06 februari 2023 

Vaarbewijs 2 halen

Vaarbewijs 2 halen

Heb je recent je vaarbewijs 1 gehaald? Dan wil je misschien nu je klein vaarbewijs 2 halen? Of je hebt je vaarbewijs nodig voor bijvoorbeeld je werk of omdat je in de zomer graag je hobby uit wil voeren. In ieder geval zal je altijd je vaarbewijs examen moeten doen en daar moet je goed voor leren. Het is van belang dat je goed bent voorbereid op de theorie die met vaarbewijs 2 te maken heeft. We leggen je daarom meer uit over de onderwerpen die dan aan bod komen. Je krijgt aan het einde van dit artikel ook een aantal oefenvragen zodat je alvast kunt wennen aan de oefenvragen van het examen. Lees je goed in, bereid je goed voor en zet hem op!

Inhoudsopgave

 

 

Vaarbewijs 2 halen?

Misschien vraag je je af of je vaarbewijs 2 nodig hebt. Dit heb je nodig wanneer dat je met je schip op de ruime wateren wil varen. Je kunt dit vaarbewijs pas halen wanneer dat je eerst vaarbewijs 1 met succes hebt behaald.

 

Varen met vaarbewijs 2

Je mag als je vaarbewijs 2 in je bezit hebt varen op de kustwateren, maar ook op het Markermeer, het IJsselmeer, de Waddenzee, de Eems, de Dollard, de Oosterschelde en de Westerschelde.  

 

Examen vaarbewijs 2

Als je examen gaat doen voor vaarbewijs 2 dan krijg je in totaal 23 meerkeuzevragen, maar je moet ook nog 4 open vragen beantwoorden die gaan over navigeren. Het is van belang dat je op een zeekaart heel nauwkeurig kunt koersen en je moet hier ook posities op uit kunnen zetten en afstanden kunnen bepalen.

 

Puntentelling examen

Voor iedere vraag kun je 1, 2, 3 of 4 punten krijgen. In totaal zijn er 50 punten die je kunt behalen en als je wil slagen dan moet je minimaal 35 punten hebben. Dit is gelijk aan 70% van de antwoorden (welke jij dus goed moet hebben).

 

Kosten vaarbewijs 2

Een Klein Vaarbewijs 2 examen (KVB2) kost in totaal 55,45 euro.

 

Gezondheidsverklaring en pasje

Als je geslaagd bent dan moet je nog een gezondheidsverklaring invullen. Daarvoor betaal je 11,20 euro. Dan moet je nog een vaarbewijs pasje aanvragen en dat kost je 11,10 euro.

 

Als je voor het examen bent geslaagd van vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2 dan krijg je een internationaal vaarbewijs (ICC for inland and coastal waters). Dit pasje is dan voor onbeperkte tijd geldig.

 

Onderwerpen vaarbewijs 2

Je hebt bij vaarbewijs 2 te maken met verschillende onderwerpen. Daarbij kun je denken aan SRW voorrangsregels, SRW lichten en dagmerken, SRW geluids- en lichtseinen en overige bepalingen, waterkaarten, betonning, oeverlichten en andere merktekens, het kompas, koersen intekenen op de kaart, het bepalen van de koers (van kompas naar kaart en van kaart naar kompas), peilingen, het getij, navigatie met gps en meteorologie.

 

Vaarbewijs 2 oefenvragen

 

Oefenvraag 1: Wat is volgens het SRW een schip?

 

Oefenvraag 2: Voor een veilige vaart moeten alle schepen die in een vaargeul varen zich kunnen voortbewegen, waar of niet waar? 

 

Oefenvraag 3: Geldt er voor alle schepen die een marifoon aan boord hebben in een SRW-gebied een uitluisterplicht als bord B.11 dit aangeeft?

 

Oefenvraag 4: Hoe herken je een lichtschip? 

 

Oefenvraag 5: Wat vind je aan de bovenkant van een boei?

 

 

Antwoorden oefenvragen

 

Antwoord oefenvraag 1:

 

Een schip is volgens het SRW een drijvend voorwerp welke wordt gebruikt als vervoermiddel over het water. 

 

Antwoord oefenvraag 2

 

Dit is waar. Voor een veilige vaart moeten alle schepen die in een vaargeul varen zich kunnen voortbewegen.

 

Antwoord oefenvraag 3

 

Ja, er geldt voor alle schepen die een marifoon aan boord hebben in een SRW-gebied een uitluisterplicht als bord B.11 dit aangeeft. 

 

Antwoord oefenvraag 4

 

Een lichtschip is een rood schip en deze heeft een kleine vuurtoren erop staan. 

 

Antwoord oefenvraag 5 

 

Boeien en tonnen zijn de meest voorkomende merktekens in het water. Je vindt op de bovenkant van de boei een topteken en een licht. 

 

Nog meer oefenen?

Wil je oefenen om te kunnen slagen voor het vaarbewijs? Doe dan de vaarbewijs cursus van Turbo Vaarbewijs. Met de vaarbewijs cursus kun je tegen een vergoeding levenslang de belangrijkste onderdelen van het vaarbewijs onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert bij het CBR examen en je zult hoger scoren bij de verschillende onderdelen. Bekijk hieronder 👇 onze trainingspakketten.

vaarbewijs 1 cursus
€ 154,-
€ 97,-
  • Na de aankoop direct toegang
  • life time toegang
  • Onze klantenservice staat voor je klaar
  • Meer dan 361 tevreden klanten gingen u voor

(prijs zal binnenkort weer stijgen)

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

''Geweldig, de 12 valkuilen heeft mij heel ver geholpen tijdens het theorie examen voor mijn vaarbewijs. Het e-book geeft heel veel waardevolle informatie, wat heel nuttig zal zijn tijdens het halen van je vaarbewijs.'' 

- Arjen Vermeulen

''Het is me gelukt! Dankzij jouw trainingen heb ik eindelijk mijn vaarbewijs gehaald. Ik heb ook veel aan jouw e-book gehad, de valkuilen waren heel herkenbaar. Bedankt voor de informatie!''
Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op het vaarbewijs
- Marc Verbeek
''Ik heb eindelijk mijn vaarbewijs, ik heb heel veel aan jouw gratis e-book gehad, daar wil ik je voor bedanken. Ik heb gelukkig de valkuilen kunnen voorkomen, wat ook de bedoeling was!''
een foto van een man die een reactie heeft achter gelaten over ons e-book van vaarbewijs
- Joost Groenveld