Binnenvaartpolitiereglement (BPR)

Wat is Binnenvaartpolitiereglement (BPR)

21 september 2022

Binnenvaartpolitiereglement (BPR)

BPR staat voor binnenvaartpolitiereglement en dit is van toepassing op het grootste deel van de binnenwateren in Nederland. Hierbij zijn er een paar uitzonderingen en dat zijn de Rijn, het Kanaal van Gent naar Terneuzen, de Rijn, de gemeenschappelijke Maas en de Eemsmonding. 

 

Er zijn een aantal zaken van groot belang om te weten en te onthouden. Op het moment dat jij een haven of een nevenvaarwater in wil varen of uit wil varen dan moet je dus altijd een hoofdvaarwater invaren of je moet hem oversteken. Je moet hierbij dus goed opletten en rekening houden met de andere scheepvaart om je heen. Hierbij geldt dat jij alleen de haven of een nevenvaarwater in of uit mag varen wanneer dat het mogelijk is zonder dat het gevaar gaat veroorzaken voor andere schepen. Soms moet je ook medewerking of voorrang verlenen. Als het gaat over medewerking verlenen, dan wil dat zeggen dat je een ander schip in staat gaat stellen om een bepaalde manoeuvre te maken. Een ander schip zal dan dus medewerking van jou verlangen en die moet er voor zorgen dat het meewerkende schip de koers en snelheid niet sterk hoeft aan te passen. Wanneer dat er gesproken wordt over voorrang verlenen dan moet een schip dat voorrang moet verlenen een ander schip niet hinderen. Een schip welke voorrang moet verlenen mag geen medewerking verlangen van een ander schip.  

 

Binnen het BPR worden er definities gegeven aan de hand van vier categorieën en dat zijn typen schepen, samenstellen, lichten en geluidsseinen en overige begrippen. Een paar voorbeelden van definities volgens het BPR zijn bijvoorbeeld:

  1. Een schip: ieder vaartuig welke gebruikt wordt als vervoersmiddel over het water en dat daarvoor is bedoeld. Daar horen ook een watervliegtuig en een vaartuig zonder waterverplaatsing bij. 
  2. Een snel schip is een groot motorschip dat met een snelheid van meer dan 40 km per uur kan varen ten opzichte van het water.   


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld