Je wil graag een boot kopen, misschien wel tweedehands. Je hebt een leuke boot op het oog en hoe moet je het dan verder regelen? Als je een tweedehands auto gaat kopen, dan moet je deze ook overschrijven en dat geldt voor een boot ook. Een boot registreren is daarom van groot belang en wij leggen je graag uit hoe het in zijn werk gaat. Het heeft ook te maken met een vaarbewijs. Als je op examen gaat, kan het zijn dat je na het behalen van je klein vaarbewijs zelf een boot wil kopen of overnemen van iemand, ook dan krijg je te maken met een boot registreren. Alvast fijn dus om te weten hoe het in zijn werk gaat en de informatie vind je in dit artikel. We sluiten het artikel af met een aantal oefenvragen (en antwoorden) zodat je na kunt gaan of je alle informatie beheerst.
Inhoudsopgave
- Hoe werkt een boot registreren?
- Een boot overschrijven, wanneer kan dat?
- Online boot registreren kan dat?
- Wat moet je meenemen bij fysiek overschrijven van een boot?
- Wanneer ga je een tweedehands boot overschrijven?
- Boot registratie klaar en nog een vaarbewijs nodig?
- Boot registreren oefenvragen
- Nog meer oefenen?
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Hoe werkt een boot registreren?
Een tweedehands boot registreren, waar begin je? Je hebt een boot op het oog en dan heb je misschien een bod gedaan en deze is geaccepteerd. Vervolgens moet je een overschrijving doen zodat hij op jouw naam komt te staan.
Een boot overschrijven, wanneer kan dat?
Het is verplicht om een boot te registreren (en dus ook om deze over te schrijven als je hem van iemand overneemt) als een boot korter is dan 20 meter en sneller is dan 20 km per uur. Je moet ook minimaal achttien jaar zijn om een boot op je naam te kunnen zetten. Je hebt ook het registratiebewijs nodig.
Online boot registreren kan dat?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je boot te registreren. Maar de meeste mensen kiezen er tegenwoordig voor om het allemaal online te regelen. Als je de boot wil overschrijven van de naam van de koper naar jouw eigen naam dan kan dat online, maar het kan ook nog steeds fysiek. Als je, zoals veel mensen doen, de voorkeur geeft aan online overschrijven, dan is het goed om je DigiD bij te hand te hebben. Je hoeft dan alleen maar de stappen te volgen en dan wijst het zichzelf. Op de website van de RDW kun je daar alles over vinden. Het kan zijn dat je het liever niet online regelt, of niet zo goed weet hoe het moet, dan kun je de voorkeur geven aan fysiek de boot registreren. Je kunt dan naar een keuringsstation of een balie van het RDW. Ook bij een kentekenloket van PostNL kun je het regelen.
Wat moet je meenemen bij fysiek overschrijven van een boot?
Als je de boot fysiek wil overschrijven dan heb jij een registratiebewijs boot nodig, en een geldig ID bewijs. Je krijgt als de boot is overgeschreven een vrijwaringsbewijs en dat is dan voor de vorige eigenaar bestemd. Als het dan allemaal klopt dan krijg je binnen vijf dagen een registratiebewijs op jouw eigen adres (dus waar dat jij staat ingeschreven). Je betaalt voor het registreren van een boot ongeveer 30 euro. Dit bedrag moet betaald worden voor het behandelen van de aanvraag, en niet voor het registratiebewijs. Stel dat de aanvraag toch af wordt gekeurd, dan krijg je geen geld terug.
Wanneer ga je een tweedehands boot overschrijven?
Het is fijn als je in Nederland wil gaan varen, want dit mag op de meeste binnenwateren. Je moet daarbij wel aan een aantal eisen voldoen. Je hebt allereerst een geldig registratiebewijs nodig en dat toont dan aan om welke boot het gaat en het geeft aan dat jij de eigenaar bent. Maar je moet ook een registratieteken hebben en dat kun je vergelijken met het gewone kenteken voor een auto. Meestal zal het bij boten bestaan uit een combinatie van vier cijfers en dan nog twee letters.
Boot registratie klaar en nog een vaarbewijs nodig?
Het kan zijn dat je de boot al over hebt geschreven, maar je mag niet varen als je nog geen vaarbewijs hebt. Daarom is het van belang dat je daar zo snel als mogelijk mee aan de slag gaat. Maak de theorie eigen, maak genoeg proefexamen en zorg dat je alles weet wat je moet weten, zoals voorrangsregels op het water, bakboord, stuurboord, nevenvaarwater en zo zijn er nog veel meer termen die je je eigen moet maken. Vraag je vaarbewijs examen aan als je denkt dat je er klaar voor bent en dan hopen dat je in een keer slaagt en lekker met je boot kunt gaan varen!
Boot registreren oefenvragen
Oefenvraag 1: Vanaf welke leeftijd mag je een boot op je naam zetten?
Oefenvraag 2: Om een boot te registreren heb je dan een registratiebewijs nodig?
Oefenvraag 3: Wanneer is het registreren van een boot verplicht?
Oefenvraag 4: Wat heb je nodig als je een tweedehands boot gaat overschrijven?
Oefenvraag 5: Kan je een boot alleen online overschrijven?
Antwoorden oefenvragen
Antwoord oefenvraag 1:
Je mag een boot op je naam zetten vanaf minimaal achttien jaar.
Antwoord oefenvraag 2
Ja om een boot te registreren is ook het registratiebewijs nodig.
Antwoord oefenvraag 3
Het registreren van een boot is verplicht als de boot korter is dan 20 meter en sneller is dan 20 km per uur.
Antwoord oefenvraag 4
Bij het overschrijven van een tweedehands boot heb je een registratiebewijs en een registratieteken nodig.
Antwoord oefenvraag 5
Nee een boot overschrijven kan online, maar kan ook fysiek. Je kunt dan naar een keuringsstation of een balie van het RDW. Maar ook bij een kentekenloket van PostNL kun je het regelen.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.