Wat zijn peilschalen?

Wat zijn peilschalen

Peilschalen

De peilschalen zijn instrumenten die zijn bedoeld om de stand (ook wel het peil genoemd) te meten van een vloeistof, daarbij kun je dus denken aan het water in een bepaalde rivier. De peilschaal zou aangebracht kunnen zijn op een olietank, dan kan er van buitenaf gekeken worden hoeveel olie er nog in de tank is. Je hebt allerlei soorten, uitvoeringen en modellen peilschalen. 

 

Bekende peilschalen

Een hele bekende peilschaal is de schaal die in de sloten en in de kanalen altijd de waterstand aan gaat geven ten opzichte van het NAP. Het kan echter ook anders gaan, want je hebt vaak langs rivieren bepaalde peilschalen staan die de stand niet alleen maar opnemen, ze kunnen vaak ook nog eens elektronisch worden doorgestuurd naar een plek waar mensen wat met de gegevens doen, het doorgeven en verder verwerken. Je kunt deze peilschaal bijvoorbeeld vinden in Grave en dat is dan beneden de sluis. Veel mensen kennen deze wel, want deze is bekend door de dagelijkse waterstanden voor scheepvaart.  

 

Je hebt bij veel bruggen ook nog peilschalen, zodat de schippers weten welke vrije doorvaarthoogte er momenteel geldt. Het is meestal zo dat het op een pijler is geschilderd, het kan ook nog met borden bevestigd zijn aan het remmingwerk. Er is nog een uitzondering. Als het namelijk om een bekende brug gaat dan staat het wat verder weg, daar is dan namelijk een speciale dukdalf geplaatst. 

 

Ben je daar dan ook goed bewust van als je gaat varen en houdt de peilschalen goed in de gaten, zodat jij ook weet waar je bijvoorbeeld door kunt varen en bij twijfel altijd contact opnemen met de brugwachter of sluismeester. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld