Wat is een anker boot?

Wat is anker boot

26 september 2022

Anker boot

Je hebt bij je eigen boot altijd een anker nodig, maar het wordt wel gezien als een echte uitdaging om het juiste anker te kiezen. Je moet jezelf daarbij een aantal vragen stellen, want welk anker is voor welke grond geschikt? Is een zwaar anker beter omdat het goed stand kan houden? Hoe moet je het anker opslaan en waar? Van welk materiaal kan de anker het beste gemaakt zijn? Welke voordelen en nadelen heeft het gekozen anker en wat zijn de kosten? We leggen je er graag wat meer over uit zodat jij wat eer zicht hebt op de mogelijkheden om een anker voor je boot te kiezen. 

 

Onderscheid in ankers

Ankers heb je in allerlei soorten en maten, maar het onderscheid kan het beste gemaakt worden aan de hand van de vorm. Je moet dan goed kijken want je hebt ankers die meer lijken op een ploeg, en je hebt ankers met vloeien. Bij de ankers met vloeien zou je kunnen denken aan een plaatanker. Maar ook een Danforth anker hoort hierbij, net als een paraplu anker. Het zijn speciale ankers die goed standhouden op een slappe en zanderige grond. In zeegras is dit geen goed anker om te gebruiken. Het zijn veelal demonteerbare modellen en je kunt ze ook nog eens inklappen. Het voordeel is dat ze dan ruimtebesparend werken en goed geschikt zijn voor kleine boten die bijvoorbeeld beschikken over een ankerkastje. 

 

Dan hebben we nog de ankers die meer op een ploeg lijken en dan zou je kunnen denken aan een Delta anker, een Kobra anker en een CQR anker. Het voordeel ten opzichte van de plaatankers is dat deze goed stand kunnen houden op diverse gronden. Wat ook prettig is en als voordeel wordt gezien, is dat er geen modder op de vloei vast kan gaan zitten. Het zijn echter wel zware ankertypes, daarom vind je ze ook voornamelijk op grotere boten en dan in een boeg rol. 

 

Materiaalsoort ankers

Ankers kunnen bestaan uit verschillende materiaalsoorten en dan kun je denken aan roestvrij staal, verzinkt staal of een mix van aluminium en magnesium. Meestal wordt er gekozen voor ankers die verzinkt zijn. Dit komt omdat ze goedkoper zijn en verzinkt staal zou ook beter zijn voor de warme wateren. Als er dan voor roestvrij staal gekozen zou zijn, dan is dat erg vatbaar voor roest bij diverse omstandigheden en dat is dan niet prettig. 


Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

 

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog?

Geen risico met onze 30 dagen ‘niet goed geld terug’-garantie!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld