22 december 2022 

Leeftijd vaarbewijs examen

Leeftijd vaarbewijs examen

Je wil meer te weten komen over leeftijd vaarbewijs examen. Goed dat je hier dan een kijkje neemt want in dit artikel staat het onderwerp leeftijd vaarbewijs examen centraal. Je moet je altijd goed voorbereiden voordat je examen gaat doen, maar wij bereiden je er graag op voor. Zo moet je de regels kennen van wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde boot wel of niet mag besturen en wanneer je verplicht in het bezit moet zijn van een vaarbewijs. Deze vragen en meer worden hieronder beantwoord. Aan het einde van het artikel vind je nog een paar oefenvragen (en antwoorden). 

 

Inhoudsopgave

 

                                                                       

Wat is de leeftijd vaarbewijs examen?

Het Klein Vaarbewijs is bedoeld voor volwassenen. Dus wat is dan de leeftijd vaarbewijs examen? Daarvoor moet je minimaal achttien jaar oud zijn. Maar er is toch een uitzondering, want je mag al wel eerder examen doen, maar dan mag je wel pas vanaf je achttiende jaar het water op.  

 

Als je eenmaal achttien jaar bent, dan mag jij het certificaat opsturen aan het CBR. Je moet dan wel een pasfoto aanleveren en een medische eigen verklaring uploaden. Binnen tien werkdagen krijg je dan een vaarbewijs toegestuurd en mag jij veilig het water op. Dus er geldt een leeftijd van 18 jaar voor leeftijd vaarbewijs examen, maar je mag wel eerder examen doen al krijg je dan je vaarbewijs nog niet in je bezit. 

 

Uitslag vaarbewijs examen

Al op jonge leeftijd kun je het vaarbewijs examen doen, als je bent geslaagd dan krijg je vanzelf een PDF bestand via de mail met de uitslag. Het is een certificaat wat 99 jaar lang geldig is. 

 

Wat mag je zonder vaarbewijs?

Er zijn een paar dingen op het water die je mag doen zonder dat je je vaarbewijs in je bezit hebt. Je mag bijvoorbeeld roeien, zeilen, de SUP gebruiken of waterfietsen of met de kano het water op. Er zijn namelijk geen leeftijdseisen verbonden aan deze watersporten. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je boot hierbij kleiner moet zijn dan zeven meter lang. En wat geldt er dan als je boot tussen de 7 en 15 meter is? Dan moet je minimaal 16 jaar zijn om hem te mogen besturen. Bij een boot die groter is dan 15 meter dan moet je als bestuurder 18 jaar zijn en ook je vaarbewijs halen.

 

Wat zijn de regels van met een motorboot varen?

Als je een motorbootje wil gebruiken dan moet je er rekening mee houden dat een bestuurder minimaal twaalf jaar oud moet zijn. Maar de motorboot mag dan niet harder kunnen varen dan 13 km per uur. Dit is een regel die geldt op de meeste wateren binnen Nederland. Als je een klein rubberbootje hebt met bijvoorbeeld een motortje van 5 pk, dan ga je vaak al harder en sneller dan 13 km per uur. Dit wil dan zeggen dat de bestuurder minimaal zestien jaar oud moet zijn. 

 

Op het moment dat een motorboot harder kan dan 20 km per uur dan valt deze onder de snelle motorboot. Je moet dan als bestuurder achttien jaar zijn of ouder en je moet ook je klein vaarbewijs 1 in je bezit hebben. Je boot en ook de inrichting moeten dan aan bepaalde regels voldoen. De maximale snelheid op het water in Nederland is 20 km per uur. In sommige gebieden mag je niet zo hard en soms zijn er ook nog wel snelvaargebieden en dan mag je dus nog harder dan 20 km per uur, maar je moet goed opletten waar dat wel of niet is toegestaan. De boetes voor te hard varen op het water zijn erg hoog. 

 

Dus nog even op een rijtje

  • Er zijn geen leeftijdseisen voor een zeilboot met een maximale lengte tot 7 meter, een roeiboot, een waterfiets en een kano.
  • Als je tussen de 12 en de 15 jaar oud bent dan mag je met een motorboot varen tot 7 meter lang en die maximaal 13 km per uur kan varen. Je mag met een zeilboot met een maximale lengte tot 15 meter (binnen een BPR gebied). 
  • Als je tussen de 16 en de 18 jaar oud bent dan mag je met een motorboot tot 15 meter varen die maximaal 19,9 km kan varen per uur. Je mag met een zeilboot varen met een maximale lengte tot 15 meter (BPR gebied). 
  • Ben je achttien jaar of ouder, dan mag je met een motorboot tot 25 meter varen en er geldt dan geen snelheidslimiet. Je moet dan wel verplicht je vaarbewijs hebben. Je mag ook met een zeilboot varen tot 25 meter lang en dan heb je ook je vaarbewijs verplicht nodig. 

 

Bestuurder of kapitein?

Binnen het vaarreglement wordt er een onderscheid gemaakt tussen het besturen van een schip en een kapitein / schipper. Er staat nergens dat een schipper of een kapitein ook echt zelf aan het roer moet staan. Een schipper, kapitein gezagvoerder leidt de navigatie op een schip. 

 

Snelle motorboot besturen zonder vaarbewijs mag dat?

Als jij je vaarbewijs hebt dan mag jij een snelle motorboot besturen. Als je iemand anders de snelle motorboot wil laten besturen dan mag dat ook, alleen wel als aan deze vier voorwaarden wordt voldaan: 

  • De stuurvrouw of stuurman is achttien jaar of ouder.
  • Een schipper moet in he bezit zijn van een geldig vaarbewijs.
  • De bestuurder gebruikt een dodemansknop.
  • De schipper moet er continu in de buurt zijn om in te kunnen grijpen voor als er wat mis zou gaan.  

 

Regels rondom de zeilboot

Als je in een BPR gaat varen, dan zijn er een aantal regels die gelden. Als je met de zeilboot gaat varen tot zeven meter dan gelden er geen leeftijdseisen, maar bij een boot van 7 tot 15 meter geldt dat iemand die de boot gaat besturen minimaal 16 jaar oud moet zijn. Als een boot 15 meter is of langer dan moet je achttien jaar of ouder zijn om hem te mogen besturen en in het bezit zijn van een vaarbewijs. Bij een zeilboot die langer is dan 15 meter, dan mag jij deze door iemand laten besturen die 18 jaar is of ouder, maar dan moet de schipper wel in het bezit zijn van een geldig vaarbewijs. 

 

Leeftijd vaarbewijs examen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Vanaf wanneer mag je je vaarbewijs examen doen? 

  • 16 jaar
  • 18 jaar
  • 21 jaar 

 

Oefenvraag 2: Mag jij een snelle motorboot door iemand laten besturen die geen vaarbewijs heeft?

  • Ja
  • Nee 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Al vanaf je zestien jaar mag je je vaarbewijs examen doen, alleen krijg je je vaarbewijs pas als je achttien jaar bent (dan kun je het pas aanvragen). 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Ja dat mag als er voldaan wordt aan deze voorwaarden:

  • De stuurvrouw of stuurman is achttien jaar of ouder.
  • Een schipper moet in he bezit zijn van een geldig vaarbewijs.
  • De bestuurder gebruikt een dodemansknop.
  • De schipper moet er continu in de buurt zijn om in te kunnen grijpen voor als er wat mis zou gaan.  

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld