Jetski vaarbewijs
Voor het besturen van een jetski is vaarbewijs verplicht in Nederland. Dat betekent dat je dus pas op een jetski kunt plaatsnemen als je 18 jaar of ouder bent. Welk vaarbewijs je nodig hebt, hangt af van waar je gaat varen. In dit artikel gaan we daar dieper op in en leggen we ook uit welke andere regels er gelden voor de jetski. Wist je trouwens dat de meeste jetski regels ook voor een waterscooter gelden?
Inhoud
1. Jetski vaarbewijs vanaf 18 jaar.
2.Wat heb je nog meer nodig om een jetski te varen?
3.Hoe hard mag je varen met je Jetski?
4.Gebruik je gezonde verstand.
5. Verschil jetski en waterscooter
Jetski vaarbewijs vanaf 18 jaar
Om een gemotoriseerd vaartuig te besturen dat harder gaat dan 20 km per uur, heb je in Nederland een vaarbewijs nodig. Dat betekent automatisch dat je dus 18 jaar of ouder moet zijn. Je kunt het examen wel afleggen als je jonger bent, maar het daadwerkelijke papiertje krijg je pas mee na je 18e verjaardag. Om je jetski vaarbewijs te halen hoef je enkel een theorie examen af te leggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Om snel te mogen varen op de Nederlandse rivieren, kanalen en meren volstaat het vaarbewijs I. Deze worden ook wel de binnenwateren genoemd. Wil je op grotere wateroppervlaktes je jetski gebruiken, of in de kustwateren, dan heb je daarnaast je vaarbewijs II nodig. Je zult dan dus twee keer een examen af moeten leggen.
Voor onder meer de volgende Nederlandse wateren heb je een jetski vaarbewijs II nodig:
- IJsselmeer
- Markermeer
- Dollard
- Oosterschelde
- Westerschelde
- Waddenzee
Wat heb je nog meer nodig om een jetski te varen?
Het hebben van een vaarbewijs is niet voldoende om een jetski te varen. Voor alle gemotoriseerde vaartuigen die harder kunnen dan 20 km/u gelden een aantal extra regels. Je moet dan denken aan vaartuigen als een waterscooter of een motoboot. Zoals we hierboven al zagen, is het verplicht om minimaal 18 jaar te zijn en moet je een jetski vaarbewijs I of II in bezit hebben. Verder gelden de volgende regels:
Jouw jetski moet een geldig registratiebewijs hebben, een zogenaamd Y-nummer. Dit nummer moet duidelijk aan beide zijden van de jetski zichtbaar zijn. Net als bij een auto of brommer.
De jetski moet een zogenaamd dodemanskoord hebben. Of een technische installatie die vergelijkbaar is. Zo een koord heeft als doel jouw motor automatisch af te slaan als jij niet meer bij machte bent om te sturen. Bijvoorbeeld als je overboord bent gevallen.
Logischerwijs moet je je aan de geldende snelheidsregels houden voor snelvaren op de Nederlandse wateren. Welke dat precies zijn, leggen we hieronder uit. De bestuurder van de jetski moet een reddingsvest dragen. Passagiers niet, maar die moeten er wel eentje binnen handbereik hebben. Je wordt aangehouden en kan een boete krijgen, als je je niet aan deze basisregels houdt.
Hoe hard mag je varen met je jetski?
Ook met je jetski vaarbewijs op zak, mag je niet overal voluit varen. Je kunt immers vrij hard gaan met een jetski, vaak meer dan 80 kilometer per uur. Dat kan natuurlijk gevaar opleveren voor andere vaartuigen en zwemmende mensen. Daarom gelden er snelheid restricties op de meeste wateren in zowel binnen- en buitenland.
Als vuistregel kun je er vanuit gaan dat je bijna overal 20 km per uur mag varen. Op sommige drukke, smalle of gevaarlijke waterwegen geldt er een lagere maximum snelheid, maar dat staat vaak duidelijk aangegeven. Als de wateren groot genoeg zijn, dan worden ze aangeduid als snel vaargebieden. Welke gebieden dat precies zijn kun je vinden op de waterkaarten die Rijkswaterstaat op hun website hebben staan. In die gebieden geldt geen maximum snelheid en mag je helemaal los met je waterski.
Evengoed zijn er een aantal gedragsregels voor deze snel vaargebieden. Het is niet bedoeling dat je je gas vol opentrekt zodra je op je jetski zit. Dat zou alsnog gevaarlijk kunnen zijn. Je mag pas snel gaan in het open water en als je:
- Minimaal 20 m van de oever verwijderd bent.
- Meer dan 50 m verwijderd bent van een aanlegplaats of specifiek zwemgebied.
- Niet in de buurt bent van waterfeesten, sportwedstrijden of andere evenementen in het water.
- Je goed zicht hebt, minimaal 500 m.
- Minimaal 100 m buiten een havengebied bent.
- Niet vaart in de buurt van langzame pontjes.
Gebruik je gezonde verstand
Alle regels terzijde, is het handig om gewoon je gezonde verstand te gebruiken als je op een jetski zit. Het is aardig als je rekening houdt met andere mensen die op het water recreëren net als jij. Houdt dus altijd een veilige afstand en bedenk dat jouw sterke motor flink water hinderlijke golfslag veroorzaakt voor anderen watersporters.
Als je de jetski vaart op grote en doorgaande waterwegen waar je veel beroepsvaart tegenkomt is afstand houden nog belangrijker. Grotere boten veroorzaken golven en zuigkrachten die gevaarlijk zijn voor jou. Over het algemeen geldt dat je stuurboord behoort te houden en dat een paar honderd meter geen overdreven afstand is. Grote schepen hebben soms een dode hoek van maar liefst 350 m en kunnen niet even snel aan de kant.
Ook ligt het redelijk voor de hand dat je niet dronken op een jetski mag gaan zitten. De waterpolitie let daar goed op. Als jij raar of verdacht gedrag vertoont, kun je aangehouden worden. De politie mag boetes opleggen en je ook van het water halen als je in overtreding bent.
Verschil jetski en waterscooter
Net als voor een jetski, heb je voor een waterscooter die harder kan dan 20 km per uur, ook een vaarbewijs nodig. Het vaarbewijs jetski of waterscooter is dezelfde, het zijn immers allebei gemotoriseerde vaartuigen. De informatie uit dit artikel is daarom ook geldig voor beide soorten vervoermiddel. Een waterscooter lijkt in veel opzichten op een jetski. Het grote verschil is dat een waterscooter een andere motor heeft.
De jetski heeft een jet motor. Vandaar de naam. De motor zuigt water op en stuwt dit er met volle kracht aan de achterzijde weer uit. Dit type motor zorgt ervoor dat een jetski in zeer korte tijd heel erg snel kan. Een waterscooter heeft een buitenboordmotor. Het is eigenlijk een variant op de motorboot.
Ook slagen voor je vaarbewijs?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.