Wat is engte?

Wat is engte

Engte 

Bij het varen is het belangrijk dat je alle vaartermen goed kent en daar hoort de term engte ook bij. Kun je zo uitleggen wat het woord engte wil zeggen? Hier wordt over gesproken als het gaat over een plek in nauw vaarwater waar dat twee schepen elkaar niet kunnen en mogen passeren. De schepen bepalen dus samen wat een engte is en wat niet, want het hangt af van de schepen zelf en van de diepgang per schip. Bij een grote vrachtboot zal de engte sneller bekend zijn en dan hoeft het voor twee kleine roeibootjes onderling geen engte te zijn (een roeiboot kan namelijk veel beter in ondiep water varen).

Regels rondom engte

Er gelden binnen de scheepsvaart verschillende regels rondom de term engte. Het gaat dus echt over een vernauwing van vaarwater, maar het is dan zo ver dat de twee schepen niet tegelijk door een engte kunnen varen. Er kunnen dan verschillende oorzaken zijn, waarbij je kunt denken aan bijvoorbeeld een versmalling van de vaargeul. Het kan ook gaan over een versmalling van een kanaal. Toch kan ook nog een brug een bepaalde engte veroorzaken. Welke regels gelden er?

  1. Als een schip een engte voorstrooms gaat naderen, dan heeft hij voorrang op schepen die de engte via de tegenstroom naderen.
  2. Het gevolg is dus dat kleine schepen die de engte voorstrooms naderen voorrang krijgen op grote schepen die dan weer tegenstrooms de engte naderen.
  3. Let hierbij goed op want je mag een schip ook nooit stilleggen of aanmeren zodat er dan een engte ontstaat, dit is echt verboden!


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld