20 oktober 2022 

CBR vaarbewijs examen aanmelden

CBR vaarbewijs examen aanmelden

Je wil binnenkort je CBR vaarbewijs examen doen, maar hoe moet je je aanmelden en hoe gaat het allemaal in zijn werk? Het is fijn om goed voorbereid te zijn en daarom geven we je daar graag meer informatie over. Met name als het allemaal nieuw is voor je is het fijn om te weten hoe je je aan moet melden, maar vooral waar en welke gegevens je dan nodig hebt. Geen zorgen, want middels dit artikel leggen wij je uit hoe het CBR vaarbewijs examen aanmelden in zijn werk gaat. Het zijn gewoon een aantal stappen die je moet doorlopen en wanneer je dat hebt gedaan weet jij wanneer je examen gaat doen. Heb jij binnenkort je vaarbewijs nodig? Dan kun je maar beter op tijd beginnen om het examen aan te vragen. Je weet dan waar je naar toe werkt en het leren kan dan snel beginnen.

 

Inhoudsopgave

 

CBR vaarbewijs examen doen

Wat een fijn nieuws, want binnenkort is het zover en gaat het CBR vaarbewijs examen beginnen. Maar eerst moet je nog het één en ander regelen, sowieso moet je je nog goed voorbereiden en zorgen dat je alle theorie kent. Ook moet je je voor het CBR vaarbewijs examen aanmelden. Maar hoe doe je dat? Allereerst moet je je inschrijven bij het CBR. We leggen je uit hoe je dit moet doen.

 

Stap 1: Mijn CBR

De eerste stap die je gaat zetten is het bezoeken van de website mijn.cbr.nl. Je logt hier in met je DigiD en als je geen DigiD hebt dan kun je deze aanvragen via www.digid.nl. Het aanvragen van een vaarbewijs examen kan alleen door in te loggen middels DigiD app of SMS. Je moet je telefoon dus altijd bij de hand houden als je wil inloggen.

Het kan zijn dat je liever nog geen DigiD aan wil vragen, dan kun je je vaarbewijs examen op papier aanvragen. Je moet dan op het formulier alles invullen en dan naar het CBR opsturen. Het CBR zal je dan informeren over wanneer dat jij theorie-examen kunt doen. Ben je er alleen wel van bewust dat het CBR vaarbewijs examen aanvragen op papier meer tijd in beslag neemt omdat het via de post gaat en omdat het met de hand verwerkt moet worden.

Stap 2: Inloggen

Wanneer dat je je aan hebt gemeld kun je inloggen met de DigiD app of via een SMS. De meeste mensen kiezen er dan voor om in te loggen met een SMS controle. Dit is een veilige manier en werkt goed.

 

Stap 3: Examen aanvragen (reserveren)

Als je bent ingelogd dan kun je een examen reserveren of wijzigen. Dit is ook de juiste plaats om je gezondheidsverklaring in te vullen. Je moet namelijk een gezondheidsverklaring indienen om je vaarbewijs overhandigd te krijgen. Als je de vragen van deze verklaring allemaal met NEE kunt beantwoorden, dan voldoe jij daardoor aan alle medische eisen en dan kun je je vaarbewijs aanvragen. Als je bent geslaagd dan kun jij een vaarbewijs pasje aanvragen.

Stap 4: CBR vaarbewijs examen aanvragen

Je CBR vaarbewijs examen aanvragen kan sinds januari 2020 bij het CBR. In totaal zijn er momenteel twintig locaties in Nederland beschikbaar waar je het examen van vaarbewijs I of II af kunt leggen. Het is mogelijk om te kiezen voor extra tijd voor het examen, dan kun jij een kwartier extra de tijd krijgen om 40 vragen te beantwoorden. Normaal gesproken heb jij een uur de tijd voor vaarbewijs I en voor vaarbewijs II krijg je 90 minuten de tijd.

Stap 5: Examen kiezen

Als je het soort examen hebt gekozen dan moet je nog de plaats kiezen en de datum en tijd waar je het examen wil doen. Als je dat hebt gekozen kan er direct betaald worden met iDeal en dan krijg je je bevestiging per e-mail toegezonden en dan is het examen ingepland.

Voorbereiden op het examen

Inmiddels heb je de stappen doorlopen en weet je wanneer je examen gaat doen. Je hebt dus een moment waar je naar toe gaat werken, want dan wil jij alle theorie beheersen. Weet jij wat de vaarregels zijn? Weet je waar je aan moet denken bij slecht zicht varen? Weet je wanneer een brandblusser verplicht is? Ken je het verschil tussen bakboord en stuurboord? Dit zijn zomaar een paar onderwerpen die aan bod komen bij vaarbewijs I. Zorg dat jij je goed gaat voorbereiden want er komen in totaal veertig meerkeuzevragen aan bod die je binnen een uur moet beantwoorden. In totaal moet je 56 punten halen (van de 80) om te slagen. Maar hoe bereid jij je voor op het examen?

  • Zorg dat je over het juiste boek beschikt om het vaarbewijs voor te bereiden.
  • Let er op dat je de schepen kunt onderscheiden, ook aan de hand van welke verlichting ze wanneer moeten voeren.
  • Zorg ervoor dat jij de borden goed kent die je op het vaarwater tegen kunt komen.
  • Maak samenvatting voor het overzicht zodat je deze vaker over kunt kijken (in plaats van het hele boek door te bladeren).
  • Maak online oefenvragen zodat je weet wat er allemaal gevraagd kan worden en het is ook een goede voorbereiding. Je kunt wennen aan de vraagstelling en dan ben je hopelijk minder zenuwachtig als je examen gaat doen.
  • En wat vooral van belang is, is dat je op tijd gaat beginnen met leren zodat je tijd genoeg hebt om alle informatie eigen te maken! Online een vaarbewijs cursus volgen is echt een aanrader!

CBR vaarbewijs examen oefenvragen

Oefenvraag 1: Waar kun je je CBR vaarbewijs examen aanvragen?

Oefenvraag 2: Moet je verplicht een gezondheidsverklaring invullen?

Oefenvraag 3: Hoeveel vragen krijg je als je op gaat voor Vaarbewijs I?

Antwoorden oefenvragen

Antwoord oefenvraag 1:

Het aanvragen van je vaarbewijs examen doe je online bij het CBR.

Antwoord oefenvraag 2

Ja, dit is verplicht.

Antwoord oefenvraag 3

Voor vaarbewijs I krijg je in totaal 40 meerkeuzevragen die je binnen een uur moet beantwoorden.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld