Wat is een sleepboot
Sleepboot
Je hebt vast wel eens van de term sleepboot gehoord. Het gaat hier over een boot of een schip welke is ontworpen om te kunnen slepen. Deze moet ten opzichte van de lengte ook een groot vermogen hebben. Vroeger in het stoomtijdperk werd dat vaak gedaan met schoepraderen en nu met een schroefaandrijving. Deze moet dan wel geoptimaliseerd zijn voor trekkracht. Binnen de scheepvaartwetgeving spreken ze over een sleepboot als een schip een ander schip sleept. Er worden dan ook scheepslijnen gebruikt en die worden dan bevestigd met een sleephaak of met een sleeptrommel of een beting.
Soorten sleepboten
Je hebt allerlei soorten en maten sleepboten en daar gaan we nu wat dieper op in:
- Zeesleepboten. Deze kan lange reizen maken en kan dan ook grote objecten over een lange afstand verslepen. Je zou hierbij kunnen denken aan een bootplatform of een drijvende kraan. Binnen de zeesleepboten heb je ook nog allerlei soorten zoals een bergings zeesleepboot. Ze hebben aan boord veel bergingsmateriaal.
- Kustsleepboten, deze kunnen worden ingezet voor de korte sleepreizen maar ook binnen de havendienst.
- Havensleepboten, dit zijn meestal de boten die de grote zeeschepen helpen om een haven veilig in- en uit te varen. Ze kunnen ook helpen bij het aan- en afmeren van een groot zeeschip. Bij deze sleepboten is het wel belangrijk dat ze ook heel goed kunnen manoeuvreren.
- Conventionele binnenvaart sleepboot, deze sleepboot wordt ingezet in de haven en ook op rivieren. Je hebt hierin eigenlijk drie soorten:
- Conventionele sleepboot
- Duwboot (deze kan een object opduwen)
- Duw/sleepboot (multifunctioneel inzetbaar).
Er worden dagelijks veel sleepboten ingezet, een boot kan altijd pech hebben op zee, of op de rivier. Ook voor hulp om de haven veilig in en uit te varen is een sleepboot onmisbaar. Ze spelen dan ook een belangrijke rol in de vaarwereld.