Wat zijn lichten bij bruggen en sluizen

lichten bij bruggen en sluizen

Lichten bij bruggen en sluizen

Je kunt diverse lichten bij bruggen en sluizen tegenkomen. Maar wat is de betekenis van een licht en wanneer mag je wel door varen en wanneer niet? Het is goed dat je bent voorbereid als je gaat varen, want je komt regelmatig de lichten bij bruggen en sluizen tegen. Je kan er haast niet omheen om alles te vermijden, daarom raden wij je aan om de regels eigen te maken of zorg er anders voor dat je een boekje of een papier bij hebt waar op staat wat alles wil zeggen.

 

Wel of niet doorvaren?

Het zijn de lichten bij bruggen en sluizen die aangeven of je wel of niet door mag varen. Je hebt daarbij een onderscheid tussen bruggen die vast zijn en bruggen die bediend zijn. Als een brug open is, dan kun jij deze op de waterkaart kennen en dat staat dan aangegeven met de BB en dat staat voor beweegbare brug. 

 

Betekenis lichten bij bruggen en sluizen

De betekenis van de lichten bij bruggen en sluizen zijn hieronder toegelicht:

  1. Twee rode lichten houdt in dat er geen bediening is en daarom is de doorvaart ook verboden. Hierbij moet je dan ook stoppen of je gaat een andere route uitkiezen.
  2. Als je twee groene lichten ziet dan is er geen bediening, en dan is de doorvaart wel toegestaan, vaak is de brug dan ook open.
  3. Bij een rood licht wordt een brug bediend en is de doorvaart verboden.
  4. Als je een rood en een groen licht hebt dan mag je nu nog niet doorvaren maar wel bijna. Het is advies is dan ook om je klaar te maken voor vertrek.
  5. Bij een groen licht wordt een brug altijd bediend en is de doorvaart ook direct toegestaan. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld