Wat is een peilschaal?

Wat is een peilschaal

Peilschaal

Als je veel op het water te vinden bent, bijvoorbeeld om te varen, dan heb je de term peilschaal vast en zeker wel eens voorbij horen komen. Het is namelijk een instrument waarmee je de stand van een vloeistof kunt vaststellen (meten). Een voorbeeld hiervan is het meten van het water in de rivier. Zorg dat je heel goed bent voorbereid op welke peilschalen er zoal zijn en waar dat je deze kunt vinden. Er bestaan zelfs peilschalen die alles elektronisch doorgeven en dat kan voor jou als schipper ook nuttig zijn om daar alle informatie te kunnen vinden.   

 

Soorten peilschalen

Er bestaan verschillende soorten peilschalen en daar leggen we je graag wat meer over uit: 

  1. Eigenlijk toch wel de meest bekende peilschaal is de schaal die je kunt vinden in sloten en kanalen. Deze geeft dan de waterstand aan ten opzichte van het NAP. NAP staat voor Normaal Amsterdams Peil. 
  2. Een andere peilschaal is die je kunt vinden langs de rivieren. Deze kunnen de standen dan opnemen maar ook nog eens elektronisch doorsturen. Dit wordt steeds vaker gebruikt en dan kunnen de gegevens ook direct worden opgeslagen. Een voorbeeld van deze peilschaal is te vinden bij Grave, beneden bij de sluis. De dagelijkse waterstanden voor de scheepsvaart worden hier doorgegeven en is daardoor erg populair. 
  3. Een andere optie is nog de bruggen waar je veel peilschalen tegen kunt komen. Deze zijn dan bedoeld om de schippers te wijzen op de vrije doorvaarhoogte. Je ziet meestal dat ze op een pijler zijn geschilderd. Het kan ook aangegeven zijn met borden aan het remmingwerk. Als het over een hele belangrijke brug gaat, dan is het vaak een stukje verderop geplaatst op een aparte dukdalf. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld