24 oktober 2022 

Regels boot varen zonder vaarbewijs

Regels boot varen zonder vaarbewijs

Wat veel mensen niet weten is dat jij soms ook zonder vaarbewijs op het water aanwezig mag zijn. Maar wat zijn de regels boot varen zonder vaarbewijs? Daar kunnen wij je middels dit artikel wat meer over uitleggen. Wat er aan bod komt is bijvoorbeeld welke boten mag jij besturen zonder dat jij over een vaarbewijs beschikt, welke uitrusting moet jij aan boord hebben en waar moet jij rekening mee houden op het water? Zorg dat je je goed inleest over de regels boot varen zonder vaarbewijs zodat jij hier ook naar kunt handelen en ook weet wanneer dat je wel een vaarbewijs nodig hebt. Voor veel boten heb je namelijk wel een vaarbewijs nodig maar dan moet je daar eerst examen voor doen. Wij bereiden je daar ook op voor, maar eerst kun je hier meer lezen over de regels boot varen zonder vaarbewijs. 

 

Inhoudsopgave

 

 

Meer over regels boot varen zonder vaarbewijs

Als je gaat varen heb je niet altijd een vaarbewijs nodig. Maar welke regels boot varen zonder vaarbewijs gelden er dan? Als jij geen vaarbewijs hebt, dan mag jij zo het water op wanneer dat jij een boot gaat besturen met een maximale snelheid van 20 km per uur en/of een boot met een lengte van maximaal 15 meter. Als één van deze twee richtlijnen niet klopt, dan heb jij dus wel een vaarbewijs nodig als schipper. Of dat jij wel of geen boot mag besturen zonder vaarbewijs, hangt af van de snelheid van de boot en de lengte van de boot. Het advies is echter om altijd met vaarbewijs te gaan varen, je kent dan de vaarregels omdat je hiervoor een examen af hebt moeten leggen. Je kent ook alle regels van bakboord, stuurboord, verlichting, de voorrangsregels, je weet hoe je moet manoeuvreren, allemaal van groot belang als je het water op gaat. Daarom is het advies ook om het water op te gaan als je een vaarbewijs hebt behaald. 

Vaarbewijs verplicht, wanneer?

Er moet een gecertificeerde schipper aan boord zijn, dus iemand in het bezit van een vaarbewijs, wanneer dat een sloep, zeilboot of motorboot langer is dan 15 meter, maar ook wanneer dat een boot sneller kan varen dan 20 km per uur en wanneer dat schepen bedrijfsmatig worden gebruikt. Als je een boot wil besturen dan geldt er een minimale leeftijd van 18 jaar om je vaarbewijs te mogen halen. Eerder examen doen is wel een optie, maar dan mag jij nog niet zelf als schipper achter het roer en alles regelen. 


Klein Vaarbewijs en Groot Pleziervaarbewijs

Er bestaan verschillende soorten vaarbewijzen, een hele bekende is het Klein Vaarbewijs. Dit is een bewijs welke verplicht is als je een motorboot, jetski of waterscooter gaat gebruiken die harder kan dan 20 km per uur. Maar dit vaarbewijs is ook verplicht voor een pleziervaartuig van 15 tot 25 meter lang. Er is ook nog een Groot Pleziervaartbewijs. Als een boot 15 meter of langer is en een snelheid hebben van minimaal 20 km per uur, dan heb jij dit bewijs nodig als schipper. Hierdoor krijg je ook pas toegang tot de grote wateren. Er bestaat ook nog een Beperkt groot vaarbewijs (BGVB) en dat is bestemd voor beroepsmatige vaart van schepen tussen de 20 en de 40 meter lang en het Groot Vaarbewijs (GVB) is er voor de grote beroepsvaart. 


Vaarbewijs halen, hoe pak je het aan?

Het behalen van een vaarbewijs kan door er zelf voor te leren uit een boek, zelfstudie dus. Klassikaal kan ook meer kan ok online een cursus worden gevolgd. Het gaat er om dat jij alle kennis tot je gaat nemen en beheerst. Als dat zo is dan kun jij een vaarbewijs examen aanvragen en die wordt afgenomen bij het CBR. Om achter het roer plaats te mogen nemen geldt er een minimale leeftijd van achttien jaar. Je mag al wel eerder examen doen. Let er wel goed op dat je bij een vaarbewijs voldoen aan alle medische eisen. Je moet daarvoor een gezondheidsverklaring invullen. Als je hierbij een van de medische aandoeningen met ja in hebt gevuld, dan zal er een schriftelijke verklaring van een arts nodig zijn voor de goedkeuring.  

 

Varen zonder vaarbewijs?

Gaat er een boot minder hard dan 20 km per uur en is de boot kort dan 15 meter? Dan mag je wel zonder vaarbewijs de boot besturen, maar dan is het advies wel om op de hoogte te zijn van de wetten en regels die op het water gelden. Het is verplicht om het BPR, Binnenvaart Politie Reglement, aan boord te hebben. 

 

Regels boot varen zonder vaarbewijs oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Heb je altijd een vaarbewijs nodig als je het water op wil? 

 • Ja 
 • Nee

 

Oefenvraag 2: Wanneer heb jij geen vaarbewijs nodig?

 • Voor een boot die sneller kan dan 20 km per uur en/of een lengte van maximaal 15 meter.
 • Voor een boot die maximaal 20 km per uur kan en/of een lengte van maximaal 15 meter.  
 • Voor een boot die maximaal 20 km per uur kan en/of een lengte van maximaal 10 meter. 

 

Oefenvraag 3: Vanaf wanneer mag je met een vaarbewijs het water op? 

 • Vanaf 18 jaar.
 • Vanaf 20 jaar.
 • Vanaf 25 jaar. 

 

Oefenvraag 4: Er bestaat maar één soort vaarbewijs, waar of niet?

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Nee je hebt niet altijd een vaarbewijs nodig als je het vaarwater op wil. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Je hebt geen vaarbewijs nodig voor een boot met een maximale snelheid van 20 km per uur en/of een boot met een lengte van maximaal 15 meter. Maar een vaarbewijs is wel aan te raden! 

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Vanaf 18 jaar mag jij met vaarbewijs het water op. Je mag wel eerder je vaarbewijs halen, maar niet eerder varen. Er geldt namelijk een minimale leeftijd van achttien jaar. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Niet waar, er bestaan verschillende soorten vaarbewijzen. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld