07 december 2022 

Verschil waterscooter en jetski

Verschil waterscooter en jetski

Wil je meer weten over het verschil waterscooter en jetski? Dan is het goed om dit artikel door te nemen want wij gaan je de verschillen uitleggen. Sommige mensen willen graag examen doen voor hun klein vaarbewijs en dan kan het zijn dat je hier een vraag over krijgt. Dus heb je je vaarbewijs nodig? Dan kun je je maar beter goed voorbereiden, lees je goed in, neem de theorie door, oefenen, oefenen en oefenen! Dat is het beste wat je kunt doen en daarom besteden wij hier aandacht aan verschil waterscooter en jetski en dan zullen wij ook oefenvragen (en antwoorden) weergeven aan het einde van het artikel. Check dan direct of dat je alle informatie kent en anders kun je er nog even tijd aan besteden voordat je op examen gaat. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Verschillen jetski en waterscooter

Zou je graag een waterscooter willen hebben en dan lekker het water op willen gaan? Dan is het goed om je er verder in te verdiepen. Welke veiligheidsmaatregelen moet je nemen? Welke vergunningen of bewijzen heb je nodig? Maar weet je ook wat het verschil is tussen een waterscooter en jetski? 

 

Soorten waterscooters

Je hebt verschillende soorten waterscooters. Je hebt een model waar je alleen op kunt, maar soms zijn er ook modellen die een extra zitplaats hebben. Tegenwoordig kun je ook wel een waterscooter tegenkomen met 300 pk. Ze kunnen tot wel 130 km per uur. 

 

Jetski en ervaring

De wet maakt eigenlijk geen verschil tussen een waterscooter en een jetski. Maar toch zijn er wel verschillen en die moet je ook weten. Je hebt voor een jetski meer ervaring nodig dan voor een waterscooter en dat komt omdat je er op kunt zitten en staan. 

 

Welke verschillen zijn er?

Je bestuurt een waterscooter altijd zittend. Een jetski kun je zowel zittend als staand besturen. Een jetski wordt aangedreven door een waterjetmotor. Het water wordt hierbij dan van voren naar achteren geperst. Dit zorgt voor een flinke kracht en dan wordt een jetski dus vooruitgeschoten als het ware. 

 

Vaargebieden jetski en waterscooter

Je mag niet zomaar overal varen met een jetski of waterscooter. Als het over gebieden gaat van snelvaren, dan kun je dat vaak herkennen aan de gele tonnen. Als je binnen die afrastering blijft dan mag je daar een vast deel van de dag zo snel varen als je zou willen. Maar het is wel aan te raden om even wat meer informatie op te vragen over het gebied waar je dit wil doen, en nagaat welke regels er nog meer gelden daar. Het kan soms namelijk zijn dat jij een plaatselijke vaarvergunning moet hebben om er gebruik van te mogen maken. 

 

IJsselmeer en Markermeer

Als je naar het IJsselmeer en het Markermeer wil dan kun je daar volop genieten met je waterscooter of jetski. Daar geldt namelijk de regel dat je vanaf 250 meter vanaf de waterkant voluit mag gaan. Maar je moet er toch wel rekening mee houden dat er anderen kunnen zijn en blijf ook rustig op het moment dat je zelf omslaat. Je moet hierbij ook altijd goed rekening houden met het omhouden van de dodemansknop. Het gaat ervoor zorgen dat je waterscooter af gaat slaan wanneer dat je overboord zou slaan. Hoe jij deze knop dan weer moet bevestigen kun je zien aan de onderkant van de waterscooter. Als je dat hebt gedaan dan kun je weer verder varen. 

 

Waterscooter en vaarbewijs

Als jij een waterscooter wil besturen dan heb jij daarvoor een vaarbewijs nodig, maar ook een registratiebewijs en een reddingsvest. Iedereen aan boord van de waterscooter moet een reddingsvest verplicht dragen. Je moet ook een verzekering hebben afgesloten een brandblusser verplicht aan boord hebben. Een valhelm is alleen maar aan te bevelen. 

 

Tips voor het besturen van de waterscooter of jetski

Als je graag het water op gaat met je waterscooter of jetski, dan zijn er nog een paar dingen waar je aan moet denken:

 • Let er altijd goed op wat voor weer het is. Je kunt onder je vest een wetsuit dragen en dan kun je hierdoor onderkoeling voorkomen, mocht je overboord slaan.  
 • Vaak wordt een waterscooter aangedreven door middel van een waterjetmotor. Als je de gashendel dan flink open gaat trekken dan word je als het ware naar voren geschoten en dat kan erg snel gaan (met een flinke kracht). Je moet goed opletten als je hiermee gaat starten in ondiep water. Ga daarom als dat mogelijk is eerst naar een stuk wat minder ondiep is. Dus kies een dieper stuk water en ga daar op je gemak alles starten en trek dan pas je gashendel goed open als je echt op het open water bent (en het is veilig).  

 

Verschil waterscooter en jetski oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Kun je een waterscooter of een jetski zittend en staand besturen?

 • Waterscooter
 • Jetski

 

Oefenvraag 2: Heb je voor het besturen van een waterscooter een vaarbewijs nodig?

 • Ja
 • Nee

 

Oefenvraag 3: Moet je als je op een waterscooter het water in gaat een dodemansknop om houden?

 • Ja
 • Nee

 

Oefenvraag 4: Een reddingsvest is op een waterscooter verplicht.

 • Waar
 • Niet waar

 

Oefenvraag 5: Een brandblusser is verplicht aan boord op de waterscooter.

 • Ja
 • Nee

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Je kunt een jetski zittend en staand besturen. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Ja, voor het besturen van een waterscooter heb jij een vaarbewijs nodig.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Ja, op een waterscooter moet je altijd tijdens het varen de dodemansknop omhouden. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Ja een reddingsvest is op een waterscooter verplicht. Voor iedereen die aan boord is moet jij een reddingsvest aan boord hebben.

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Ja je moet aan boord van de waterscooter een brandblusser hebben. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld