CBR vaarbewijs 2

CBR vaarbewijs 2

Je vaarbewijs examen moet je altijd afleggen bij het CBR. CBR vaarbewijs 2 is dan een volgende stap die je gaat doen als je   klein vaarbewijs 1, KVB1, hebt behaald. Het kan zijn dat je graag nog even wil wachten, of het kan enige tijd geleden zijn dat je examen hebt gedaan en daarom wil je nu graag KVB2 zo snel als mogelijk halen. Dit kan, daarvoor moet je wel goed leren en heb je de juiste boeken nodig. Gelukkig spreekt dat vaak voor zich en dan kunnen wij je helpen om meer uitleg te geven over hoe alles bij het CBR vaarbewijs 2 geregeld moet worden. Denk hierbij als vragen aan, hoe moet ik reserveren voor een examen, wat moet ik meenemen en hoe ziet het examen er uit? Al deze vragen en meer worden hier in dit artikel beantwoord. Lees daarom snel verder zodat je alles over CBR vaarbewijs 2 te weten komt en goed voorbereid theorie-examen af kunt leggen. 

Inhoudsopgave

 

 

Wanneer ga je CBR vaarbewijs 2 examen doen?

Misschien heb je je KVB1 al behaald en wil je nu graag varen op rivieren, kanalen en meren, maar ook op het IJsselmeer, het Markermeer, de Waddenzee, de Eems/Dollard, de Oosterschelde en de Westerschelde. Mocht dat zo zijn dan heb je CBR vaarbewijs 2 nodig. Je mag hier dan pas varen wanneer je in het bezit bent van een geldig vaarbewijs. Als je bent geslaagd is het vaarbewijs onbeperkte tijd geldig (tenzij je een medische beperking hebt, dat kan het een beperkte geldigheidsduur hebben). Je mag pas een CBR vaarbewijs 2 aanvragen als je minimaal achttien jaar oud bent en je moet dan ook voldoen aan alle keuringseisen van de binnenvaart (de gezondheidsverklaring). Daarbij geldt dat je voor ieder nieuw vaarbewijs dat je aan wil vragen een nieuwe verklaring in moet vullen. 

 

Hoe moet je het examen CBR vaarbewijs 2 reserveren?

Het reserveren van het CBR vaarbewijs 2 examen, gaat als volgt in zijn werk: 

 • Je gaat eerst inloggen op Mijn CBR.
 • Je kiest dan voor examen reserveren of wijzigen.
 • Kies dan recreatievaart.
 • Kies dan het juiste examen wat je af wil leggen, dus vaarbewijs 2.
 • Kies de juiste plaats, datum en het tijdstip.
 • Controleer je reservering en kies dan ga verder. 
 • Dan controleer je je persoonlijke gegevens.
 • Lees alle voorwaarden door en vink dan aan dat je akkoord gaat.
 • Je kunt de reservering nu afronden door online te betalen.

Het gaat erg eenvoudig, als je al eens vaarbewijs 1 examen aan hebt gevraagd dan zal je het nog wel herkennen. Het voordeel van online een aanvraag doen, is dat je ook je examentijd of datum kunt wijzigen. Misschien komt het ineens niet goed uit om op de gekozen datum examen te doen, dan kun je inloggen bij Mijn CBR en dan kun je het online wijzigen. Kies er daarom voor om alle gegevens goed bij de hand te houden zodat je het op tijd kunt wijzigen indien het nodig is. 

 

Wat moet ik meenemen naar een CBR vaarbewijs 2 examen?

Er zijn een paar dingen die je zelf mee moet nemen naar je CBR vaarbewijs 2 examen en dat zijn: 

 • Een geldig ID bewijs.
 • Een bevestiging van je reservering van het examen (vaarbewijs 2).
 • Een koersplotter, geodriehoek of een parallelliniaal.
 • Scheepspasser of potloodpasser. 

Van het CBR krijg je zelf een digitale rekenmachine, potlood, een gum en kladpapier. Als je klaar bent met je examen dan krijg je direct de uitslag te zien op je scherm. Ook krijg je nog een bevestiging van de uitslag per mail toegestuurd. 

 

Hoe ziet het CBR vaarbewijs 2 examen er uit?

Het CBR vaarbewijs 2 examen wil je graag zo goed mogelijk afleggen en daarom is het van belang dat je goed bent voorbereid. Het examen is een theorie-examen en dus GEEN praktijkexamen. Je krijgt in totaal 90 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden. In totaal zijn het 27 vragen en dat zijn dan 23 meerkeuzevragen (zoals je bij vaarbewijs 1 ook hebt gehad) en dan nog 4 open vragen. De vragen gaan over wettelijke bepalingen en over navigatie.  

 

Zorg dat je goed bent voorbereid op het examen. Begin daarom op tijd met leren en herhaal ook de boeken van vaarbewijs 1. Dan heb je alle informatie weer vers in je geheugen. Vaarbewijs 2 is namelijk een vervolg van het andere vaarbewijs en zal wat meer verdieping geven en uiteraard ook wat nieuwe onderwerpen. Maar hoe meer je weet van vaarbewijs 1, hoe eenvoudiger je de stof van vaarbewijs 2 weer eigen kunt maken.  

 

Hoe moet je een vaarbewijs aanvragen?

Het aanvragen van een nieuw vaarbewijs doe je via Mijn CBR. Je doet dat als volgt:

 • Ga naar Mijn CBR.
 • Kies dan voor eerste aanvraag vaarbewijs.
 • Klik dan op start. 
 • Je moet dan een pas kiezen met de meeste bevoegdheden, waar jij dus recht op hebt.
 • Volg dan de stappen die zijn aangegeven en dan wijst het zichzelf. 

In totaal kost je dat €11,10. 

Goed voorbereid!

Het belangrijkste is dat je je nu goed voor gaat bereiden op het examen, pak de juiste boeken erbij, maak aantekeningen, schrijf samenvattingen, zorg dat je genoeg video’s kijkt en volg een online cursus zodat je ook oefenexamens kunt maken. Hierdoor ben je nog beter voorbereid op het examen wat er aan zit te komen! 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld