsmatig gebruik worden ingezet. Bij het zeilen kun jij een reddingsvest 275N ook tegenkomen. Je kiest voor dit vest als je wat dikkere kleding draagt, veiligheidsschoenen draagt, een warm vest, een regenjas, een zeilpak of andere kleding die wat dikker is. Het gaat er puur om dat het gewicht van de kledingstukken gecompenseerd moet worden als je te water zou raken.

 

Zwemvest of reddingsvest oefenvragen

Oefenvraag 1: Is een zwemvest of een reddingsvest bedoeld als drijfhulpmiddel?

  • Zwemvest
  • Reddingsvest

Oefenvraag 2: Een reddingsvest draait jou op je rug zodat je hoofd boven water blijft en je mond vrij blijft van water.

  • Waar
  • Niet waar

Oefenvraag 3: Is een reddingsvest verplicht?

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 4: Ben je met een 275N – EN399 drijfvermogen echt veilig?

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 5: Wat is het meest lichte model van de automatische reddingsvesten?

  • 150N – EN396 drijfvermogen
  • 50N – EN396 drijfvermogen
  • 75N – EN396 drijfvermogen

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Een zwemvest is bedoeld als drijfhulpmiddel, een reddingsvest is bedoeld om jou te redden.

Antwoord oefenvraag 2

Het is waar, een reddingsvest draait je automatisch op je rug als je in het water ligt en je zou buiten bewustzijn raken. Je hoofd wordt dan boven water gehouden zodat je mond vrij wordt gehouden van water.

Antwoord oefenvraag 3

Een reddingsvest is verplicht voor iedere opvarende die je op je boot hebt.

Antwoord oefenvraag 4

Ja met een 275N – EN399 drijfvermogen ben je veilig, dit reddingsvest kan ook over dikkere kleding worden gedragen.

Antwoord oefenvraag 5

150N – EN396 drijfvermogen staat bekend als het meest lichte model van de automatische reddingsvesten.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld