04 januari 2021 

Vaarbewijs halen leeftijd

Vaarbewijs halen leeftijd

Of voor het vaarbewijs halen leeftijd belangrijk is, is een vraag die veel mensen stellen. Er is namelijk nogal wat onduidelijkheid over wat je nu wel en niet mag als je nog onder de achttien bent. En ook over de minimumleeftijd voor het afnemen van het examen. Wij hebben dit artikel daarom ook geschreven om al die zaken voor je op een rijtje te zetten. Handig om even goed door te nemen als jij en je kids van varen houden.

Om de hoofdvraag alvast te beantwoorden: Voor vaarbewijs halen is leeftijd niet belangrijk. Het examen mag op alle leeftijden worden afgenomen. Wel geldt dat je minimaal 18 jaar moet zijn voor het ophalen van je daadwerkelijke vaarbewijs.

Dat zie je duidelijk terug in de regelgeving over jongeren op het water. Verderop in dit artikel hebben we alle regels handig in een tabel voor je gezet. Ook gaan we in varen in het buitenland op vakantie en wat het verschil is tussen vaarbewijs I en II.

Inhoud

1. Voor vaarbewijs halen is leeftijd onbelangrijk.
2. Overzicht varen op alle leeftijden.
3. Varen op vakantie.
4. Verschil vaarbewijs I en II

 

Voor vaarbewijs halen is leeftijd onbelangrijk

Om je vaarbewijs te halen, is het in Nederland nodig dat je een theorie-examen aflegt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hetzelfde instituut waar je bijvoorbeeld je brommercertificaat of rijbewijs haalt. In het geval van een vaarbewijs bestaat er geen praktijk gedeelte. Om die reden is voor het vaarbewijs halen leeftijd onbelangrijk. Iedereen mag het examen afleggen.

Je krijgt echter nog geen vaarbewijs mee als je onder de 18 jaar bent. Zodra je het examen gehaald hebt krijg je een uitslag brief die je hele leve lang geldig is. Je kunt dus op elk willekeurig moment na je 18e verjaardag ophalen bij het CBR. Je neemt dan gewoon de uitslag brief mee en een gezondheidsverklaring.

Gelukkig voor jongeren mag je wel varen als je jonger dan 18 jaar bent. Bijvoorbeeld als je vaart onder begeleiding van een volwassen met vaarbewijs of op schepen en vaartuigen waar je geen vaarbewijs voor nodig hebt. Hoe het precies zit en wat de mogelijkheden zijn voor tieners, leggen we nu uit.

Overzicht varen op alle leeftijden

Er zijn veel verschillende soorten vaartuigen en per soort vaartuig gelden er specifieke regels op het gebied van minimumleeftijd. Kinderen en jongeren mogen bijvoorbeeld prima een roeibootje besturen of een kano. Maar als het gaat om grotere en snellere vaartuigen, dan mag niet iedereen dat zomaar doen. Niet gek natuurlijk, want het varen moet wel veilig blijven voor iedereen.

Nu volgt een tabel met het overzicht van vaar mogelijkheden per leeftijd:

LeeftijdSoort vaartuigRegels
Onder 12 jaarKano, roeiboot en waterfietsenGeen enkele leeftijdsrestricties op deze motor loze vaartuigen zolang ze korter dan 7 m zijn.
12 – 15 jaarGemotoriseerde vaartuigenVaartuigen tot maximaal 7 m die niet harder kunnen varen dan 13 km per uur.
ZeilbotenVaartuigen tot maximaal 15 m op Nederlandse binnenwateren.
16 – 18 jaarGemotoriseerde vaartuigenVaartuigen tot maximaal 15 m die niet harder kunnen varen dan 20 km per uur.
ZeilbotenVaartuigen tot maximaal 15 m op Nederlandse binnenwateren.
Vanaf 18 jaarGemotoriseerde vaartuigenVaartuigen tot maximaal 25 m, zonder snelheidslimiet. Een vaarbewijs is verplicht.
ZeilbotenVaartuigen tot maximaal 25 m. Een vaarbewijs is verplicht.

 

Je ziet dat het zeker niet nodig is om altijd je vaarbewijs te halen, leeftijd is een belangrijkere factor. Want onder de 18 jaar mag je best varen op de Nederlandse binnenwateren, als je het maar bij bescheiden of langzame boten houdt. Overigens mag je als je ouder dan 16 jaar bent, wel je wel vaartuigen tot 25 m besturen, maar niet alleen. Het is nodig dat er iemand op de boot is die een geldig vaarbewijs heeft en dus boven de 18 jaar is.

Varen op vakantie

Veel mensen, en ook jongeren, varen graag als ze op vakantie zijn in het buitenland. Sowieso binnen de Europese Unie, maar in de meeste andere landen ook, is het nodig om als toerist een International Certificate of Competence (ICC) te hebben. Gelukkig hoef je geen apart internationaal examen af te leggen. Je Nederlandse vaarbewijs is automatisch jou internationale ICC bewijs.

Het vaarbewijs I geldt net als in Nederland alleen voor binnenwateren. Wil je ook varen op kustwateren en groteren openwatervlaktes dan zul je vaarbewijs II moeten halen. In het buitenland noemen ze dat het ICC inland and coastal waters.

Zoals je hierboven hebt kunnen zien in de tabel, zijn er genoeg vaartuigen waar je zonder vaarbewijs op mag varen en waar de minimum vaarbewijs halen leeftijd van achttien jaar niet op van toepassing zijn. Deze regels zijn niet automatisch hetzelfde in andere Europese lidstaten. Je zult dus vooraf even moeten checken welke regels van toepassing zijn op jullie vakantie.

Verschil vaarbewijs I en II

De twee belangrijkste vaarbewijzen in Nederland worden I en II genoemd. Om op binnenwateren te mogen varen heb je vaarbewijs I nodig. Wil je ook op zeewateren varen, of op grote meren, dan is zowel vaarbewijs I als II verplicht. Je zult dus twee verschillende examens af moeten leggen. Dat kun je apart doen, of direct achter elkaar. Om je vaarbewijs te halen is leeftijd onbelangrijk. Je mag de examens doen als je onder de 18 jaar bent. Je krijgt je uiteindelijke bewijs wel pas na je achttiende verjaardag.

In Nederland zijn er een aantal wateren die lijken op binnenwateren, maar die toch worden gerekend tot kustwateren. We hebben het over de Ooster- en Westerschelde, de Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer en het Markermeer. Voor het varen op deze wateren is dus vaarbewijs II nodig. Er is een uitzondering. De Gouwzee is onderdeel van het Markermeer, maar hier mag je met vaarbewijs I varen. Deze ‘zee’ ligt tussen Monnickendam en het eiland Marken.
Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld