14 november 2022 

Aanmeren en afmeren

Aanmeren en afmeren

Als je gaat varen dan kom je de termen aanmeren en afmeren tegen, maar wat is het precies en zijn er verschillen tussen deze twee termen? Veel mensen gebruiken de termen door elkaar en dat kan wel eens misleidend zijn. Daarom is het goed om er meer over te weten te komen. Voordat je vaarbewijs examen gaat doen, moet je eerst alles weten over de voorrangsregels, een boot, een groot schip, bakboord en stuurboord en zo ook over aanmeren en afmeren. In dit artikel wordt hier dan ook aandacht aan besteed en word je helder uitgelegd wat ermee wordt bedoeld. Aan het einde van deze blog vind je nog oefenvragen (en antwoorden), zodat je zelf na kunt gaan of je alles kent voordat je op gaat voor je vaarbewijs.

 

Inhoudsopgave

 

Betekenis aanmeren en afmeren

Je wil graag varen en dan heb je je vaarbewijs nodig. Maar weet jij ook al wat aanmeren en afmeren precies is? De termen lijken erg veel op elkaar. Als het gaat over het aanmeren van een boot, dan wil dat zeggen dat je een boot vast gaat leggen aan de wal. Het woord komt van de term ‘meren’, want meren is het vastleggen van een boot aan een meerpaal, steiger of andere ligplaats.

Afmeren was vroeger het tegenovergestelde van het woord aanmeren. Vroeger ging het dan over het vertrekken van een schip om dat duidelijk te maken. Momenteel wordt binnen de vaarwereld hiervoor het woord ontmeren gebruikt. Dit wil dan zeggen dat een aangemeerd liggend schip los wordt gemaakt. Bij afmeren gaat het nu echt over het vastleggen of het bevestigen van een boot aan de kade. Daarbij mag er gebruik worden gemaakt van kettingen of trossen.

 

Verschillende aanmeren en afmeren

De woorden aanmeren en afmeren kom je allebei tegen wanneer dat het gaat over het vastleggen van een schip aan de kade of andere ligplaats. Er wordt door sommige mensen wel een onderscheid gemaakt tussen deze twee termen. Ze zeggen dan dat het afmeren gaat over het bevestigen van een boot aan de kade (het wordt volbracht). Dan gaat het bij aanmeren echt over het aan komen varen, je gaat naar de kade toe varen. Aanmeren is ook een woord wat sommige mensen gebruiken voor het aan wal gaan van de passagiers die mee hebben gevaren.

Meer over de betekenis van de woorden

Veel termen die voor het varen gebruikt worden hebben een bepaalde geschiedenis. Bij aanmeren en afmeren is dat ook het geval. Beide termen komen eigenlijk uit het Oudnoors, de tijd van de Vikingen. Woorden als bakboord en stuurboord zijn ook uit deze tijd afkomstig.

Aanmeren en afmeren in de praktijk

Welke termen moeten nu gebruikt worden als je zelf gaat varen? De woorden worden vaak al door elkaar gebruikt en eigenlijk is dat ook geen probleem. Iedereen die een Klein Vaarbewijs I heeft behaald kent de termen en weet dus wat je daarmee wil zeggen. Taalkundig gezien kan het beste voor de term afmeren worden gekozen.

Is het aanmeren of afmeren?

Beide termen mogen gebruikt worden, dus als je mensen duidelijk wil maken dat je een schip gaat vastleggen aan de wal, steiger of aan de kade, dan kun je zowel aanmeren als afmeren gebruiken.

Hoe moet je aanmeren met een boot?

Het aanmeren met een boot kan op verschillende manieren en hoe je dat gaat doen hangt onder andere af van of je aan een steiger of wal wil aanmeren. Maar ook de windrichting speelt hierin een grote rol, net als het type boot en de ruimte die je eromheen hebt. Het bepaalt namelijk de volgorde van het vastleggen van je landvasten, trossen en springen. Waar moet je zoal aan denken?

  • Je moet het aanmeren hoe dan ook goed voorbereiden. Zorg er om te beginnen voor dat je niets op het dek laat slingeren. Je moet indien aanwezig zeilen naar beneden halen, stootwillen uithangen aan beide kanten, blijf langzaam varen en zorg dat je schip bestuurbaar is.
  • Als je als schipper de keuze hebt om aan te varen tegen de wind of stroom in dan moet je dat zeker doen. Hierdoor blijft je schip beter bestuurbaar. Ten opzichte van de wal kun jij zelfs stil komen te staan als je toch aan het varen bent (doodvaren).
  • Blijf goed rekening houden met je omgeving, ben je niemand tot last?
  • Vervolgens moet je kijken welke landvasten, trossen en springen je in welke volgorde moet gebruiken, dit hangt namelijk van bovengenoemde factoren af.

Waar mag je aanmeren?

Het nemen van een ligplaats mag tijdens het varen alleen maar op een plek waar dat jij de andere scheepvaart niet tot last bent, dus niet kan en zal hinderen. Ankeren is dus niet toegestaan in een vaargeul, in een engte in een vaarwater en bij een smalle vaarweg.

Hoelang mag je aanmeren?

Er zijn geen vaste regels waarin staat beschreven hoelang je bijvoorbeeld voor anker zou mogen liggen met je boot. Er is dus ook geen regel die zegt dat je na een paar dagen aanmeren weer weg moet.

Aanmeren en afmeren oefenvragen

Oefenvraag 1: Aanmeren en afmeren is het vastleggen van de boot aan wal, aan de steiger of een andere ligplaats.

  • Waar
  • Niet waar

Oefenvraag 2: Mogen afmeren en aanmeren door elkaar worden gebruikt?

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 3: Is de werkwijze van aanmeren voor ieder type boot hetzelfde?

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 4: Is er een vaste regel in Nederland hoelang je ergens mag aanmeren?

  • Ja
  • Nee

Oefenvraag 5: Maar mag je aanmeren?

  • Overal
  • Alleen aan de linkerzijde van de oever
  • Op een plek waar je anderen niet tot last bent en waar het is toegestaan.

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Dit is waar, want aanmeren en afmeren wil zeggen het vastleggen van je boot aan de steiger, wal of andere ligplaats.

Antwoord oefenvraag 2

Ja tegenwoordig mogen aanmeren en afmeren door elkaar worden gebruikt.

Antwoord oefenvraag 3

Nee, hoe je moet aanmeren is voor ieder type boot anders en er komen nog meer factoren bij kijken die vaststellen hoe je op dat moment het beste kunt aanmeren, zoals de windrichting.

Antwoord oefenvraag 4

Nee, momenteel is er geen regel in Nederland waarin staat hoelang dat je ergens mag aanmeren. In ieder geval geldt wel dat je anderen niet tot last mag zijn en dat je niet overal mag aanmeren waar je zou willen. Je mag anderen nooit tot last zijn!

Antwoord oefenvraag 5

Je mag alleen maar aanmeren op een plek waar je anderen niet tot last bent en waar het is toegestaan.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld