Wat zijn reddingacties?

Wat zijn reddingsacties

23 september 2022

Reddingsacties 

Binnen de scheepvaart kun je de term reddingsacties tegenkomen. Zoals het woord al doet vermoeden gaat het over acties die worden uitgevoerd om personen te redden. Er zijn dan verschillende mogelijkheden: 

  1. Slepen, misschien moet je een zeilboot of motorboot slepen zodat hij in veiligheid kan worden gebracht. Je moet dan wel flexibel omgaan met de lijnen, zodat deze ook de golfbewegingen gewoon goed op kunnen vangen. Er moet ook opgelet worden dat alle lijnen goed worden belegd op beide schepen (vanwege de grote kracht die er op komt te staan). 
  2. Kruislings en langszij slepen kan ook een reddingsactie zijn. Je kunt slepen door twee kruislingse sleeplijnen aan te brengen en dat doe je dan tussen de sleper en de boot die wordt gesleept. Langszij slepen kan ook als te weinig ruimte is, daarbij moet je dan de te slepen boot strak vast zetten op de boot die sleept. Het wordt dan eigenlijk een groot schip.
  3. Man over Boord (MOB). Je gaat dan de bemanning duidelijk maken dat er iemand overboord is geslagen. Roep naar de drenkeling, gooi iets drijvends, naar de drenkeling, markeer je positie, blijf de drenkeling in de gaten houden, vaar terug, zet de motor uit, haal de drenkeling aan boord en houd rekening met onderkoeling en handel hier naar.  

 

Als je gaat varen dan is het van groot belang dat jij weet welke reddingsacties er plaats kunnen vinden en je moet ook weten hoe dat jij ze uit moet voeren. Het kan altijd zijn dat je aan het varen bent en dan een reddingsactie uit moet voeren of ergens moet helpen. Daarbij moet je de regels kennen en ook samen kunnen werken met andere schepen en bemanningsleden. Stel jezelf open om elkaar te helpen, houd rekening met de wind en stroming en kijk waar jij een helpende hand kunt bieden als dit tijdens het varen noodzakelijk is. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld