17 oktober 2022 

Gezondheidsverklaring vaarbewijs

Gezondheidsverklaring vaarbewijs

Heb je zin om lekker te gaan varen? Houd er dan rekening mee dat jij een gezondheidsverklaring vaarbewijs nodig gaat hebben. Dit is namelijk verplicht. Middels dit artikel leggen we je meer uit over de gezondheidsverklaring vaarbewijs, hoe je deze in moet vullen bij het CBR, hoelang een gezondheidsverklaring geldig is en hoe je een nieuw vaarbewijs aan kunt vragen. Lees het daarom op je gemak door en dan kun jij goed voorbereid alles regelen.  

 

Inhoudsopgave

 

 

Verplichting gezondheidsverklaring vaarbewijs

Wat veel mensen niet weten is dat je bij het aanvragen van een vaarbewijs verplicht een gezondheidsverklaring nodig hebt. Dit is bedoeld voor het beoordelen van je vaargeschiktheid. 

 

Gezondheidsverklaring vaarbewijs 1 invullen bij het CBR

Het invullen van een gezondheidsverklaring doe je op de website van het CBR. Hoe doe je dat?

 • Je gaat naar MIJN CBR.
 • Log dan in met je DigiD.
 • Je betaalt dan je gezondheidsverklaring vaarbewijs met iDeal.

 

Het kan zijn dat je je gezondheidsverklaring op papier aan wil vragen en niet via je DigiD. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat het aanvragen langer duurt dan een digitale aanvraag. Als je geen DigiD hiervoor gebruikt kun je de status bij MIJN CBR niet volgen. Via de webshop van het CBR is het aanvragen van de papieren gezondheidsverklaring voor het vaarbewijs zo geregeld. 

 

Houd er wel rekening mee dat je bij het aanvragen van de gezondheidsverklaring op papier wel extra kosten moet betalen, momenteel is dat 11 euro extra. Dit bedrag moet je betalen bovenop de kosten van de gezondheidsverklaring zelf 

 

Kosten keuring vaarbewijs

Het kan zijn dat uit de gezondheidsverklaring naar voren komt dat je een keuring van een arts nodig hebt. Dan moet je rekening houden met nog meer extra kosten, in dit geval voor de keuring zelf. De tarieven voor de vaarbewijskeuringen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij bepalen hierdoor wat de keuring maximaal mag kosten bij een medisch specialist of een huisarts. 

 

Geldigheid gezondheidsverklaring

Meestal is een gezondheidsverklaring voor een periode van drie jaar geldig. Als je een herexamen moet doen voor je vaarbewijs, dan hoef jij daarvoor geen nieuwe verklaring aan te vragen, want de huidige is dan nog geldig (als je je her binnen drie jaar doet). Mocht het zo zijn dat je echter geschikt bent voor een kortere periode, dan zal dat vermeld staan in het besluitbericht. 

 

Nieuw vaarbewijs aanvragen

Het kan zijn dat je een nieuw vaarbewijs aan moet vragen en hoe moet dat dan?

 • Je gaat naar de website van het CBR en dan kies je MIJN CBR.
 • Je kiest dan alle taken of de button ‘iets anders’.
 • Onder recreatievaart zie je staan vaarbewijs aanvragen en daar klik je op.
 • Je kiest dan verlengen van je vaarbewijs.
 • Vervolgens volg je alle stappen die in beeld verschijnen.
 • Binnen uiterlijk vijf dagen krijg je een vaarbewijs toegestuurd.

 

Recreatievaart gezondheidsverklaring

Iedereen die een Klein Vaarbewijs of Groot Pleziervaartbewijs wil halen moet voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Er moet worden aangetoond dat je aan alle medische eisen voldoet en dan moet jij een gezondheidsverklaring voor je vaarbewijs invullen. Je geeft hierdoor informatie over je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het is dan aan het CBR om te beoordelen of dat jij geschikt bent om te varen of dat er bijvoorbeeld een oordeel van de arts nodig is of dat er nog een aanvullende verklaring moet komen.

 

Gezondheidsverklaring recreatievaart invullen

Je voldoet aan de medische eisen wanneer dat je alle vragen van de gezondheidsverklaring vaarbewijs met nee kunt beantwoorden. Het kan zijn dat jij één of meerdere vragen met ja hebt beantwoord. Het kan zijn dat er dan een verklaring van een arts nodig is. Hiermee kan dan de aard en de ernst van de aandoening duidelijker in kaart worden gebracht. Als je deze verklaring nodig hebt dan krijg je hierover van het CBR vanzelf bericht. Je krijgt dan een brief binnen en daarin staat dat je naar een arts moet en wat je dan moet doen.   

 

Als je de keuring hebt laten doen door een medisch specialist of een huisarts dan krijgt het CBR deze verklaring en vervolgens is het aan de medisch adviseur van vaarbewijs van het CBR om alles te beoordelen en te besluiten of dat je aanvraag zonder verdere beperkingen goed wordt gekeurd. Of dat er nog een aparte keuring uitgevoerd moet worden of dat je aanvraag goedgekeurd wordt met een speciale vermelding of beperking van een geldigheidsduur. Of de aanvraag kan worden afgewezen. 

Wanneer gezondheidsverklaring indienen?

Je moet een gezondheidsverklaring indienen voor iedere pas die je voor het eerst aan gaat vragen. Maar let op want ook wanneer dat je een pas moet verlengen omdat deze is verlopen wegens een medische beperking, dan moet je hiervoor een gezondheidsverklaring vaarbewijs indienen. Je moet echt iedere keer een aparte gezondheidsverklaring aanvragen per pas voor bijvoorbeeld het Klein Vaarbewijs I en ook voor een Klein Vaarbewijs II weer opnieuw. 

 

 

Gezondheidsverklaring groot vaarbewijs

Binnenvaartschippers en beroepsschippers moeten een Groot Vaarbewijs in hun bezit hebben. Maar daarvoor moeten ze wel eerst meerdere certificaten behalen (bestaande uit theorie- en praktijkexamens). Het is ook van belang dat je vaartijd op gaat bouwen. In Nederland wordt een Groot Vaarbewijs geregeld door het CBR. Daarin zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Je hebt een beperkt groot vaarbewijs A. Dit is bedoeld voor alle binnenwateren (ook het IJsselmeer, de Waddenzee en de Zuid-Hollandse en ook de Zeeuwse stromen). Dit is een vaarbewijs voor vrachtschepen die een lengte hebben van 20 tot 40 meter (bedoeld voor bedrijfsmatig vervoer), maar ook voor pleziervaartuigen die een lengte hebben van 25-40 meter en sleep- en duwboten die een lengte hebben van 25-40 meter (welke alleen in worden gezet als pleziervaartuig). Je hebt hiervoor wel een verklaring nodig van de Minister. In totaal heb je ook nog drie jaar vaartijd nodig.
 • Je hebt een beperkt groot vaarbewijs B. Dit is bedoeld voor rivieren, kanalen en meren. Het geldt voor vrachtschepen die een lengte hebben van 20-40 meter (bedoeld voor bedrijfsmatig vervoer), voor pleziervaartuigen en sleep- en duwboten met een lengte van 25-40 meter. Bij de sleep- en duwboten geldt wel dat deze alleen gebruikt mogen worden als pleziervaartuig en hiervoor hebben ze ook een verklaring van de Minister nodig. Hierbij heb je ook weer drie jaar vaartijd nodig. 
 • Je hebt een Groot Vaarbewijs A. Dit is bedoeld voor alle binnenwateren (ook het IJsselmeer, de Waddenzee en de Zuid-Hollandse en ook de Zeeuwse stromen). Dit is een vaarbewijs voor schepen met een lengte van minimaal 40 meter (bedrijfsmatig vervoer). Maar ook voor passagiersschepen die ingezet worden voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan 12 passagiers. Het geldt ook voor sleep- en duwboten als zij een minimale lengte hebben van 40 meter en ingezet worden als pleziervaartuig (verklaring Minister noodzakelijk). Het geldt ook voor pleziervaartuigen van minimaal 40 meter en schepen die in worden gezet om een schip met een minimale lengte van 20 meter of meer te duwen, slepen of langszij vast mee te nemen. Hiervoor geldt vier jaar als vaartijd. 
 • Het Groot Vaarbewijs B is er ook nog en geldt voor rivieren, kanalen en meren. Het geldt voor dezelfde schepen als voor Groot Vaarbewijs A en de vaartijd hiervoor is ook minimaal vier jaar.

Als je een Groot Vaarbewijs wil aanvragen, heb je daarvoor ook een gezondheidsverklaring vaarbewijs nodig!

 

Nog een paar tips

Een paar dingen die nog van belang zijn om te weten:

 • De geldigheidsduur van het besluit geschiktheid recreatievaart is drie maanden geldig. Binnen deze drie maanden moet je dan een arts bezoeken voor verder onderzoek. Het besluit is echter zes maanden geldig als je geen arts hoeft te bezoeken. 
 • Het kan zijn dat je zelf twijfels hebt over je gezondheid en dat je wil weten of je wel gezond en fit genoeg bent om je  vaarbewijs te halen. Meestal twijfel je omdat je een medische aandoening hebt en dan is het verstandig om je vooraf te laten keuren. Dit kan dan door de ILT aangewezen keuringsartsen. Dit kost wel geld, maar zo kan wel voorkomen worden dat je voor niets examen gaat doen (en moet betalen) wanneer dat je medisch niet goed wordt gekeurd. 
 • Een gezondheidsverklaring recreatievaart kost €11,20.  

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld