18 februari 2022 

Heb je een vaarbewijs nodig voor een jetski of een waterscooter?

Heb je een vaarbewijs nodig voor een jetski of een waterscooter?

Heb je een vaarbewijs nodig voor een jetski of een waterscooter? In dit artikel vind je het antwoord op die vraag. Je vindt in dit artikel ook hoe de situatie is in verschillende vakantielanden. Een jetski en waterscooter zijn bijna hetzelfde. Er gelden daarom ook dezelfde regels voor wat betreft vaarbewijs.


InhoudsopgaveVaarbewijs nodig voor jetski/waterscooter

Je hebt een vaarbewijs nodig voor je jetski of waterscooter als die sneller kan dan 20 km/uur. De meeste jetski’s en waterscooters kunnen harder dan 20 km/uur, dus je hebt meestal wel een vaarbewijs nodig. Er bestaan 2 soorten vaarbewijzen, namelijk Klein Vaarbewijs 1 en Klein vaarbewijs 2. Welke je nodig hebt, ligt aan het vaargebied waar je gebruik van wilt gaan maken. 


Jetski/waterscooter zonder vaarbewijs

Als je jetski of waterscooter niet harder dan 20 km/uur kan, mag je dus rijden zonder vaarbewijs. Kan je jetski of waterscooter wel harder dan 20 km/uur en rijd je zonder vaarbewijs, dan riskeer je een boete van € 600.


Jetski/waterscooter leeftijd

In Nederland moet je 18 jaar of ouder zijn als je gebruik wilt maken van een jetski of waterscooter, omdat ze over het algemeen wel hard gaan. 


Jetski/waterscooter vaarbewijs in Spanje

In Spanje heb je niet voor alle boten een vaarbewijs nodig. Je kunt motorboten (waaronder jetski’s en waterscooters) besturen zonder vaarbewijs als ze een vermogen hebben van minder dan 9.5 pk. Als de jetski een vermogen heeft vanaf 9.5 pk heb je een ICC nodig. Je mag vanaf je 16de jetski rijden in Spanje, maar dan heb je wel toestemming van je ouder nodig. Vanaf 18 jaar geldt die eis niet meer en heb je geen toestemming van een ouder meer nodig.


Jetski/waterscooter vaarbewijs in Kroatië

Als je in Kroatië een jetski wilt besturen, heb je daar het ICC voor nodig. Het maakt daarbij niet uit hoe hard de jetski of waterscooter kan. Als je binnen 1 mijl vanaf het vaste land of eilanden blijft, heb je alleen het ICC for inland waters (vaarbewijs 1) nodig. Als je verder dan 1 mijl van het vaste land gaat, heb je het ICC for inland and coastal waters (vaarbewijs 2) nodig.


Jetski/waterscooter vaarbewijs in Griekenland

Je hebt in Griekenland het ICC nodig als de jetski/waterscooter harder kan dan 20 km/uur. Je moet ook minimaal 18 jaar oud zijn. Welk ICC je nodig hebt, ligt aan waar je gaat rijden.


Jetski/waterscooter vaarbewijs in Frankrijk

Je hebt in Frankrijk een vaarbewijs nodig als je jetski of waterscooter een vermogen heeft van meer dan 6 pk. Je hebt het ICC for inland waters (vaarbewijs 1) nodig als je op binnenwateren vaart. Het ICC for inland and coastal waters (vaarbewijs 2) heb je altijd nodig als je op open water wilt rijden. Het maakt dan niet uit hoeveel vermogen de jetski of waterscooter heeft.


Jetski/waterscooter vaarbewijs in Italië

Zonder vaarbewijs kun je in Italië een jetski huren tot een vermogen van 40 pk. Als je je eigen jetski wilt gebruiken, dan heb je al een vaarbewijs 1 nodig bij een vermogen van meer dan 5 pk. Op open zee moet je in het bezit zijn van vaarbewijs 2 (ICC for inland and coastal waters) als je meer dan 6 mijl bij de kust vandaan bent. 


Jetski/waterscooter vaarbewijs in België

In België gelden dezelfde regels als in Nederland. Je hebt dus een vaarbewijs nodig als de jetski of waterscooter harder gaat dan 20 km/uur. Alleen op open zee mag je in België zonder vaarbewijs en zonder professionele hulp jetskiën.


Je vaarbewijs halen?

Wil jij je optimaal voorbereiden voor je vaarbewijs? Koop dan het Vaarbewijs 1 pakket bij ons. Met het Vaarbewijs 1 pakket kun je jezelf goed voorbereiden en verhoog je je kans om te slagen. Wie wilt dat nu niet? Klik hier of beneden op de button voor meer informatie.

Ook slagen voor je vaarbewijs?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld