24 november 2022 

Alles over vaarbewijs en trossen

Alles over vaarbewijs en trossen

Ga je binnenkort examen doen voor klein vaarbewijs 1? Dan is het van belang dat je alles weet over het vaarbewijs en trossen. Trossen, springen, voortros, achtertros en ga zo maar door, veel termen waarvan jij de betekenis wel moet weten als je je op het vaarwater gaat bevinden. Daarom besteden we hier in dit artikel aandacht aan. Het is goed om je er in te verdiepen en aan het einde van deze blog vind je dan ook nog een aantal oefenvragen over vaarbewijs en trossen en dan kun je nagaan of je de informatie beheerst of er nog even aandacht aan moet besteden. Uiteraard vind je hier de antwoorden ook! 

 

Inhoudsopgave

 

 

Als je een schip wil afmeren, dan kom je veel termen tegen op het gebied van trossen en springen. Denk maar eens aan meertouw, tros, landvast en lijn. Het kan van verschillende materialen zijn gemaakt en dan kun je denken aan nylon en aan touw. Als het echt over beroepsmatige vaart gaat dan wordt er veelal staal ingezet. 

 

Meer over trossen en springen

Het is bijna zover, je gaat KVB1 examen doen, dan moet jij het nodige weten over trossen en springen. Het gaat hierbij over een stevig touw en aan het einde vind je een lus. Je moet deze lus dan om de bolder of om de kikker van je eigen schip plaatsen. Dan moet je de lijn door de ring halen of je legt deze dan om de bolder of meerpaal. Vervolgens leg je deze ook weer vast aan boord. Het is een goede manier om veilig en eenvoudiger weg te kunnen varen. Het voordeel is dat jij dan niet aan wal hoeft om de lijnen te laten vieren of om alle lijnen los te maken. Bij het afmeren is het altijd fijn als je elkaar kunt helpen, dus jij helpt anderen als zij ermee bezig zijn en andersom. 

 

Gebruik trossen en springen sluis

Als je aan het varen bent en je wil graag een sluis passeren, dan moet jij ervoor zorgen dat de lus om de bolder of om de kikker aan boord ligt. De lijn moet dan door de spring en dan weer terug aan boord. Het kan zijn dat het water tijdens het schutten in de sluis wat gaat zakken, het is dan van belang dat je je er bewust van bent dat je de lijn een beetje moet laten vieren. Maar let op want als het water dan weer omhoog gaat dus gaat stijgen, dan moet jij de lijn weer in. Als je de lijn vast zou knopen en het water gaat zakken, dan komt er nogal wat kracht op de lijn te staan en dan is de kans groot dat je niet meer los komt. De andere gevolgen zullen weer maar achterwege laten, je snapt dat je de lijn dus niet vast moet maken, maar moet laten vieren! 

 

Middenbolder en aankomen

Het kan zijn dat je gaat varen voor je ontspanning en dan is de kans groot dat je graag alleen wil varen. Je bent dan vaak als schipper alleen aan boord, of je hebt maar weinig bemanning bij je, in ieder geval het is dan goed om de middenbolder te kiezen. Hoe ga je het doen? Je legt om te beginnen het oog van de tros om de middenbolder. Je legt dan de lijn over een bevestigingspunt aan de wal. Je slaat hem dan met een paar slagen om de bolder van je eigen schip. Op het moment dat jij dan weinig gas vooruit gaat geven, dan wordt de lijn een voorspring. Het voorschip en achterschip zullen dan tegen de wal komen. Als je weinig gas achteruit gaat geven dan zal het een achterspring worden. Het is een manier van meren die vaak wordt gebruikt in de sluis, maar kan ook heel goed in de haven worden gebruikt. Op deze manier kun je namelijk eenvoudig de andere trossen en springen vastmaken. 

 

Buitenlandse benamingen

Nog een paar leuke weetjes, dit is niet voor het vaarbewijs nodig om te leren, maar wel leuk om te weten:

  • In het Nederlands noemen we het een touw.
  • In het Engels noemen we het rope. 
  • In het Duits noemen we het Leine.
  • In het Frans noemen we het Cordage.
  • In het Spaans noemen we het Cabo.
  • In het Italiaans noemen we het Cima.
  • In het Portugees noemen we het Cabo.

 

Alles over vaarbewijs en trossen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Wat is een tros?

 

Oefenvraag 2: Als je alleen gaat varen is het slim om de middenbolder te kiezen.

  • Waar 
  • Niet waar

 

Oefenvraag 3: Als je gaat afmeren is het fijn als je anderen kunt helpen en je mag ook om hulp vragen. 

  • Waar
  • Niet waar

 

Oefenvraag 4: In een sluis is het verstandig om de lijn te laten vieren.

  • Waar
  • Niet waar

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Een tros is een stevig touw en aan het einde vind je een lus.

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Als je alleen gaat is het inderdaad verstandig om voor de middenbolder te kiezen.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Dit is waar, bij het afmeren is het fijn als je elkaar kunt helpen en aanwijzingen kunt geven. Je hoeft dan niet aan wal, maar kan zo alles met elkaar regelen.  

 

Antwoord oefenvraag 4

 

In de sluis is het zeker verstandig om te lijn te laten vieren, want het water kan zakken en stijgen. Als je de lijn laat vieren dan kun je hierin meegaan. Als hij vast ligt dan zal de lijn te strak komen te staan met alle gevolgen van dien. Dus VIEREN in de sluis!

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld