Wat is stuurinrichting boot?

Wat is stuurinrichting boot?

23 september 2022

Stuurinrichting boot

De systemen die ervoor zorgen dat de boot van richting kan veranderen. Hiertoe behoren het roer, het stuurmechanisme (vaak hydraulisch) wat het roer beweegt en het ‘stuurrad’ wat in moderne tijd ook vaak een joystick is. Uiteraard horen hier ook alle verbindingen en een pomp bij.

Een schip kun je op twee manieren besturen en dat kan dan via een buitenboordmotor of met een stuurwiel welke dan is verbonden met een roer.

Als je wil sturen met de buitenboordmotor dan zit daar een bedieningsstang aan. Je kunt door middel van deze stang het schip sturen in de richting die je wenst. Als je de stang dan naar rechts gaat sturen, dus naar stuurboord, dan gaat je schip naar links (dus naar bakboord). Dit geldt ook andersom dus wanneer dat jij de stang naar links gaat sturen (bakboord) dan gaat je schip naar rechts (stuurboord). Sommige mensen zeggen daarom ook wel dat de buitenboordmotor stuurt als een soort helmstok.

Voordat je gaat varen moet je kijken of dat het roer goed reageert op het stuurwiel. Dit moet je ook regelmatig door een specialist laten controleren.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld