Wat is een veiligheidsgordel
Veiligheidsgordel
Een boot is natuurlijk geen auto, doch zijn er boten die op zeer hoge snelheden kunnen varen en als je water maar hard genoeg raakt is het net zo hard als beton. De klap kan zo groot zijn dat je rondgeslingerd wordt of erger nog overboord zou kunnen slaan. Daarom zitten er in deze hele snelle boten soms veiligheidsgordels. Een ander gebruik is bijvoorbeeld op een zeilboot op ruig water. Dan kan je ook een gordel omdoen welke je vervolgens vastklikt op het dek zodat je niet overboord slaat bij het raken van een grote golf of een onverwachte manoeuvre.
Bij het dragen van een veiligheidsharnas moet je je armen door de armlussen halen en dan hijs je zo het harnas over je eigen schouders. Je moet hierbij wel goed kijken dat de banden niet zijn gedraaid. Je moet dan nog even de gesp vastmaken die op je borst zit en die moet je straktrekken. Vervolgens moet jij de beenlussen met een gesp vastmaken en vasttrekken. Ze mogen niet te los zitten en ook niet te strak. Dit kun je eenvoudig controleren, kun jij een platte hand tussen de banden van de gordel en je lichaam doen? Dan zit het precies goed.
Het kan zijn dat jij een tijdje niet gaat varen en dan moet je je veiligheidsgordel ook op kunnen bergen, maar hoe? Het beste kun je deze op een donkere plaats opbergen en uiteraard ook droog. De gespen moeten allemaal los zijn, er mag geen spanning op de gordel zitten.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.