Vaarbewijs wat is dat?

Veel mensen gaan er vanuit dat iedereen weet wat een vaarbewijs is, maar zo vanzelfsprekend is het niet, want een vaarbewijs, wat is dat? Wij gaan je er middels dit artikel uitgebreid antwoord op geven. Misschien heb jij binnenkort je vaarbewijs nodig omdat je op de Nederlandse wateren wil varen met je boot of schip. Goed om dat even stil te staan bij wat je daarvoor moet doen. Ken jij de voorrangsregels goed? Weet je het verschil tussen bakboord en stuurboord? Lees je in ieder geval goed in en zorg dat jij alle theorie eigen hebt gemaakt door je goed voor te bereiden. Het examen kan dan snel plaatsvinden. Om alvast te oefenen hebben wij aan het einde van dit artikel een aantal oefenvragen (en antwoorden) staan zodat je deze informatie kunt testen, beheers je alles of moet je toch nog even verder leren?  

 

Inhoudsopgave

 

 

Vaarbewijs benaming

In België wordt een vaarbewijs een stuurbrevet genoemd. Het is een bewijs dat jij mag varen. Niet voor alle schepen heb jij een vaarbewijs nodig. Stel dat jij met een kano, zeilboot of motorboot het water op wil als schipper dan heb je niet altijd een vaarbewijs nodig. Maar het is wel van belang dat jij alle regels en de wet goed kent, welke geldt bij het varen. Je hoeft daarvoor gelukkig niet het hele BPR, Binnenvaart Politie Reglement, van buiten te leren. Maar je moet wel de basisregels goed kennen zoals:

  • Alle grotere boten laat je voorgaan.
  • Je moet zelf geen voorrang nemen, soms mag je wel medewerking van anderen verlangen. 
  • Je moet ervoor zorgen dat je alles zo veilig als mogelijk doet op het water. Houd je aan de regels!

 

Vaarbewijs opleidingseisen

In Europa hebben veel landen toch hun eigen opleidingseisen als het over het vaarbewijs gaat. Soms moet je een theorie examen doen, maar soms theorie en praktijk. In ons eigen land geldt dat er alleen maar een theorie examen afgenomen zal worden. Als je dan bent geslaagd dan krijg je in Nederland je vaarbewijs uitgereikt. Maar in België is het toch al weer anders geregeld want dan moet je een theoretische test doen en dan moet je ook nog in de praktijk aan kunnen tonen dat jij kunt varen. Als je dan bent geslaagd dan krijg je je stuurbrevet zoals ze het in België noemen. 

 

Lid van de Unece

Veel landen zijn van de Unece lid en daar worden veel afspraken gemaakt. Er wordt daarbij ook afspraken gemaakt over de erkenning van diverse vaarbewijzen, maar ook de leeftijden wanneer je een boot mag besturen worden hier vastgesteld en bijbehorende medische eisen staan hierin vastgelegd. Als je in België of Nederland een vaarbewijs hebt behaald dan mag jij in andere landen ook varen welke een ICC resolutie 40 hebben ondertekend. Landen die dit ook hebben zijn bijvoorbeeld Kroatië, België en Duitsland. Maar let goed op want Italië, Frankrijk en Spanje hebben resolutie 40 niet eens ondertekend! 

 

Andere naam vaarbewijs

Er zijn de laatste jaren veel veranderingen doorgevoerd bijvoorbeeld als het gaat over het digitaliseren. Vroeger was er bijvoorbeeld nog een examen Theoretische kustnavigatie. Dit is nu geschrapt. Dat is niet het enige want ook de watersport gaat met de tijd mee en kan dus niet achterblijven. Flyboarden is nieuw maar SUPPEN ook bijvoorbeeld. Het CBR heeft het dan ook liever over het Pleziervaartbewijs of een recreatievaart bewijs. Zo komen er meerdere soorten vaarbewijzen

 

Geldigheid vaarbewijs

Als je een vaarbewijs certificaat hebt behaald is dat levenslang geldig. Dit is fijn, dan kun je nou examen doen en over een paar jaar ook nog gewoon varen. Je moet er wel zelf voor zorgen dat je de regels goed blijft kennen dus af en toe de regels doornemen is geen overbodige luxe. 

 

Examen vaarbewijs waar doe je dat?

Het vaarbewijs examen doe je sinds 2020 bij het CBR. Er kan altijd gekozen worden voor extra tijd, daar betaal je dan wel voor maar dan krijg je wel een kwartier tijd extra voor je examen. 

 

Vaarbewijs wat is dat oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Hoe wordt een vaarbewijs in België genoemd?

 

Oefenvraag 2: Hoelang is je certificaat vaarbewijs geldig?

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

In België noemen ze een vaarbewijs een stuurbrevet. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Als je je vaarbewijs hebt behaald dan is dat levenslang geldig. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.