Op het water kom je veel bruggen tegen en dat zou een vaste brug kunnen zijn maar dat hoeft niet. Er zijn verschillende vaarregels bruggen opgesteld waar dat jij je als schipper aan moet houden. Maar ook voor andere mensen die zich op het water bevinden gelden regels. Iedereen moet zich aan de vaarregels bruggen houden en daarom moet je hier ook goed van op de hoogte zijn. Ga jij binnenkort op voor je vaarbewijs en wil jij zeker weten dat jij alle stof goed beheerst? Zorg er dan voor dat jij de oefenvragen aan het einde van dit artikel maakt, daaronder vind je ook de antwoorden. Zo kun je zien of dat jij alle stof goed beheerst en klaar bent voor je vaarbewijs examen. Alle vaarregels bruggen komen hier aan bod, dus lees je goed in en succes met je examen!
Inhoudsopgave
Als je gaat varen, dan moet je op de hoogte zijn van de vaarregels bruggen. Je komt onderweg namelijk bruggen en sluizen tegen en dan moet je weten hoe het wordt geregeld en welke regels er van toepassing zijn. De doorvaart voor bruggen zal zo veilig mogelijk moeten verlopen voor iedereen. Daarom bespreken wij de regels die daarbij van toepassing zijn en die jij dus als schipper moet kennen. Deze moet je leren voor je vaarbewijs examen en toe kunnen passen in de praktijk.
Brug passeren
Je wil graag een brug passeren en wat nu? De vaarregels bruggen die nu van toepassing zijn moet je goed in je opnemen zodat je hier in de praktijk ook naar kunt handelen. Het zijn veelal dezelfde regels als die gelden voor het passeren van de sluis. De doorvaart werkt hierbij namelijk met lichtseinen. Het is niet standaard dat er een brug voor je geopend moet worden, soms kun jij er zo onder door varen. Jouw doorvaarthoogte is dus van belang om te weten om na te gaan of je onder de brug door kan of dat de brug eerst open moet. Voor de brug vind je vaak een peilschaal en dan kun je daar op af lezen wat de exacte doorvaarthoogte is. Je vindt in de wateralmanak meer informatie hierover.
Verder kijk je boven het vaarwater van de brug en daar hangen dan in het midden van de brug lampen. Als het een gele lamp is, dan wil dat zeggen dat je onder de gesloten brug mag doorvaren. Alleen moet jij er hierbij wel rekening mee houden dat er eventuele tegenliggers kunnen zijn. Maar let op want branden er twee gele lampen, dan wil dat zeggen dat jij onder de brug mag doorvaren en dat je geen tegenliggers hoeft te verwachten.
Brug wordt bediend wat nu?
Op sommige plaatsen moet een brug voor je worden bediend, welke signalen gelden er dan?
- Je ziet een dubbel rood licht onder elkaar, dat wil zeggen dat de brug op dat moment niet bediend zal worden.
- Vaak wordt een brug op afstand bediend, daarom moet jij als schipper in de buurt van de brug blijven. Het gaat er om dat ze jou kunnen zien. Je mag een brugwachter ook aanroepen via de marifoon. Meestal gebruik je daarvoor kanaal 18. Het betreffende marifoonkanaal vind je op een bord wat bij de brug is geplaatst.
- Als een rode lamp brandt en de andere niet, dan moet je gewoon wachten tot de brugbediening start. Je kunt dan bij de wachtsteiger plaatsnemen.
- Als de bediening van de brug begint dan zie je dat het rode licht en daaronder een groen licht gaat branden. Zorg dat je je dan klaarmaakt zodat je langzaam richting de brug kunt varen als dat mag.
- Doorvaren doe je pas wanneer dat de brug helemaal open is. Daarbij moet het bovenste rode licht ook gedoofd zijn en het onderste groen zijn. Je moet vlot door kunnen varen zodat je anderen op het vaarwater niet gaat hinderen.
Verkeerlichten bij bruggen en borden bij bruggen
Bruggen worden vaak verdeeld in de groepen vaste bruggen en beweegbare bruggen. Een vaste brug is dus een brug die niet kan bewegen. Dit wil zeggen dat ze dus niet geopend kunnen worden. Kun jij er niet onderdoor? Dan kun jij niet doorvaren en heb jij een probleem. Is er maar één doorgang, dan moeten de boten om de beurt onder de brug door varen. Er gelden verschillende borden bij bruggen. Deze vormen ook een onderdeel van de vaarregels bruggen. Welke lichten en borden zijn er mogelijk om tegen te komen en wat is de betekenis?
- Een geel licht bij de brug geeft aan, aanbevolen doorvaart, tegenliggende vaart is mogelijk.
- Twee gele lichten bij de brug geven aan, aanbevolen doorvaart, tegenliggende vaart verboden.
- Een rood licht bij de brug geeft aan doorvaart verboden.
- Een bord met een gele ruit bij de brug geeft aan aanbevolen doorvaart, tegenliggende vaart mogelijk.
- Twee borden met een gele ruit bij de brug geven aan aanbevolen doorvaart, tegenliggende vaart verboden.
- Er is nog een bord wat aangeeft dat de doorvaart verboden is.
Vaarregels bruggen oefenvragen
Oefenvraag 1: Wat wil een gele lamp boven de brug zeggen?
- Je mag onder een gesloten brug doorvaren, maar je moet rekening houden met tegenliggers.
- Je mag niet onder de brug doorvaren.
- Je mag onder een gesloten brug doorvaren en er komen geen tegenliggers.
Oefenvraag 2:
Als er twee gele lampen branden boven de brug wat wil dat dan zeggen?
- Je mag onder de brug doorvaren en er komen geen tegenliggers.
- Je moet wachten want er kunnen tegenliggers komen.
- Let op voor de hoeveelheid tegenliggers en dan pas mag je doorvaren.
Oefenvraag 3: Wat wil een dubbel rood licht onder elkaar bij de brug zeggen?
- De brug wordt nu bediend.
- De brug wordt niet bediend.
Oefenvraag 4: Als de brug open is mag jij direct doorvaren
- Ja
- Nee
Antwoorden oefenvragen
Antwoord oefenvraag 1:
Je mag onder een gesloten brug doorvaren, maar je moet rekening houden met tegenliggers.
Antwoord oefenvraag 2
Je mag onder de brug doorvaren en er komen geen tegenliggers.
Antwoord oefenvraag 3
De brug wordt momenteel niet bediend.
Antwoord oefenvraag 4
Als de brug open is mag je niet direct doorvaren, let op de lichten en om het vaarwater verkeer om je heen.
Nog meer oefenen?
Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.