09 januari 2023 

Vaarbewijs leeftijd

Vaarbewijs leeftijd

Wat weet je al over de vaarbewijs leeftijd? Misschien denk je al heel lang aan je vaarbewijs halen, maar hoe oud moet je dan zijn? Het is goed dat je er meer over te weten komt want de vaarbewijs leeftijd is wel van belang om te weten, dan weet je wanneer je met de theorie kunt beginnen van klein vaarbewijs 1 bijvoorbeeld. In ieder geval kan het tijdig beginnen met leren nooit geen kwaad. Het is fijn als je met zekerheid vaarbewijs examen kunt doen, dus heb jij je vaarbewijs nodig? Lees hier dan snel verder over wanneer je op mag voor je vaarbewijs. Aan het einde van het artikel vind je al een aantal oefenvragen (en antwoorden) en dan kun je alvast kijken wat je al weet.

 

Inhoudsopgave

 

 

Je wil graag meer weten over de vaarbewijs leeftijd, en dat is logisch als je dol bent op varen en op het water. Goed om te weten is dat je vanaf achttien jaar je vaarbewijs op mag halen, examen doen mag dus al eerder. Het kan dus zijn dat je 17 jaar oud bent en goed hebt geleerd voor het theorie-examen. Niemand kan en zal je dan ook tegenhouden om examen te doen want dit is gewoon toegestaan. Zorg er wel voor dat je goed bent voorbereid, aangezien je veel meerkeuzevragen moet beantwoorden. Het advies is ook om sowieso verschillende oefenexamens te maken, zodat jij ook echt weet wat je te wachten staat en je hier op voor kunt bereiden.  

 

Vaarbewijs leeftijd theorie afleggen

Je wil je vaarbewijs halen en dan moet je eerst theorie-examen doen bij het CBR. Dit staat voor Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Er is geen praktijkdeel voor je vaarbewijs examen, dus alleen theorie. Het vaarbewijs afleggen mag eigenlijk iedereen, ongeacht de leeftijd. Maar dat wil niet zeggen dat je op iedere leeftijd je vaarbewijs ook daadwerkelijk krijgt. Je krijgt het namelijk pas vanaf achttien jaar. Je hebt dus de kans om eerder examen te doen, en als je dan slaagt dan krijg jij een brief mee met de uitslag en die is altijd geldig. Je kunt dan dus op een willekeurig moment bij het CBR je vaarbewijs halen door de brief te tonen vanaf je achttiende verjaardag. Daarvoor moet je dan de brief meenemen en ook een gezondheidsverklaring. 

 

Wanneer mag je varen?

Er bestaan in Nederland en in het buitenland verschillende soorten vaartuigen. Deze hebben ook allemaal weer eigen regels qua minimumleeftijd. Zo mogen kinderen en jongeren met een kano het water op en ook een roeibootje besturen. Echter bij de snellere en grotere vaartuigen is dat niet zomaar toegestaan en heb je meestal een vaarbewijs nodig. Onder de twaalf jaar mag jij een kano en roeiboot besturen. Het zijn namelijk motor loze vaartuigen en korter dan zeven meter. 

 

Vakantie en vaarbewijs leeftijd

Het kan natuurlijk zijn dat je op vakantie gaat en dat je daar wil varen. Als toerist heb je dan een ICC nodig. Het voordeel is dat als je een Nederlands vaarbewijs hebt, dat dit dan ook automatisch een internationaal ICC bewijs is. Vaarbewijs 1 geldt daarbij dan alleen voor de binnenwateren en als je op de kustwateren wil varen en op de grotere openwatervlakten dan heb jij vaarbewijs 2 nodig. Ga altijd na voordat je op vakantie gaat welke regels er in dat land gelden. 

 

Vaarbewijs 1 of 2, wat is het verschil?

Vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 kennen duidelijke verschillen. Als je namelijk je klein vaarbewijs 1 hebt behaald dan mag je alleen maar op de binnenwateren varen. Als je op de grote meren wilt varen of op de zeewateren dan heb je zowel vaarbewijs 1 als 2 nodig. Dit zijn dan ook wel twee verschillende examens. Je kunt dus maar beter eerst vaarbewijs 1 behalen en dan na een tijdje vaarbewijs 2. 

 

Vaarbewijs leeftijd oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Wanneer mag je je vaarbewijs ophalen als je bent geslaagd?

 • Vanaf 16 jaar
 • Vanaf 18 jaar
 • Vanaf 21 jaar

 

Oefenvraag 2: Je kunt vaarbewijs 2 eerst halen en dan pas 1.

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 3: Kinderen onder de twaalf mogen niet met een kano het water op.

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 4: Met vaarbewijs 1 mag je ook op zee varen

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 5: Er is een praktijkexamen bij vaarbewijs 1 en 2.

 • Waar
 • Niet waar 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Als je je vaarbewijs examen af hebt gelegd en je bent geslaagd, dan krijg je een brief met de uitslag. Vanaf 18 jaar mag je je vaarbewijs ophalen. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is niet waar, je moet eerst vaarbewijs 1 halen en slagen en dan pas kun je op voor vaarbewijs 2. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Dit is niet waar, want kinderen onder de twaalf jaar mogen wel met een kano het water op. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Dit is niet waar, want met vaarbewijs 1 mag je alleen op de binnenwateren varen en met vaarbewijs 2 ook op de grotere wateren en de kustwateren. 

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Dit is niet waar, er geldt alleen een theorie examen bij vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld