Wat is een sluis doorvaren?

Hoe moet ik een sluis doorvaren

Een sluis doorvaren   

Meestal als je aan het varen bent merk je op dat een sluis gesloten is. Daarom moet jij daarvoor de sluiswachter raadplegen om dan te vragen op hij de sluis voor je wil bedienen. Het volgende moet je doen als je een sluis wil doorvaren:

  1. Heb je een marifoon op je schip? Dan moet je deze afstellen op het kanaal welke je op het betreffende bord kunt vinden. Je neemt dan als dat mogelijk is contact op met de sluismeester en als je geen marifoon hebt dan geef je een lange stoot, korte stoot en nog een lange stoot. Je kunt ook naar de sluismeester roepen en vragen of hij voor jou de sluis wil bedienen.
  2. Je gaat snelheid verminderen en dan stop je bij het betreffende bord, je sluis dan aan in de rij wachtende schepen als deze er is en dan moet je wachten tot het licht op groen staat. 
  3. Je moet op volgorde van aankomst door de sluis varen, je vaart de sluis echter pas in als het licht op groen staat. Let er op dat jij de sluisdeuren niet gaat beschadigen, dus vaar er niet tegenaan.
  4. Bij de sluis moet je aanleggen bij een van de stopstrepen, je maakt een schip dan vast aan een tros maar het uiteinde van je touw moet jij in de hand houden. Het waterpeil zal bij de sluis omhoog en omlaag gaan.
  5. Houd er rekening mee en ben er continu alert op dat jij niet tegen andere schepen aan gaat komen in de sluis. Je moet daarom ruim afstand houden van elkaar.

Op het moment dat het waterpeil op het juiste niveau is dan gaat de tweede sluisdeur open en dan wacht je tot het schip voor je weg is gevaren en dan vaar jij de sluis uit.


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld