Wat is schroefas betekenis?

Wat is schroefas betekenis?

23 september 2022

Schroefas betekenis

Een schroefas is de verbinding tussen de motor en de schroef. Vaak zal hier nog een keerkoppeling tussen zitten welke het mogelijk maakt om de schroef voor en achteruit te laten draaien. De schroefas gaat door de romp van een boot heen en is daar vaak afgedicht met een afdichting van water of vet.

De schroefas zorgt er dus voor dat de schroef rond kan draaien en daardoor beweegt je schip. De as zit in de schroefaskoker. Deze bevindt zich voor een deel (of bij een buitenboordmotor) of helemaal buiten het schip.

Je hebt dan nog de binnengland en die voorkomt dat er van buitenaf water in de schroefaskoker kan komen. De binnengland noemen we ook wel een binnenlager. Het is een ring welke aan het einde van de schroefaskoker te vinden is.

Een schroefas moet in de schroefaskoker draaien en daarom moet je deze smeren en dat kan op een aantal manieren:

  1. Vet, als je een vetgesmeerde schroefas hebt, dan heeft de binnengland een vetkoord. Hierbij perst een vetpers in de binnengland het vet uit de vetpot in de koker. Hierdoor wordt vanzelf de schroef gesmeerd met vet. Het beste is dat je na elke zes uur varen de binnengland aan gaat draaien zodat er genoeg vet in de koker geperst wordt.
  2. Olie, bij deze schroefas wordt er olie gebruikt om een schroefas te smeren. Je vindt de olie in een klein olietankje boven een schroefas. Deze wordt dan via een binnengland in de koker gepompt. De schroefas lekt ook wat olie.
  3. Water, als het over een watergesmeerde schroefas gaat dan werkt een schroefas dus met buitenwater. De binnengland is dan meestal van kunststof en die zorgt voor de toevoer van buitenwater in de koker.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld