Wat is naderen op tegenstelde koers?

Wat is naderen op tegengestelde koers

Naderen op tegengestelde koers

Wanneer twee schepen elkaar naderen met de boeg naar elkaar toe noemt men dit naderen op tegengestelde koers, oftewel het schip wat je nadert komt exact op je af. Het gaat dan echt over schepen die elkaar naderen op koersen welke recht of bijna recht aan elkaar zijn tegengesteld.

Je moet altijd alert zijn op het naderen op tegengestelde koers. Tegengestelde koers wil zeggen als twee boten recht naar elkaar toe varen. Als er kans is op een aanvaring dan moeten de schepen beide uitwijken. Om een aanvaring te voorkomen moet iedereen die zich op het vaarwater bevindt op de hoogte zijn van de vaarregels en ook van de voorrangsregels. Er moet voorkomen worden dat er een incident plaats gaat vinden. Zorg er daarom voor dat jij de vaarregels kent, een vaarbewijs in je bezit hebt en dan ook weet hoe je moet handelen bij het naderen op tegengestelde koers.

Het is altijd van belang dat jij goed weet met wat voor schip jij vaart en ook wat voor schip je gaat naderen. Aan de hand daarvan kun jij namelijk bepalen welke regels er gelden:

  1. Er geldt om te beginnen dat: gestrekte koers aan stuurboordzijde gaat voor. Op het moment dat een schip in een rechte koers met de wal of betonning aan de stuurboordkant vaart, dan zal het schip voorrang hebben op alle schepen welke hem naderen op tegengestelde koers. Daarbij moet dus het andere schip voorrang verlenen aan een schip dat gestrekte koers aan stuurboordkant vaart door uit te gaan wijken.
  2. Een andere regel is dat een groot schip voor een klein schip gaat. Op het moment dat een klein schip een groot schip gaat naderen op de tegengestelde koers, en is er daarbij geen sprake van een gestrekte koers aan stuurboordkant, dan mag het grote schip eerst. Daarom moet het kleine schip dan dus voorrang verlenen aan het grote schip en moet dan dus uitwijken als gevolg van de handeling.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld