02 november 2022 

Vaarbewijs 1 en 2

Vaarbewijs 1 en 2

Je hebt vaarbewijs 1 en 2 , maar wat zijn dan de verschillen? Welk vaarbewijs nodig is, hangt af van waar je gaat varen. Als je wil varen op de kanalen, meren en rivieren is vaarbewijs 1 goed maar als je ook op andere wateren wil heb je vaarbewijs 2 ook nodig. We leggen je in dit artikel de verschillen tussen vaarbewijs 1 en 2 uit. In ieder geval moet je altijd eerst vaarbewijs 1 halen voordat je examen kunt doen voor Klein Vaarbewijs 2. Lees het allemaal op je gemak door zodat je weet of je ook nog een ander vaarbewijs nodig hebt om het water op te mogen. Aan het eind van het artikel vind je nog een aantal oefenvragen (en antwoorden) om na te gaan of je alle informatie beheerst. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Verschil Vaarbewijs 1 en 2 

Klein Vaarbewijs 1 is bedoeld voor het varen op rivieren, kanalen en meren. Vaarbewijs 2 is ook bedoeld voor het varen op groot open water of op zee

 

Je hebt niet voor alle boten een vaarbewijs nodig. In Nederland wordt daarom een onderscheid gemaakt in drie groepen binnen de pleziervaart en dat zijn boten waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt, boten waarvoor je vaarbewijs I nodig hebt en boten waarvoor je zowel vaarbewijs 1 als 2 nodig hebt. 

 

Geen vaarbewijs nodig

Heb jij een boot welke niet harder kan dan 20 km per uur (als je vol gas geeft) dan mag jij zonder vaarbewijs varen. Maar er geldt ook nog dat de boot dan korter moet zijn dan 15 meter. In de praktijk wil het dus zeggen dat jij met een zeilschip of motorjacht mag varen van 14 meter zonder dat jij in het bezit bent van een vaarbewijs. Het enige waar je op moet letten is dat hij dan niet harder kan dan 20 km per uur. 

 

Vaarbewijs 1 nodig

Ga je varen met een boot die harder kan dan 20 km per uur, of met een jetski of met een waterscooter dan heb je vaarbewijs I nodig. Maar je moet hier ook van in het bezit zijn wanneer dat je een boot hebt die langer is dan 15 meter en gaat varen. Om vaarbewijs I te halen moet je een examen afleggen welke bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Je moet minimaal 70% van de vragen goed beantwoorden (56 punten van de 80 punten). Per examenvraag kun je één, twee of drie punten krijgen. 

 

Vaarbewijs 2 nodig

Je hebt Vaarbewijs 2 nodig wanneer dat je op een groot open water wil varen, denk eens aan de Oosterschelde, Westerschelde, Waddenzee, het IJsselmeer of het Markermeer. Als je dat wil doen, dan moet je eerst Vaarbewijs I halen en dan pas kun je Vaarbewijs 2 halen. Bij Vaarbewijs II bestaat een examen uit 23 meerkeuzevragen en dan kunnen er maximaal 50 punten behaald worden. Je moet 70% goed hebben en dat staat gelijk aan 35 punten. Voor alle vragen kun je weer één, twee of drie punten krijgen. 

 

Vaarbewijs 2 halen zonder vaarbewijs 1 kan dat?

Nee, je moet altijd eerst examen afleggen voor vaarbewijs 1 en slagen voordat je op mag gaan voor vaarbewijs 2

 

Vaarbewijs en het buitenland

Het kan zijn dat je graag eens in het buitenland wil varen, bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Welke regels er dan gelden is verschillend per land. Meestal heb je op de binnenwateren in het buitenland genoeg aan vaarbewijs 1. Hiermee mag je bijvoorbeeld varen op het Gardameer in Italië. Maar let op want als je in het buitenland op zee wil varen dan moet je meestal wel in het bezit zijn van Vaarbewijs 2. Als je plannen hebt om in het buitenland te varen, dan kun je maar beter eerst nagaan welke regels daar gelden. Wat wij hierover kunnen zeggen is het volgende:

 • In België geldt het zelfde als in Nederland.
 • In Frankrijk mag je vaak zo een boot huren en heb je geen vaarbewijs nodig. Als je met je eigen boot gaat varen in dit land dan moet je vanaf 6 PK wel in het bezit zijn van een vaarbewijs. Als je de Middellandse Zee op wil gaan dan moet je vaarbewijs I en II hebben. 
 • Als je in Spanje wil varen dan moet je altijd Vaarbewijs 1 en 2 in je bezit hebben. 
 • Italië is heel anders dan veel andere landen want je mag hier gewoon een boot huren tot wel 40 pk zonder dat je een vaarbewijs in je bezit hebt. Als je met je eigen boot wil varen dan moet je vaarbewijs II hebben en op de binnenwateren heb je vaarbewijs I nodig. Ze zijn hier wel erg streng als het over controle gaat dus houd je aan de regels als je hier gaat varen.
 • In Kroatië moet jij een vaarbewijs hebben als je een boot gaat besturen vanaf drie meter lang. 

 

Vaarbewijs 1 en 2 oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Wat is het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2?

 

Oefenvraag 2: Heb je in het buitenland altijd een vaarbewijs nodig? 

 • Ja
 • Nee 

 

Oefenvraag 3: Kun je eerst Vaarbewijs II halen en dan pas I? 

 • Ja
 • Nee 

 

Oefenvraag 4: Heb je in Nederland altijd een vaarbewijs nodig?

 • Ja
 • Nee 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1: 

 

Klein Vaarbewijs I is voor het varen op rivieren, kanalen en meren. Met Vaarbewijs II mag je ook varen op groot open water of op zee. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Nee niet in ieder land heb je een vaarbewijs nodig, dit hangt af van waar je wil varen en met welke boot je wil varen. 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Nee, je moet altijd eerst Vaarbewijs I examen doen en dan pas kun je voor vaarbewijs II op examen. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Nee in Nederland heb je niet altijd een vaarbewijs nodig om met een boot te varen. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld