Wat is doodtij?

Wat is doodtij

23 september 2022

Doodtij

Als er binnen de scheepvaart gesproken wordt over doodtij, dan gaat het over een periode van een getij waarbij het verschil tussen laagwater en hoogwater maar minimaal is. Dit wil zeggen dat het hoogwater dan minder hoog is dan het gemiddelde, voor het laagwater geldt dat deze dan minder laag is dan het gemiddelde. 

 

Er kan gezegd worden dat het doodtij één keer per veertien dagen op zal treden. Het volgt vaak twee etmalen op wanneer dat de getijkrachten haaks op elkaar staan en dan elkaar dus verzwakken, het gaat dan over de kracht van de maan en de zon. Op het moment dat de zon en de maan in een soort van loodrechte hoek met elkaar maken (ten opzichte van de aarde), dan spreken we van het eerste kwartier van de maan en het laatste kwartier. Hierdoor kan er ook worden vastgelegd dat het doodtij twee keer zal optreden per synodische maand. 

 

Het tegenovergestelde van doodtij is springtij. Als het opkomende water over kan gaan in afgaand water of andersom, en de stroomsnelheid is minimaal, dan noemen ze dat een kentering. De invloed van de maan heeft wel grote invloed op springtij en doodtij. 

 

Verschil in getijden…

Een getij ontstaat op een zuidelijk halfrond. Er wordt dan een golf gevormd en die komt dan via de Atlantische Oceaan onze kant op en als deze dan de Noordzee heeft bereikt dan heeft daar een mooie periode tussen gezeten. Nederland wordt door de getijdegolf bereikt via twee kanten, via Schotland en via het Nauw van Calais. Deze laatste is een erg smalle straat van ongeveer 33 km, zo wordt veel zeewater uit de Atlantische Oceaan als het ware geperst. Je krijgt dan een klein verschil aan onze kust, maar er is wel een getijdeverschil van 12 meter aan de Normandische kust en ook aan de Zuid-Engelse kust. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

 

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld