21 oktober 2022 

BPR voorrangsregels

BPR voorrangsregels

Als je gaat varen dan dien jij op de hoogte te zijn van de BPR voorrangsregels. Deze zijn dan ook een vast onderdeel van het examen van je vaarbewijs. Misschien wil je binnenkort op voor je vaarbewijs maar dan moet je eerst nog even goed oefenen. Wij helpen je daar bij en daarom besteden we in dit artikel aandacht aan de BPR voorrangsregels. Je komt meer te weten over goed zeemanschap, of dat stuurboord of bakboord voorgaat, welke boot voor welke andere boot moet (uit)wijken, meer over loefzijde en lijzijde en alles wat maar hoort bij de BPR voorrangsregels. Aan het einde van dit artikel vind je oefenvragen (en antwoorden) zodat je na kunt gaan of dat jij alle stof rondom dit onderwerp beheerst. Begin daarom snel met lezen en bereid je goed voor.

Inhoudsopgave

 

BPR is het Binnenvaart Politie Reglement en daarin vind jij de belangrijkste regels die gelden op de meeste wateren binnen Nederland. De belangrijkste regels van BPR op volgorde zijn als volgt:

  • Goed zeemanschap
  • Stuurboordwal gaat voor
  • Klein wijkt voor groot
  • Neven wijkt voor hoofd
  • Motor wijkt voor spier wijkt voor zeil
  • Stuurboord wijkt voor bakboord
  • Loef wijkt voor lij
  • Oploper wijkt

BPR voorrangsregels

De BPR voorrangsregels worden bepaald door eerst onderscheid te maken in de koers waarop de boten elkaar onderweg tegenkomen. Het kan gaan over een oplopende koers, tegengestelde koers of kruisende koers. Als iemand recht van voren komt dan noemen we dat tegengestelde koers. Maar als iemand schuin van voren komt of vanaf de zijkant dan is dat de kruisende koers. Als een boot van achteren komt dan is dat de oplopende koers.


Goed zeemanschap

Op het vaarwater moet jij er als schipper alles aan doen om gevaar te voorkomen, dit geldt voor alle vaarweggebruikers.

BPR voorrangsregels voor alle boten

Er zijn een aantal BPR voorrangsregels die gelden voor alle boten:

  • Stuurboordwal gaat voor. Op het moment dat twee schepen elkaar tegenkomen als één aan stuurboordwal vaart, dan wil dat zeggen dat deze voorrang heeft op het schip welke niet aan de stuurboordwal vaart.
  • Klein wijkt voor groot. Een groot schip en klein schip komen elkaar tegen en dan moet een klein schip uitwijken voor een groot schip.
  • Neven wijkt voor hoofd. Dit wil zeggen dat wanneer een boot uit een nevenvaarwater komt, zoals uit de haven, dan moet deze uitwijken voor andere boten die uit het hoofdvaarwater varen.

BPR voorrangsregels tussen verschillende boten

De voorrangsregels die gelden tussen verschillende boten zijn als volgt:

  1. Motor wijkt voor spier wijkt voor zeil. Als je je op het water bevindt dan hoor je bij een bepaalde categorie boten, of bij de zeilboten, of bij de spierkracht (roer) boten of bij de motorboten. Op het moment dat twee verschillende typen boten elkaar tegenkomen op het vaarwater, dan geldt de regel dat een motorboot moet uitwijken voor spierkracht boten en voor zeilboten. Spierkracht boten moeten hierbij dan weer wijken voor de zeilboten.
    • Tussen motor en zeil moet een motorboot wijken.
    • Tussen motor en spier moet een motorboot wijken.
    • Tussen spierkracht en zeil moet een spierkracht wijken.

Voorrangsregels tussen zeilboten

Er zijn nog een aantal regels die gelden tussen zeilboten en dat zijn:

  • Stuurboord wijkt voor bakboord. Als twee zeilboten het zeil over een verschillende boeg hebben dan moet de zeilboot met het zeil over stuurboord uitwijken voor de boot die het zeil draagt over bakboord.
  • Loef wijkt voor lij, dit is de regel die geldt op het moment dat twee zeilboten het zeil over dezelfde boeg hebben en elkaar dan tegenkomen. De boot aan de loefzijde moet dan uitwijken voor de andere boot aan de lijzijde.


Voorrangsregels tussen motorboten of roeiboten

De voorrangsregels tussen motorboten en roeiboten zijn als volgt:

  • Rechts gaat voor. Dit wil zeggen dat wanneer de boten vanaf bakboord komen dat zij uit moeten wijken voor andere boten.

Bovenstaande regels gelden voor kruisende koersen.. Nu gaan we door naar de tegengestelde koersen. Alle regels gelden hier die ook voor de kruisende koersen gelden. Maar is wordt wel wat aan toegevoegd. De regel wordt hieronder uitgelegd, maar geldt niet wanneer dat een boot aan stuurboord wal vaart of als het over een groot of klein schip gaat of wanneer dat er sprake is van een hoofdvaarwater en nevenvaarwater.


Tegengestelde koersen tussen motorboten of roeiboten

De regels die hierbij geldt is uitwijken naar stuurboord. Op het moment dat twee motorboten of roeiboten recht op elkaar afvaren (tegengestelde koers) dan wil dat zeggen dat zij beide naar stuurboord uit moeten wijken.

Oplopende koersen en voorrangsregels

Er gelden ook nog voorrangsregels voor oplopende koersen. Grote schepen die een klein schip voorbij lopen, kunnen medewerking verlangen van een kleiner schip. Een klein schip kan dan naar de zijkant varen of de vaart minderen. De regels die voor alle boten gelden zijn dat er voorbijgelopen moet worden aan bakboord. Iedere keer wanneer dat jij een boot voorbij wil lopen dan moet je dat wanneer dat mogelijk is doen aan de bakboordzijde van die betreffende boot. Tussen zeilboten geldt hier de regel voorbij lopen aan loefzijde.


Geluidsseinen en lichten

Je moet op het water ook duidelijk aangeven waar je heen wil. Daarvoor kan er gebruik worden gemaakt van geluidsseinen. Wat er wordt bedoeld kun je afleiden aan de hand van het aantal keer dat er wordt getoeterd en aan de lengte van de toeter. In de nacht moet je ook goed zichtbaar zijn en anderen ook goed kunne zien. Welke verlichting je boot moet voeren hangt af van het type schip. Je hebt verschillende soorten lichten:

  • Boordlichten, deze lichten zijn rood aan bakboord en groen aan stuurboord.
  • Heklicht, deze is wit van kleur en bevindt zich aan de achterkant van de boot.
  • Toplicht, dit is een wit licht en bevindt zich richting de voorzijde van de boot.
  • Een rondom schijnend licht is een wit licht dat vanaf alle hoeken zichtbaar is (combinatie van een heklicht en toplicht)

BPR voorrangsregels oefenvragen

Oefenvraag 1: Waarvoor staat BPR?

Oefenvraag 2: Wat is de belangrijkste regel in het BPR reglement?

  • Goed zeemanschap
  • Voorrang verlenen
  • Verlichting voeren

Oefenvraag 3: Wat is waar? Klein wijkt voor groot of groot wijkt voor klein?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

BPR staat voor Binnenvaart Politie Reglement.

Antwoord oefenvraag 2

De belangrijkste regel in het BPR reglement is goed zeemanschap.

Antwoord oefenvraag 3

Klein wijkt voor groot is waar.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld