Wat is oplopen en voorbijlopen schip?

Wat zijn oplopen en voorbijlopen schip

Oplopen en voorbijlopen schip

Wanneer het achterliggende schip een hogere snelheid maakt dan het schip voorop wordt dit een oplopend schip genoemd. Dit schip zal op enig moment de voorganger voorbij gaan als daar de mogelijkheid voor is en daarvoor moet men indien mogelijk ook de ruimte geven. Wanneer het schip aan de inhaalmanoeuvre bezig is noemt men dat ook wel het voorbijlopen.

 

Oplopen en voorbijlopen, een schip haalt een ander schip in. Maar hierbij gelden ook weer regels, zo mag je alleen inhalen wanneer dat je in kunt halen. Je moet dan dus rekening houden met je eigen snelheid en die van het andere schip. Daarnaast moet je nog rekening houden met de overige scheepvaart en hun snelheid. 

 

Als er sprake is van een klein schip dat wordt opgelopen, dan moet deze medewerking verlenen aan een voorbijlopend schip (als dat nodig is). Als een groot schip wordt opgelopen dan hoeft deze alleen medewerking te verlenen als deze voorbij gelopen wordt door een ander schip wat ook groot is. Medewerking verlenen kun je op een aantal manieren doen, zoals je snelheid minderen en ook door ruimte te maken zodat de ander kan passeren (op een veilige manier).

 

Regels bij oplopen en voorbijlopen schip

Er geldt een hoofdregel en dat is dat je voorbijlopen toe gaat passen aan de bakboordkant. Let hierbij goed op want op het moment dat er aan de stuurboordkant genoeg ruimte is, dan mag jij ook aan de stuurboordkant voorbijlopen. Het betreffende schip welke voorbij gelopen wordt moet dan aan alle kanten medewerking verlenen als dat nodig is. Er is dan nog een regel die geldt voor zeilschepen onderling. Je moet hierbij dan het voorbijlopen zoveel als mogelijk doen aan de loefzijde. Als een zeilschip wordt opgelopen dan moet deze zijn medewerking verlenen door aan de loefzijde het voorbijlopende zeilschip voorbij te laten gaan/lopen.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld