16 februari 2023 

Vaarbewijs 2 aanvragen

Vaarbewijs 2 aanvragen

Heb je je klein vaarbewijs 1 al behaald? Dan kan het zijn dat je nu graag examen wil doen voor klein vaarbewijs 2, KVB2. Een goed moment om je daar dan goed op voor te bereiden. Je hebt dan de juiste vaarbewijs boeken nodig, je moet alle stof weer eigen maken, oefenexamens maken, en dan moet je bij het CBR nog een examen aanvragen. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, leggen we je graag uit in dit artikel. Zo ben je daar alvast goed op voorbereid en aan het einde van het artikel vind je een aantal oefenvragen (en antwoorden) zodat je alvast kunt wennen aan het idee hoe het examen er uit gaat zien. Begin in ieder geval op tijd met leren en dan kun je snel je vaarbewijs 2 aanvragen en je vaarbewijs examen nodig. Met name als je je vaarbewijs nodig hebt, is het goed om er snel werk van te maken. 

 

Inhoudsopgave

 


 

Wanneer vaarbewijs 2 aanvragen?

Als je graag wil varen op rivieren kanalen en meren, maar ook op de Eems, Dollard, de Waddenzee, het Markermeer, het IJsselmeer, de Oosterschelde en de Westerschelde dan moet je een vaarbewijs 2 aanvragen. Daarvoor moet je wel eerst je KVB1 behalen en slagen voor het examen. Fijn om te weten is dat het klein vaarbewijs II ook een ICC is, wat staat voor International Certificate of Competence inland and coastal waters.

 

Waarom vaarbewijs 2 aanvragen?

Je vaarbewijs 2 is een onbeperkte tijd geldig, net als vaarbewijs 1. Maar er geldt hierbij wel de regel dat wanneer je een medische beperking hebt, dat er dan sprake kan zijn van een beperkte geldigheidsduur. Als je voor je werk (of hobby) je vaarbewijs nodig hebt, is het verstandig om eerst een examen aan te vragen, goed te leren en dan het pasje aan te vragen. Zo voldoe je aan alle eisen en mag je veilig het water op en dan is het ook verantwoord. 

 

Hoe moet je een vaarbewijs 2 aanvragen?

Het aanvragen van vaarbewijs 2 kan erg eenvoudig. We leggen je daarom ook graag uit hoe dat in zijn werk gaat bij Mijn CBR.  De snelste manier om een nieuw vaarbewijs (dat is automatisch ook ICC!) aan te vragen is via Mijn CBR. De stappen zijn als volgt:

 • Je gaat eerst inloggen op Mijn CBR.
 • Klik dan op eerste aanvraag vaarbewijs.
 • Kies dan start en dan kies je de pas met de meeste bevoegdheden (als je vaarbewijs 2 aan wil vragen dan kies je KVB1 en KVB2 inclusief ICC). 
 • Je moet dan op het scherm alle stappen volgen die dan in beeld komen en dan is het snel klaar en heb jij je vaarbewijs 2 aangevraagd.

Het kan natuurlijk zijn dat je in het buitenland woont of dat je geen DigiD hebt. Dan kun je op een andere manier het vaarbewijs aanvragen. Dit kan dan via een speciaal aanvraagformulier. Als je dan alles in hebt gevuld moet je dat sturen naar het CBR. Als zij jouw aanvraag dan binnen hebben dan krijg jij een brief waarin een verzoek staat tot betaling. Wanneer dat zij de betaling dan van je hebben ontvangen zullen zij het door jou gekozen vaarbewijs binnen twee weken naar je toesturen. Als je je klein vaarbewijs 1 al hebt, dan hoef je alleen maar je klein vaarbewijs 2 aan te vragen, want dit is dan inclusief klein vaarbewijs 1 en ICC. 

 

 

Voorwaarden vaarbewijs 2

Er zijn een paar voorwaarden die gelden waar je aan moet voldoen als je denkt aan een vaarbewijs 2 aanvragen. Je moet om te beginnen minimaal 18 jaar oud zijn. Maar je moet ook een gezondheidsverklaring aanvragen. Dit wil zeggen dat jij dan moet voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Je moet dan voor ieder nieuw vaarbewijs dat je aan wil vragen een nieuwe medische verklaring invullen. 

 

Examen vaarbewijs 2

Je kunt pas je vaarbewijs 2 aanvragen als je bent geslaagd voor het theorie-examen van KVB1 en KVB2. Het is mogelijk dat je het examen van vaarbewijs 1 en 2 achter elkaar wil doen. Mocht je dat willen dan reserveer je bij het CBR gewoon het examen KVB1 en KVB2 achter elkaar. Je moet hierbij wel weten en je er bewust van zijn dat je pas voor het examen van Klein Vaarbewijs 2 in aanmerking komt wanneer dat je voor beide examens dus bent geslaagd. Als je dan alleen zou slagen voor vaarbewijs 1 dan kun je hiervoor wel je vaarbewijs aanvragen, maar voor twee dan nog niet. Daarvoor moet je dan eerst nog een keer op examen en als je dan bent geslaagd kun je je vaarbewijs 2 aanvragen. 

 

Wat kost vaarbewijs 2 aanvragen?

Als je je klein vaarbewijs 2 aan wil vragen dan moet je daarvoor 11,10 euro betalen. 

 

Tips vaarbewijs 2 aanvragen

Nog een paar tips als je vaarbewijs 2 wil aanvragen:

 • Zorg dat jij de stof van vaarbewijs 1 nog gaat herhalen, dan weet je weer precies waar het allemaal over gaat en kun je de stof weer sneller eigen maken. 
 • Maak oefenexamens zodat je goed bent voorbereid op de examens en vraagstellingen van vaarbewijs 2.
 • Aantekeningen en samenvattingen maken kan ervoor zorgen dat jij de stof sneller kunt beheersen.
 • Kijk naar video’s zodat jij alle begrippen in de juiste context kunt toepassen.
 • Oefen met navigeren en koers intekenen, omdat je dit ook op je examen kunt krijgen.
 • Ga pas examen doen als je alle stof goed beheerst en dit kun je checken door onze oefenexamens te maken.  

 

 

Vaarbewijs 2 aanvragen oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Vaarbewijs 2 aanvragen kan alleen als je eerst vaarbewijs 1 hebt behaald. Waar of niet waar? 

 

Oefenvraag 2: Waar mag je varen als je vaarbewijs 2 in je bezit hebt?

 

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Vaarbewijs 2 kun je tegelijkertijd aanvragen met vaarbewijs 1, maar je moet eerst voor vaarbewijs 1 zijn geslaagd voordat je examen kunt doen voor vaarbewijs 2. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Met vaarbewijs 2 op zak mag je varen op rivieren kanalen en meren, maar ook op de Eems, Dollard, de Waddenzee, het Markermeer, het IJsselmeer, de Oosterschelde en de Westerschelde. 

 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
 • Na de aankoop direct toegang
 • life time toegang
 • Onze klantenservice staat voor je klaar
 • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld