Het bepalen van de koers op het water

Het bepalen van de koers op het water

Als je gaat varen, dan is het van belang dat jij alles weet over het bepalen van de koers op het water. Het gaat dan over het bepalen van een koers op de zeekaart. Je moet dan de koersformule invullen en dan kun jij voor de gegeven kompaskoers de grondkoers op de zeekaart bepalen. Het kan zijn dat er wat informatie ontbreekt, dan moet je met een tekenconstructie op de zeekaart het missende item kunnen berekenen. Dit is wat er allemaal hoort bij het bepalen van de koers op het water. Heb jij je vaarbewijs nodig? Dan heb je naast het vaarbewijs 1 nog vaarbewijs 2 en dan hoort dit erbij. Bereid je dan ook goed voor en zorg dat jij alles weet. Maak genoeg oefenexamens, volg een online vaarbewijs cursus en leer uit je vaarbewijs boeken. Het moet dan helemaal goedkomen en dan haal je je vaarbewijs snel!

Inhoudsopgave

 

 

Wat is de koers op het water?

Een schipper of zeiler moet alles weten over het bepalen van de koers op het water. Het is dan ook een belangrijke vaardigheid en hoe ga je dat allemaal berekenen? Daar leggen we je graag wat meer over uit. Het gaat bij de koers op het water over de richting waarin een vaartuig vaart ten opzichte van het noorden. Daarbij wordt het noorden altijd bepaald door de kompasnaald van het kompas. Is het zo dat een vaartuig recht naar het noorden vaart, dan is de koers daarbij altijd 0 graden. Vaart het vaartuig naar het oosten, dan is de koers 90 graden. Recht naar het zuiden is de koers 180 graden en naar het westen is de koers 270 graden.

Waarom is de koers bepalen belangrijk?

Het vaststellen van de koers is van belang voor het veilig en efficiënt navigeren op het water. Als de koers niet goed is, dan kun je ergens anders terecht komen dan waar je moet zijn. Het kan ook zorgen voor gevaarlijke situaties, zoals obstakels, rotsen en ondiep water. Dit wil je voorkomen en daarom moet jij de koers vast kunnen stellen en deze volgen.


Hoe bepaal je dan de koers op het water?

Je kunt op een aantal manieren de koers op het water bepalen, deze lichten we nu toe:

 • Er kan gebruik worden gemaakt van een kompas. Dit is een zeer betrouwbare manier om de koers op het water te bepalen. Je moet daarvoor wel het kompas goed kalibreren voordat je het kunt gebruiken. Dit moet je doen omdat magnetische storingen anders invloed kunnen hebben op de nauwkeurigheid.
 • Een GPS gebruiken kan ook, het gebruikt satellieten om je positie op aarde vast te stellen. Je kunt de koers en de snelheid van je vaartuig meten en volgen dankzij een GPS systeem.
 • Een andere optie is visuele waarneming, je kijkt dan goed om je heen zoals naar de kustlijn, landmerken en boeien. Je kunt je zo goed oriënteren en dan je koers bepalen op het water.
 • Door gebruik te maken van elektronische kaarten kun je je positie van je vaartuig bepalen en de te varen koers ook in beeld brengen.

Van kompaskoers naar grondkoers

Je wil weten welke grondkoers je op de kaart in moet tekenen en dan moet je de kompaskoers corrigeren voor variatie, deviatie, wind en stroom. Je krijgt dan de volgende koersformule:

KK + dev = MK + var = WK + drift = BWK + stroom = GrK.

Tijdens je vaarbewijs examen moet je de koersformule kunnen gebruiken. Zo zal je een vraag krijgen met daarin gegevens die je nodig hebt. Deze gegevens vul jij dan in bij de koersformule en dan moet je het juiste antwoord kiezen. Nog een paar tips:

 • Je wil bij het rekenen van de kompaskoers naar de grondkoers nauwkeurig te werk gaan. Daarom teken je eerst met een passer een cirkel en dan teken je in de windroos de kompaskoers. Maar je tekent hierin ook de invloed van de wind en stroom.
 • Als het nodig is dan moet je de variatie afleiden uit de windroos op de zeekaart en dan moet je de deviatie afleiden uit de stuurtafel. Je schrijft dan alle gegevens op welke je uit de windroos en de vraag hebt gehaald.
 • Dan noteer jij de koersformule en dan zet jij de gegevens uit de vraag en de informatie uit de windrood in je eigen koersformule. De gegevens tel je dan bij elkaar op en dan krijg jij de grondkoers uit de koersformule.

 

Het bepalen van de koers op het water oefenvragen

Oefenvraag 1: Wat is de koersformule?

Oefenvraag 2: Als je wil weten welke grondkoers je op de kaart in moet tekenen, hoe moet je de kompaskoers dan corrigeren?

Oefenvraag 3: Wat wordt er bedoeld met de koers op het water?

Antwoorden oefenvragen

 Antwoord oefenvraag 1

 De koersformule is als volgt: KK + dev = MK + var = WK + drift = BWK + stroom = GrK.

Antwoord oefenvraag 2

Je moet de kompaskoers corrigeren voor variatie, deviatie, wind en stroom als je wil weten welke grondkoers je op de kaart in moet tekenen.

Antwoord oefenvraag 3

Met de koers op het water wordt bedoeld de richting waarin een vaartuig vaart ten opzichte van het noorden.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld