Wat is sluis varen

Sluis varen 

Als het gaat over sluis varen, dan gaat het over het moment dat je door een sluis wil varen. Dit kan niet altijd direct want de sluizen kunnen dicht zijn. Daarom moet je altijd de regels opvolgen van een sluismeester en geduld hebben. Het is heel wat anders als je in een sluis gaat varen dan wanneer je gaat varen in normaal water. Een aantal aandachtspunten zijn daarom voor het sluis varen de volgende:

  1. Let op met valwinden. Hier krijg je mee te maken als de wind van stuurboord of bakboord komt. De wind waait hierbij dan over het land en dan zal deze in de sluis vallen. De wind weerkaatst dan tegen de sluiswand en dan duwt de wind je schip naar een van de sluiswanden toe. Met name in diepe sluizen kun jij last hebben van de valwinden.
  2. Alle schepen welke voorzien zijn van een marifoon aan boord moeten deze ook uitluisteren. Je hebt namelijk een uitluisterplicht. 
  3. Wil je overnachten in een sluis? Dit mag alleen maar met toestemming van de sluismeester. Als ze akkoord gaan dan is overnachten alleen toegestaan aan de wachtsteiger. Kleine schepen mogen NIET aanmeren of overnachten aan de remmingswerken. 
  4. Een waterscooter in de sluis die moet wachten mag geen onnodige (geluids)hinder veroorzaken. 

 

Waar je je ook bevindt op het water, er gelden altijd regels waar dat jij je aan moet houden. Maar bij bruggen en sluizen kunnen er nog extra regels gelden. Let dan ook op de borden en de lichten die er momenteel gevoerd worden. Daarnaast zal je ook altijd de instructies van de sluismeester op moeten volgen. Zorg dat je daarom altijd met elkaar in verbinding staat en contact kunt maken wanneer het nodig is. Onnodig contact zoeken mag niet, want er kunnen altijd mensen zijn die intussen de sluismeester nodig hebben en hem dan niet kunnen bereiken als jij zomaar wat wil vragen.  

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld