Wat is motortechniek boot

Wat is motortechniek boot

23 september 2022

Motortechniek boot

In de loop van de jaren is de motor ontwikkeld van een simpele één cilinder naar de hypermoderne machines die we tegenwoordig in de schepen vinden. Deze nieuwe motoren zijn afgeladen met sensoren en zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de uitstoot een stuk verminderd is door het beter kunnen aansturen van de motor. Deze motor techniek maakt het mogelijk dat de motoren vaak veel sterker zijn maar veel minder brandstof verbruiken.

Hoe werkt de motor van je boot?

Bij je boot is de motor een heel belangrijk onderdeel. Je hebt motorboten en zeilboten, maar ook veel andere boten waarbij je altijd een goed werkende motor moet hebben. Veel boten zijn voorzien van een verbrandingsmotor welke gebruik maakt van diesel of benzine. Maar je hebt ook elektromotoren. Als je je veilig op het water wil bevinden dan heb jij een goed werkende motor nodig. Bij een verbrandingsmotor moet je in de basis denken aan een cilinder met een zuiger en die kan dan weer op en neer bewegen. Dan wordt er in de cilinder dieseldamp of benzinedamp gespoten en dankzij de vonkende bougie zal deze dan tot ontbranding komen. Dankzij de keerkoppeling kan de schroef dan vooruit en achteruit draaien.

Je moet ervoor zorgen dat de verbrandingsmotor soepel blijft lopen en daarom moet je deze smeren met olie. De zuiger kan dan veel soepeler door de cilinder bewegen. Je hebt dan nog veel oudere buitenboordmotoren welke nog 2-takt zijn. Ze mengen dan smeerolie door de brandstof.

Het koelen van de motor is ook van belang, de motor mag namelijk niet oververhit raken. Als je een oververhitte motor hebt, dan kan deze vastlopen en dankzij de koeling wordt de warmte juist afgevoerd. Er kan bij een motor sprake zijn van een interne koeling. Bij de meeste boten wordt er echter van een waterkoeling gebruik gemaakt.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld