Vaarsnelheid

Wat is vaarsnelheid

Vaarsnelheid

De snelheid waarmee een boot zicht ‘over de grond’ verplaatst. Dat wil zeggen hoe snel men zich voortbeweegt van punt a naar b. De relatieve snelheid kan hoger of lager zijn doordat de stroming van het water ervoor zorgt dat je je sneller of minder snel voortbeweegt ten opzichte van het water. De snelheid op het water is gemiddeld 20 km per uur, deze reguliere maximum snelheid geldt ook voor de snelle motorboot. Maar ondanks deze snelheid moet je altijd nagaan of het verantwoord is om hier wel 20 km per uur te varen. Als er veel vaartuigen zijn, dan is het beter om rustiger aan te doen, ook wanneer je bij de sluis of brug moet wachten kun je beter vooraf je snelheid al minderen. Je moet er altijd op bedacht zijn dat er obstakels in je vaarwater te vinden zijn en daar moet je dan ook op in kunnen spelen. 

 

Het kan altijd zijn dat iemand zich op het vaarwater bevindt maar motorpech heeft. Er zal dan iemand bij moeten springen en de boot moeten slepen. Maar voordat dit is geregeld, moet iedereen zijn vaarsnelheid aanpassen! 

 

Wat goed is om te weten is dat er op het Markermeer en op het IJsselmeer geen limiet geldt om te varen. Je mag daar dus zo hard varen als je maar wenst. Er geldt wel een regel dat je ruime afstand van de kust moet houden, en dat is minimaal 250 meter.  

 

Let goed op dat je langs de kade en langs een oever nooit harder mag varen dan 20 km per uur. Je moet de vaart hier altijd minderen. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld