Wat is engte zonder stroom?

Wat is engte zonder stroom

Engte zonder stroom

Er kan sprake zijn van engte zonder stroom en we leggen je graag uit wat dit wil zeggen. Op het moment dat er namelijk geen stroom is, dan kan de engte veroorzaakt worden door een obstakel aan een zijde. Als hier dan sprake van is, dan wil dat zeggen dat bij de twee motorschepen het schip wat het obstakel aan zijn zijde heeft voorrang moet verlenen aan het andere schip (welke dus geen obstakel aan zijn of haar zijde heeft).  

 

Voorrang hoe zit het precies?

Het kan zijn dat een zeilboot en een motorboot elkaar onderweg treffen, maar hoe is het dan geregeld als het gaat over engte zonder stroom? De zeilboot zal dan eigenlijk altijd voorrang hebben. Maar dat geldt niet wanneer dat de zeilboot door een engte moet laveren. Laveren wil zeggen als je wind tegen hebt. Mocht daar wel sprake van zijn dan zal het een uitzondering zijn en dan heeft dus de motorboot deze keer voorrang. 

 

Standaard regel bij engte zonder stroom

Er is een standaard regel die geldig is als twee zeilboten elkaar treffen, dan geldt namelijk bakboord voor stuurboord. Maar wanneer dat een zeilboot moet laveren door een engte, dan moet hij de andere zeilboot voorrang geven.  

 

Zorg dat wanneer je gaat varen dat alle vaarregels duidelijk zijn voor je. Als je een tijdje niet hebt gevaren zoek het bij twijfel dan eerst op. Het gaat er om dat je samen gaat varen, iedereen moet zich aan de regels houden (en dat kan alleen als je deze ook kent) en dan kun je veilig op het water aanwezig zijn met zijn allen. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld