Wat is een boegschroef?

Wat is een boegschroef?

Sommigen boten kunnen niet alleen vooruit en achteruit varen, maar ook zijwaarts manoeuvreren. Dat komt doordat deze boten een Hekschroef of boegschroef hebben als hulpmiddel. In dit artikel wordt verder uitgelegd wat het is en hoe je het gebruikt.

Inhoud

Wat is een boegschroef?

Een boot manoeuvreren is niet altijd even makkelijk. Daarom hebben fabrikanten geprobeerd om dit gemakkelijker te maken door middel van extra hulpmiddelen. Zoals bijvoorbeeld  een boegschroef. Met dit hulpmiddel kun je de boot zijwaarts manoeuvreren, vaak wordt dit bij grotere schepen gebruikt. Het woord boeg is een bekende bootterm en staat voor de voorkant van een boot, het woord schroef spreekt voor zich.


De boegschroef heeft een motor die werkt op diesel, elektriciteit of hydraulisch. Deze schroef werkt het beste als de boot niet voortbeweegt. Hoe harder je vaart, hoe minder goed de werking van de boegschroef is. Tot een snelheid van ongeveer 7 kilometer per uur heeft de boegschroef effect. Plezier- en beroepsvaartuigen hebben een boegschroef. |De grootte van de boegschroef verschilt per boot, kleine boten hebben een boegschroef met minder vermogen nodig dan grote boten, omdat  bij een grotere boot de boegschroef meer kracht nodig heeft en dus groter moet zijn. Van de grootte van een boegschroef is afhankelijk hoeveel water hij kan verplaatsen, de motor moet daarnaast ook sterk genoeg zijn om de schroef te laten draaien.


Hoe werkt een boegschroef?

Een boegschroef bestaat uit 4 hoofdonderdelen, een horizontale buis, een motor, de schroef en een rooster. De schroef zit in de horizontale buis die geheel open is, hierdoor kan het water er doorheen stromen .De motor zorgt ervoor dat de schroef draait en dat de punt  van de boot kan bewegen naar de gewenste richting. De motor laat de schroef draaien en waardoor het water vooruit wordt geduwd en door de horizontale tunnel stroomt en de punt van de boot beweegt, Deze tunnel heeft de vorm van een rondje, om het water in een bepaalde richting weg te kunnen duwen. Ook zit er een rooster voor beide kanten van de buis om te voorkomen dat er iets in de boegschroef komt.. De boegschroef wordt bediend door een hendel die bij de bestuurder zit. Door de boegschroef te gebruiken, kun je  gemakkelijker naar links of rechts  manoeuvreren.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld