Sloep zonder vaarbewijs
Gelukkig kun je zonder problemen een sloep zonder vaarbewijs huren. En dat is fijn voor veel mensen. Dan kun je als de zon schijnt zonder gedoe met vrienden of familie een tochtje maken op een van de mooie plassen die Nederland rijk is. Ook handig als je met vrienden wilt borrelen al varend op van de mooie historische grachten. Want een uitje op een sloep is altijd een feestje.
Op vakantie met een bootje of sloep varen, is natuurlijk ook hartstikke leuk. Italië en België zijn populaire bestemmingen. Aan het einde van het artikel gaan we daarom ook nog wat dieper in op het varen zonder vaarbewijs op vakantie.
Inhoud
1 grote sloep zonder vaarbewijs
2 Langzame sloep zonder vaarbewijs
3 Sloep zonder vaarbewijs: onder 18
4 Sloep huren op vakantie
Grote sloep zonder vaarbewijs
Zonder vaarbewijs kun je niet alleen maar kleine bootjes huren. Het is mogelijk om een vrij aardige sloep zonder vaarbewijs legaal te huren. Je kunt al snel met zes to acht personen tegelijk op een sloep. Volgens de wet heb je namelijk geen vaarbewijs nodig voor het besturen van boten met een maximale lengte van 15 meter. Dit geldt alleen voor boten zonder motor, of met een motor die niet harder kan dan 20 kilometer per uur. Maar als je lekker aan het genieten bent op het water, dan hoef je ook helemaal niet zo hard.
Een andere optie is om een zeilboot te huren. Die heeft geen motor, dus dat is sowieso geen probleem. Zonder vaarbewijs kunnen jij en je vrienden heerlijk een dagje of heel weekend zeilen. Ben je al eens op de Friese meren geweest? Of op het Veluwemeer? Nederland heeft veel wind en er zijn heel veel mooie plekken ideaal voor een heerlijke zeilvakantie.
Langzame sloep zonder vaarbewijs
Heb je geen zin in zeilen? Kies dan voor een gemotoriseerde sloep die niet al te snel gaat. Een langzame sloep zonder vaarbewijs besturen kan gewoon. De sloep mag niet harder kunnen dan 20 kilometer per uur. Het aantal pk wordt niet naar gekeken, het gaat om de maximum snelheid van de motor.
Het telt dus niet als jij langzamer dan 20 kilometer per uur vaart. Als de motor harder kan en jij hebt geen vaarbewijs, dan kun je een boete krijgen. En vergis je niet, het zijn flinke boetes. Voor het varen zonder vaarbewijs kun je maximaal € 550,00 boete krijgen. Toch zonde van je geld. Een verhuurbedrijf zou je in principe ook niet een boot verhuren waar jij wettelijk niet op mag varen.
Sloep zonder vaarbewijs: onder de 18
Zelfs als je nog geen volwassen bent, kun je in Nederland gewoon legaal een sloep besturen. Je hebt als tiener best veel opties. Een sloep zonder motor die niet langer is dan 7 meter, mag je op alle leeftijden besturen. Er bestaan geen leeftijd restricties. Maar je ouders moeten het wel toelaten natuurlijk. Als je 12 jaar bent, mag je een motor loze sloep, of zeilboot varen tot 15 meter lang. Net als volwassenen dus.
Vanaf je twaalfde verjaardag mag je ook kleine sloepen varen die een zeer langzame motor hebben. De sloep mag niet harder kunnen dan 13 kilometer per uur. Het gaat dus om simpele motorbootjes met een buitenboord motor van een paar pk. Ook hier geldt dat langzaam varen niet voldoende is. De boot mag echt niet harder kunnen. Vanaf je 16e mag de boot maximaal 20 km per uur en mag de sloep 15 meter lang zijn.
Sloep zonder vaarbewijs | Leeftijdsgrens | Lengte |
Kleine sloepen zonder motor | Alle leeftijden | Maximaal 7 meter lang. |
Grote sloepen zonder motor | Vanaf 12 jaar | Maximaal 15 meter lang. |
Sloepen met motor tot 13 km/u | Vanaf 12 jaar | Maximaal 7 meter lang. |
Sloepen met motor tot 20 km/u | Vanaf 16 jaar | Maximaal 15 meter lang. |
Sloep huren op vakantie
Is er iets lekkerder dan ronddobberen op een heerlijk meer als je op vakantie bent? Bijvoorbeeld op Lago Maggiore in het noorden van Italië of op de Achensee in het westelijk deel van de Oostenrijkse Alpen. Dit is heel vaak prima mogelijk ook als je geen klein vaarbewijs hebt. Zeker als je op vakantie gaat in een van de Europese lidstaten.
Er bestaan namelijk internationale afspraken op het gebied van vaarbewijzen. Het gaat om een zekere resolutie 40 die veel landen getekend hebben. Daardoor zijn vaarbewijzen in het buitenland te gebruiken, de zogenaamde International Certificate of Competence (ICC). Een gevolg daarvan is ook dat regels op het gebied van varen zonder vaarbewijs ook redelijk overeen komen.
Maar dat is geen vrijbrief. Ieder land heeft zijn specifieke regels, ook binnen de EU. Dus voordat je op vakantie gaat altijd even checken met het reisbureau. Het zou jammer zijn als je tijdens je vakantie voor verassingen zou komen te staan.
Zo is het zo dat je in Italië als toerist zonder vaarbewijs een sloep kan huren en varen met een motor tot wel 40 pk. Daar kan je flink snel meer varen. Hetzelfde geldt overigens niet als je je eigen boot mee zou nemen. Dan geldt het normale limiet van 6 pk. Als jouw boot een sterkere motor heeft, heb je ook in Italië een vaarbewijs nodig.
In België zijn de regels zo goed als gelijk aan hier in Nederland. Je kunt dus zonder vaarbewijs op sloepen varen die niet snel gaan of die niet langer zijn dan 15 meter. België heeft wel een ander addertje onder het gras. Je betaalt namelijk belasting voor elke dag dat jouw boot op het water is. Varend of niet. Je koopt daar een digitaal vignet voor. Niet vergeten te checken met de verhuurder van jouw sloep.
Ook slagen voor je vaarbewijs?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs . Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.