26 februari 2023 

Uitleg vaarbewijs 2

Uitleg vaarbewijs 2

Heb jij je klein vaarbewijs 1 al behaald, maar heb je nu een ander vaarbewijs nodig? Dan kan het zijn dat je op examen moet gaan voor je klein vaarbewijs 2, KVB2. Het is dan fijn om uitleg vaarbewijs 2 te krijgen voordat het zover is, daar kunnen wij je dan ook goed bij helpen. Vragen zoals wanneer je je vaarbewijs 2 nodig hebt, hoe het examen eruit ziet, hoeveel vragen je krijgt en hoe je je kunt voorbereiden worden hier beantwoord. Lees daarom alles op je gemak door zodat jij alle uitleg vaarbewijs 2 door hebt genomen zodat jij goed bent voorbereid. Als jij er dan klaar voor bent dan kun je je bij het CBR aanmelden en dan hopen dat je in een keer slaagt, succes!

Inhoudsopgave

 

Meer uitleg vaarbewijs 2

Net als voor KVB1 moet je goed voorbereid zijn voordat je examen gaat doen voor vaarbewijs 2. Je moet namelijk de stof goed beheersen, anders bestaat er een grote kans dat je zakt, en dat is natuurlijk zonde. Daarom geven we je graag wat meer uitleg vaarbewijs 2. Je hebt bij vaarbewijs een vooral te maken met de basis en voorrangsregels, maar bij vaarbewijs 2 krijg je nog meer verdieping en dan met name over navigeren en het intekenen van de koers op de kaart bijvoorbeeld. Dit moet je vooraf dan ook goed oefenen. Veel theorie kun je je eigen maken vanuit de boeken, maar er is ook veel wat je moet begrijpen, om zo berekeningen te kunnen doen. Neem daarom vooral de tijd om alles eigen te maken en te realiseren hoe het allemaal werkt in de praktijk. Je hebt op het water namelijk een hele verantwoording, voor de veiligheid van jouzelf als schipper, maar ook van de bemanningsleden en andere boten op het water. Goed zeemanschap is van belang dus zorg dat jij de voorrangsregels e.d. goed kent!

 

Waar mag je varen met vaarbewijs 2?

Als je je vaarbewijs 2 hebt behaald dan mag jij overal varen waar je met vaarbewijs 1 ook mag varen, maar ook nog op de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, de Oosterschelde en de Westerschelde, en de Eems/Dollard. Er kan dus gezegd worden dat klein vaarbewijs 2 geldig is op rivieren, kanalen en meren. Het is ook nog een ICC en dat wil zeggen een International Certificate of Competence inland and coastal waters.

Welke vragen krijg je op een vaarbewijs 2 examen?

Zowel bij een klein vaarbewijs 1 examen als een vaarbewijs 2 examen krijg je een theorie-examen waarbij je vragen moet beantwoorden. Je zou beide examens achter elkaar af kunnen leggen, maar het advies is om dat niet te doen. Je kunt beter eerst vaarbewijs 1 behalen en dan later 2 (dan kun je je daar beter op voorbereiden). Tijdens je vaarbewijs 2 examen kun je vragen krijgen over bijvoorbeeld de wettelijke bepalingen welke van belang zijn voor veiligheid van de vaart op ruime vaarwateren (waar je vaarbewijs 2 voor nodig hebt), maar ook het onderwerp navigeren komt hier aan bod.

Het examen zal 90 minuten duren en dan heb je in totaal 27 vragen die je dan moet beantwoorden. Dit zijn dan 23 meerkeuze vragen en dan heb je nog 4 open vragen die je moet beantwoorden. Je bent geslaagd wanneer dat je 35 punten dus 70% van het totaal goed hebt beantwoord. In totaal kun je 50 punten behalen en per vraag krijg je 1, 2, 3 of 4 punten.

Hoe bereid je je voor op vaarbewijs 2?

Je moet naar het examen een geldig ID bewijs meenemen, een bevestiging van je reservering en een koersplotter (en scheepspasser).  Je krijgt dan van het CBR zelf een examenkaart, een digitale rekenmachine en een potlood, gum en kladpapier. Wat kun je zelf doen om je voor te bereiden op het examen?

 • Zorg dat je om te beginnen de stof van vaarbewijs 1 nog eens gaat herhalen. Het voordeel wat je dan hebt is dat jij weer even je geheugen hebt opgefrist en weet waar het allemaal om gaat.
 • Maak genoeg oefenvragen en examens zodat je weet hoe de vraagstelling is. Dit kan zenuwen voor het examen vaak doen afnemen en dat is wel zo prettig.
 • Bekijk online video’s zodat je nog meer uitleg krijgt over een onderwerp. In een video worden veel praktijkvoorbeelden aangehaald en dan begrijp je ook beter wat zij bedoelen en in welke context. Het gaat er om dat je er een beeld bij hebt en dat is eenvoudiger met een video dan met een boek.
 • Als je vragen hebt, stel deze dan ook zodat anderen je kunnen helpen.
 • Laat je overhoren als je dat een fijne methode vindt, volg online een cursus bij ons zodat je alle basisinformatie goed beheerst. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot oefenexamens en dat gaat je zeker helpen.

 

Voorwaarden KVB2

De geldigheid van vaarbewijs 2 is onbeperkt, tenzij je een medische beperking hebt. Er kan dan sprake zijn van een beperkte geldigheidsduur. Er gelden een aantal voorwaarden voor klein vaarbewijs 2:

 • Je moet minimaal 18 jaar zijn voor je kvb2 aan kunt vragen.
 • Als je een klein vaarbewijs wil krijgen dan moet je ook voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart.
 • Je moet voor ieder nieuw vaarbewijs welke je aan wil vragen een nieuwe medische verklaring invullen.

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.


vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld