Wat is SVW - Scheepvaartverkeerswet

21 september 2022

SVW - Scheepvaartverkeerswet 

Scheepvaartverkeerswet, ook wel afgekort als SVW, dit is een wet waarin de basis staat omschreven van alle verkeersregels van de scheepsvaart. Het zijn algemene regels die zorgen voor een veilig en vlot verloop van scheepvaartverkeer. Alle regels worden weer nader toegelicht in verschillende scheepvaartreglementen. De wet is van toepassing op het op het water. Zo regelt de wet onder andere de veiligheid en de doorstroming van het scheepvaartverkeer. Maar ook zorgt het voor het in stand houden en ook het onderhouden van alle vaarwegen, het zorgt ook voor het voorkomen of beperken van schade welke veroorzaakt wordt door scheepvaartverkeer (aan oevers, bruggen, dijken e.d.) en het zorgt voor het voorkomen of beperken van de verontreiniging die vrijkomt door de scheepvaart.

Er staat in de Scheepvaartverkeerswet ook een verbod op het varen onder invloed. De wet wordt ook gezien als de basis voor het aanbrengen van de verkeerstekens op het water.

Regels op het water

Je hebt in totaal zes scheepvaartreglementen en daarin vind je de verkeersregels op het water en dat is dan bedoeld voor de binnenwateren en er is er eentje voor de kustwateren. Je vindt hierin de regels over verlichting, geluidsseinen, maar ook de betekenis van de verkeerstekens en alles over voorrang.

Op het grootste deel van de Nederlandse Rijkswateren is het Binnenvaartpolitiereglement van toepassing. Je hebt dan nog losse items voor de Waal en Lek, de Westerschelde, de Rijn, het Kanaal van Gent naar Terneuzen en de Gemeenschappelijke Maas en voor de Eemsmonding. Je hebt dan nog een speciaal reglement voor de kustwateren van Nederland en dat is het Scheepvaartreglement Territoriale Zee.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld