Wat is tekens aan bruggen varen?

Wat is tekens aan bruggen varen

Tekens aan bruggen varen

Er zijn verschillende tekens te vinden als je in de omgeving van bruggen gaat varen of er door wilt varen. 

 

De tekens van bruggen die sowieso moet kennen zijn bijvoorbeeld:

 1. Twee gele borden in de vorm van een ruit of twee gele lichte bovenaan de brug geven samen aan dat doorvaren wordt aanbevolen door deze opening. Maar let op want doorvaren vanuit de tegengestelde richting is dan verboden.
 2. Een geel bord in de vorm van een ruit of een geel licht bovenaan de brug wijst erop dat doorvaart door de opening voor beide kanten wordt aanbevolen. Je moet hierbij dus extra goed opletten want je kunt hier tegenliggers verwachten. 
 3. Als je een bord ziet met een rode streep, dan een witte streep en dan weer een rode streep dan wil dat zeggen dat de doorvaart vanuit die richting is verboden. Als het bord boven de doorgang hangt van de brug dan mag je niet door de doorgang onder de brug doorvaren. 
 4. Als je twee rode lichten onder elkaar ziet staan dan geeft dat aan dat de brug gesloten is. Het doorvaren onder de brug is dan niet toegestaan. 
 5. Als er een rood licht is geeft dat aan dat een brug gesloten is en dat het doorvaren onder een brug dan niet is toegestaan.
 6. Als je een rood licht ziet met daaronder een groen licht dan wil dat zeggen dat doorvaart hier verboden is. Je moet je als schipper dan wel klaarmaken om te gaan varen.
 7. Een groen licht wijst er op dat de doorvaart hier is toegestaan. 
 8. Zie je twee groene lichten onder elkaar dan wil dat zeggen dat de doorvaart is toegestaan. 

 

Je moet dan nog goed weten dat wanneer er gele lichten bovenaan de brug branden dan mogen de schepen (die zonder dat de brug open hoeft) onder de brug door kunnen varen ook doorvaren. Het zijn dan de schepen die hierbij dan de rode lichten mogen negeren. Maar blijf goed opletten want bij een geel licht kun jij wel tegenliggers tegenkomen die vanuit de tegengestelde vaarrichting komen. 

 

Wanneer dat er geen gele lichten branden boven een brug dan moeten alle schepen de instructies volgen van de lichten.
 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld