Wat is zwemtrap boot verplicht?

is een zwemtrap op een boot verplicht

23 september 2022

zwemtrap boot verplicht

Als je met je boot gaat varen, dan is een zwemtrap op je boot verplicht. Maar let op want een boot met een binnenboordmotor en met achteraan een zwemplatform, hoeft geen aparte zwemtrap aan te schaffen. Dit komt omdat het zwemplatform dan namelijk gezien en gebruikt kan worden als de zwemtrap.

Gebruik van een zwemtrap boot

In de zomer ga je vaak even lekker varen en dan is het fijn om even een frisse duik te nemen. Je bent vaak zo in het water, maar aan boord komen kan dan wat lastiger zijn. Daarom is een zwemtrap hier een goed hulpmiddel voor en het is ook verplicht om op je boot te hebben. Stel je eens voor dat er iemand plots in het water raakt, dan moet je iemand ook weer aan boord krijgen en dan is de zwemtrap daar een goede optie voor om weer aan boord te kunnen klimmen.

Soorten zwemtrappen

Je hebt allerlei soorten zwemtrappen die je voor op de boot kunt gebruiken. Het is wel een vereiste dat de trap sterk is om door een volwassen persoon te gebruiken. Weerbestendig zijn zou ook wel een pluspunt zijn. Andere factoren waar je nog naar moet kijken zijn:

  1. Welke materiaalsoort kies je? Denk aan hout, RVS of aan aluminium.
  2. Hoeveel treden moet je zwemtrap op de boot hebben, drie, vier, vijf of misschien wel zes treden?
  3. Hoe mag de uitvoering van de zwemtrap zijn? Wil je dat hij inklapbaar is of uitschuifbaar of misschien wel extra antislip op de treden?
  4. Een ander punt om goed over na te denken is de bevestigingsmethode van je zwemtrap, wil je dat het geschikt is voor vaste montage of moet er een optie zijn tot demontage? Wil je de bevestiging op de spiegel, op het dek of aan de boeg of elders?


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld